TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDEN IRAK CUMHURİYETİ HÂKİM VE SAVCILARINA EĞİTİM

10 Kasım 2025
Hukuk Araştırmaları Merkezi

Türkiye Adalet Akademisince, Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) iş birliğinde, Irak Cumhuriyeti hâkim ve savcılarına yönelik düzenlenen “Terörizm Suçlarıyla Mücadele Uluslararası Eğitim Programı”, Türkiye Adalet Akademisinde başladı.

Irak Cumhuriyeti hâkim ve savcıları, 10-13 Kasım 2025 tarihleri arasında Türkiye Adalet Akademisinde verilecek “Terörizm Suçlarıyla Mücadele Uluslararası Eğitim Programı”na katılacak. Açılış konuşmaları ile başlayan programda, eğitimlerin yanı sıra kurum ziyaretleri de yapılması planlanıyor.

BEKİR ALTUN: BU PROGRAM, TEKNİK BİLGİ PAYLAŞIMININ ÖTESİNDE GERÇEK HUKUKİ DAYANIŞMAYI GÜÇLENDİRMEKTEDİR

Program açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Bekir Altun: “Terörizm, çağımızın en karmaşık ve yıkıcı suç türlerinden biridir. Can kayıplarının yanı sıra, toplumların huzurunu, devletlerin güvenliğini ve bireylerin temel haklarını da tehdit eder. Bu nedenle terörizmle mücadele, yalnızca güvenlik birimlerinin değil, aynı zamanda yargı sistemlerinin de etkin ve kararlı biçimde üstlenmesi gereken çok boyutlu bir görevdir. Türkiye, bu alandaki tecrübesini ve hukuk birikimini dost ülkelerle paylaşarak küresel adaletin güçlenmesine katkı sunmaktadır.

Türkiye Adalet Akademisi ve TİKA iş birliğiyle Iraklı hâkimlere yönelik düzenlenen “Terörizm Suçlarıyla Mücadele Uluslararası Eğitim Programı”, bölgesel ve küresel ölçekte hukuki iş birliğini güçlendiren önemli bir girişim olarak öne çıkmaktadır. Terörle mücadelede ortak bilgi ve deneyim paylaşımını esas alan program, adaletin uluslararası düzeyde daha etkin tesisine katkı sağlamaktadır. Iraklı hâkimlerin terör suçlarıyla mücadelede daha etkin olmalarını amaçlayan program, aynı zamanda onların uluslararası hukukla donatırken Türkiye’nin başarılı uygulamalarını da aktarmaktadır.

Program, teknik bilgi paylaşımının ötesinde gerçek hukuki dayanışmayı güçlendirmekte, karşılıklı güveni pekiştirmekte ve ortak mücadele anlayışını güçlendirmeye katkı sağlamaktadır.” dedi.

SEYYİD CELİL ADNAN HALEF: BU PROGRAM, MAHKEMELER ARASINDAKİ KARŞILIKLI ANLAYIŞ VE İŞ BİRLİĞİNİ GÜÇLENDİRECEKTİR

Program açılışında konuşan Irak Hukuk Enstitüsü Genel Müdürü Seyyid Celil Adnan Halef: “Irak Cumhuriyeti ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan mutabakat zaptı, iki ülke arasında yeni ufuklar açmıştır. Bu iş birliği, yalnızca kurumsal düzeyde değil, aynı zamanda mesleki ve insani düzeyde de ilişkilerimizi pekiştirecektir. Irak yargı sistemi olarak biz, özellikle eğitime büyük önem veriyoruz. Çünkü sürekli gelişen dünyaya ayak uydurmak, adaletin etkinliğini sağlamak açısından zorunludur.

Bu ortak çalışmalar, iki ülkenin de ortak inancını ve kararlılığını yansıtmaktadır. Eminim ki bu iş birliği sayesinde terörle mücadele alanında hem bölgesel hem de uluslararası düzeyde önemli sonuçlar elde edeceğiz. Aynı zamanda bu program, mahkemeler arasındaki karşılıklı anlayış ve iş birliğini de güçlendirecektir.

Bu değerli programın, adaletin hizmetinde önemli bir örnek teşkil edeceğine inanıyorum.” dedi.

UĞUR TANYELİ: IRAK VE TÜRK HUKUK SİSTEMLERİNİN BİRBİRİYLE İLETİŞİM KURMASI, HUKUKÇULARIN BİLGİ VE TECRÜBE PAYLAŞIMINDA BULUNMASI BÜYÜK ÖNEM TAŞIMAKTADIR

Program açılışında konuşan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Daire Başkanı Uğur Tanyeli: “TİKA olarak, Irak ile iş birliğine büyük önem veriyoruz. Malumunuz, Bağdat’taki ofisimiz; eğitim, sağlık, kültür, restorasyon gibi birçok alanda proje ve faaliyetler yürütmektedir. Ancak bunların arasında en önemlisi, hiç kuşkusuz insan kaynağına yapılan yatırımdır.

Bu tür tecrübe paylaşım programlarını çok önemsiyoruz. Çünkü devletlerin uzmanları bir araya geldikçe, bilgi ve tecrübe paylaştıkça, sistemler birbirine yaklaşıyor ve dayanışma ruhu güçleniyor.

Türkiye ve Irak, kadim geçmişe sahip iki dost ülkedir. Irak’ta olan her gelişme Türkiye’yi, Türkiye’de yaşanan her olay ise Irak’ı etkilemektedir. Bu nedenle iki ülkenin ortak bir kadere sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Programın konusu olan terörizm, her iki ülkenin de son 10–15 yılda en fazla zarar gördüğü alanlardan biridir. Bölgede faaliyet gösteren terör örgütleri, hem Irak’ın hem de Türkiye’nin güvenliğini ve huzurunu tehdit etmiştir. Bu nedenle, bu eğitim programının konusunun isabetli biçimde seçildiğini düşünüyorum. Çünkü terör örgütleri, sadece bugünün değil, iki ülkenin geleceğinin de ortak tehdididir. Irak ve Türk hukuk sistemlerinin birbiriyle iletişim kurması, hukukçuların bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunması bu açıdan büyük önem taşımaktadır.” dedi.