TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDEN ÖZBEKİSTAN VE MOLDOVA SAVCILARI İLE MÜFETTİŞLERİNE EĞİTİM
Türkiye Adalet Akademisince, Özbekistan ve Moldova’da görev yapan savcılar ile müfettişlere yönelik düzenlenen “Siber Suçlarla Mücadele Uluslararası Eğitim Programı”, Türkiye Adalet Akademisinde başladı.
Özbekistan ve Moldova’da görev yapan savcılar ile müfettişler, 24-27 Haziran 2024 tarihleri arasında Türkiye Adalet Akademisinde verilecek “Siber Suçlarla Mücadele Uluslararası Eğitim Programı”na katılacak. Açılış konuşmaları ile başlayan programda, eğitimlerin yanı sıra kurum ziyaretleri de yapılması planlanıyor.
MUHİTTİN ÖZDEMİR: BU EĞİTİMLERİ YAPARKEN TEK BİR HEDEFİMİZ VAR ADALETLE VE HUKUKLA İLGİLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ'NİN EDİNDİĞİ TECRÜBELERİ PAYLAŞMAK
Program açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir: “Kıymetli meslektaşlarım, ‘Güven veren adalet için etkin eğitim’ sloganıyla çalışmalarına ara vermeden devam eden Türkiye Adalet Akademisi, 4 temel alanda eğitim çalışmaları sürdürmektedir. Bu alanlardan ilki hâkim ve savcı adaylarının meslek öncesi eğitimlerinden oluşmaktadır. Bizim 2. büyük eğitim alanımız ise şu anda görevi başında adalet dağıtan 25.000 hâkim savcıya yönelik yapmış olduğumuz meslek içi eğitimlerdir. Geçtiğimiz yıl 18.000 meslektaşımızı meslek içi eğitimle buluşturduk. Yani toplamda 184 farklı program tipiyle 18.000 meslektaşımız eğitimlere katıldılar ve mesleklerini yapmaya devam ettiler. 3. eğitim alanımız ise Türkiye'deki kamu kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının, baroların ve avukatların adalet alanındaki bizden talep ettikleri eğitim programları üzerine. Bu anlamda da geçtiğimiz yıl 3500 hukukçuya bu tarz eğitimlerle, bizler buna hizmet içi eğitimler diyoruz, bir şekilde ulaştık ve onların adalet dağıtılmasına, mahkeme sistemine katkı sağlamalarının güçlendirilmesine destek olduk. 4. eğitim alanımız ise yurt dışı eğitimler. Bizler Türkiye Cumhuriyeti'nin dostu olan ülkelerin hâkimlerine ve savcılarına zaman zaman eğitim programları gerçekleştiriyoruz. Bu çalışma kapsamında 8 farklı program tipimiz var. Bu 8 farklı konudaki programla, gelen konukların talepleri doğrultusunda eğitim sunuyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl 350 hâkim-savcıya yurt dışından gelerek Türkiye'de eğitim alma şansını vermiş olduk. İlk kez bu yıl, Saraybosna'da bu programın bir benzerini Türkiye olarak yaptık. Sırbistan'dan, Hırvatistan’dan ve Saraybosna'dan gelen 70 hâkim savcıya yönelik bir eğitim programı gerçekleştirdik. Yine bir ay önce Üsküp'te insan hakları eğitimi konulu, hâkim ve savcı adaylarına yönelik insan hakları eğitimi düzenledik. Program dili İngilizceydi ve Türkiye'den de 6 adayımızı orada yarışmaya götürdük. Balkan coğrafyasındaki 10 hakim okulundan gelen hâkim adaylarının yarıştığı, insan hakları eğitimleri aldıkları ve sunum yaptıkları farklı bir konsept oldu.
Bu eğitimleri yaparken tek bir hedefimiz var. Adaletle ve hukukla ilgili Türkiye Cumhuriyeti'nin edindiği tecrübeleri paylaşmak. Malumunuz olduğu üzere Türkiye 2004 yılından bu yana Avrupa Birliği'ne aday ülke ve birçok sayıda projede biz Avrupa Birliği ülkeleriyle çalıştık ve çalışmaya devam ediyoruz. Yine Türkiye Avrupa Konseyi'nin kurucu üye ülkelerinden biri ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin de bu bağlamda yetkisini kabul eden ve anayasanın 90. maddesinde düzenlendiği şekilde uluslararası sözleşmeleri kanunların üzerinde tutan bir anlayışla Avrupa Konseyi'yle ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi sürecinde ortaya çıkan kararları uygulayan bir ülkeyiz.
