YARGI KARARLARINDA GEREKÇELENDİRME ÇALIŞMASI İKİNCİ AŞAMADA

28 Nisan 2022
Araştırma ve Geliştirme Merkezi

Türkiye Adalet Akademisinin Yargı Kararlarında Gerekçelendirme Çalışması kapsamında “Gerekçeli Karar Yazımına İlişkin Yargı Mensupları İstişare Toplantısı” Akademi Başkanı Muhittin Özdemir’in katılımı ile çevrimiçi düzenlendi.

“Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim” anlayışı ile çalışmalarını yürüten Türkiye Adalet Akademisi tarafından 16 Ekim 2020 tarihinde başlatılan “Yargı Kararlarında Gerekçelendirme Çalışması” kapsamında hukukçu ve akademisyenlerin katılımı ile “Gerekçeli Karar Yazımına İlişkin Yargı Mensupları İstişare Toplantısı” çevrimiçi düzenlendi.

 

“GEREKÇELİ KARAR” ÇALIŞMASINA SON ŞEKLİ VERİLECEK

Gerekçeli Karar Yazımına İlişkin Yargı Mensupları İstişare Toplantısının açılış konuşmasını yapan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, ‘gerekçeli karar yazma’ konusunun Türk Yargısının en önemli konu başlıklarından biri olduğunu vurguladı. Başkan Özdemir; “Gerekçeli karar çalışmamızın Türk hukuk sistemine önemli katkılar sağlayacağına inancım tam. Bugün düzenlediğimiz bu toplantı ile yaklaşık bir yıldır sürdürdüğümüz yargı kararlarında gerekçelendirme çalışmasında çalışmalarımıza son şeklini vermek için toplandık. Bugüne kadar yaptığımız faaliyetler çerçevesinde Türk yargısının en önemli sorunlarından birisi olan nitelikli gerekçeli karar yazma sorununa çözüm üretmeye yönelik çabalarımız devam ediyor. Sayın Bakanımız Bekir Bozdağ’da toplantılarında gerekçeli karar yazma hususuna, gerekçeli karar yazımının niteliğinin arttırılması hususundan bahsediyor. Bu çalışmaya başlamış olmamız Türk yargısı açısından tarihi bir öneme sahiptir. Bu çalışmalarımız sonucunda ortaya koyacağımız gerekçeli karar örnekleri ile ve daha sonrasındaki eğitim faaliyetlerimiz ile meslektaşlarımızın iyi bir şekilde yazdıkları gerekçeli kararı daha nitelikli hale getirmek için bir çaba harcamış olacağız.

ÇALIŞMA UYAP SİSTEMİNDE YERİNİ ALACAK

Akademi tarafından yargı kararlarının gerekçelendirilmesi çalışmasına 16 Ekim 2020 tarihinde başladık. Ceza, hukuk ve idari yargı alanlarında  bir çok sempozyum yapıldı ve çalıştaylar düzenlendi. Mukayeseli hukuk açısından da yurt dışından katılımcılarında olduğu bir programda düzenledik. Ortaya çıkan verileri bugün hep birlikte değerlendireceğiz.  Ortaya çıkan raporlara ve karar örneklerine  son halini bugünkü çalışma ile vermiş olacağız. Sonrasında da ise bugün buradan çıkacak sonuçları kamuoyuna arz  edeceğiz ve Adalet Bakanımız Sayın Bekir Bakan Bozdağ  beyinde yönlendirmeleri ile son hallerini ekleyerek UYAP sisteminde yer verilmesini sağlayacağız.

EĞİTİM SEFERBERLİĞİ 11 MAYISTA BAŞLIYOR

Ayrıca, Ceza Adalet Sisteminde İnsan Haklarının Kapasitesinin Arttırılması ve Ceza Adalet Sisteminin Güçlendirilmesi projemiz kapsamında 11 Mayısta eğitimlere başlıyoruz. Sapanca’da 40 hâkim ve savcı meslektaşımıza ‘Eğitici Eğitimi’ verdik. Bu eğitim sonrasında eğitici olmaya hazır 40 meslektaşımız var ve bu arkadaşlarımız ile Ceza hukuku alanında Gerekçeli karar konusunda eğitim seferberliğimizi 11 Mayıs’ta başlatmış olacağız.

Birincisi Ceza Mahkemelerinde Gerekçeli Karar Yazma, İkincisi Özgürlük ve Güvenlik Hakları dediğimiz daha çok Cumhuriyet Savcılarının ve Sulh Ceza Hâkimlerinin muhatap olduğu bir alanda var. Bu alana yönelik de aynı eğitim programının içiresinde eğitim çalışmalarını sürdüreceğiz.

 Amacımız hakim ve savcılarımızın karar yazma konusundaki  mevcut durumlarını, becerilerini daha da geliştirmek. Biliyorsunuz mükemmelliği sınırı yoktur. Zaten eğitimlerin de temel amacı budur, mevcuda bir ilave etmek. Bizim de bu eğitimlerde temel amacımız bu daha iyiye katkı sunmak.   Eğitimlerimiz yaklaşık olarak 1500 hâkim ve savcıya ceza hukuku alanında başlayacak. Hukukla ilgili idari yargı ile ilgili konularda ise eğitim çalışmalarımız da olacak. Bütçe imkânlarımıza göre ayrı programlar organize edebileceğimiz gibi şuan Adalet Akademisinin sürdürdüğü meslek içi eğitim programları ile de bu çalışmaları destekleyeceğiz.  

BU ÇALIŞMADA BÜYÜK BİR EMEK VAR

Bu çalışmaya emek veren; Yargıtay’ımızın, Danıştay’ımızın kıymetli üyelerine, kıymetli akademisyen hocalarımıza, kıymetli meslektaşlarımıza, Yargıtay’ımızın, Danıştay’ımızın kıymetli üyelerine ayrı ayrı çok teşekkür ediyorum. Hepiniz bu konuya çok çok fazla katkı verdiniz. Sıradan bir eğitim programı gibi değerlendirmediniz çünkü hepimiz netice itibari ile hukukçuyuz, hâkimiz, savcıyız, yargı mensubuyuz konu herkes için önemli. Bizim açımızdan da önemli. Bugünkü değerlendirme toplantısı sonucunda ortaya çıkan eserleri kamuoyunu ile paylaşıp devamında da çalışmalarımızı sürdürürüz diye ümit ediyorum.  Türkiye Adalet Akademisi olarak sizlerle çalışmaktan her daim mutluluk duyuyoruz, hepinize katılımlarınız için teşekkür ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.