Küreselleşen dünyada internet dediğimiz teknolojiyle tüm bilgiler hızlı bir şekilde yayılıyor ve bu da suçlulara bir kolaylık sağlıyor. Bu siber suçlar konusu sınır aşan suçlu tipine de örnek olduğu için, iyi bir iş birliği gerektiren alan. Bizler bu yüzden eğitim programlarımızdan birini de siber suçlara ayırdık. Burada gerçekleştirilecek olan siber suçlar eğitim programının herkes için faydalı olmasını diliyorum.” dedi.
EVGENIY KOLENKO: BUGÜN BURADA EĞİTİMİ VERİLECEK OLAN KONU GÜNCEL BİR KONU
Program açılışında konuşan Özbekistan Kolluk Kuvvetleri Akademisi Birinci Başkan Yardımcısı Evgeniy Kolenko: “Türkiye ve Özbekistan arasındaki güzel bağlar, ülkelerimizi bir araya getirmektedir. Türkiye’deki hâkimler ve savcılar nasıl bir ortamda eğitim görüyorlar onları izliyoruz ve öğreneceğimiz çok şey var. Bugün burada eğitimi verilecek olan konu güncel bir konu, siber suçlar konusu küresel olarak bütün dünyayı kapsamış durumda ve her yıl bu suçlarda artış görülmekte. Dolayısıyla bu tür eğitim programlarının yapılması ve dijital okuryazarlığın geliştirilmesi konusunda yapılacak her türlü adım bizler için faydalı olacaktır. Her bir hâkim-savcının sadece hukuk alanında değil bu alanda da dijital okuryazarlığa sahip olması lazım, en azından bu alanda temel yetkinliğe sahip olmalı ki ortaya çıkan konuları anlayabilsin. Türk meslektaşlarımın bu konulardaki tecrübelerini bizimle paylaşmak için imkân sağlamalarından dolayı oldukça minnettarım. Bu bizim için büyük bir fırsat ve eminim ki meslektaşlarımız bu fırsattan istifade edecektir. Sayın Muhittin Özdemir’in de ifade ettiği gibi birkaç gün önce Cumhurbaşkanımız tarafından imzalanan kararname ile Bilimsel Araştırma Enstitüsü kuruldu. Büyük bir memnuniyetle ifade etmek istiyorum ki potansiyelimizi geliştirme alanındaki ilk ziyaretimizi Ankara’da yapıyoruz, dostlarımızla, kardeşlerimizle birlikteyiz. Burada gösterilen misafirperverlik ve sağlanan imkânlar için teşekkür ediyorum.” dedi.
ADRIAN CERBU: BUGÜN İMZALANACAK MUTABAKAT ZAPTIYLA KURUMLARIMIZ ARASINDA UZUN VADELİ VE BİLİMSEL DEĞERLERE DAYALI BİR İŞ BİRLİĞİ KURULMAKTADIR
Program açılışında konuşan Moldova Cumhuriyeti Ulusal Adalet Enstitüsü Direktörü Adrian Cerbu: “Sizlerle bir arada olmaktan dolayı duyduğum memnuniyeti dile getirmek istiyorum. Burada kurumlarımız arasında imzalanacak olan mutabakat için bir arada olmak benim için büyük bir şeref. Bu mutabakat zaptıyla kurumlarımız arasında uzun vadeli ve bilimsel değerlere dayalı bir iş birliği kurulmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti ve Moldova Cumhuriyeti arasındaki ilişkiler Osmanlı döneminden beri devam etmektedir. Bizler uzun süredir farklı alanlarda iş birlikleri yapmaktayız, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin iyi seviyede olduğunu görmek, ortak çıkarlarımız olduğunu görmek mutluluk verici. Türkiye Adalet Akademisi ile imzalanan iş birliği protokolü bizim için önemli bir adım olacaktır. Hâlihazırdaki ve gelecekteki sistemimize katkı sağlayacaktır. Bizler hâkim ve savcıları hazırlayan kurum olarak bu alandaki eğitimin ehemmiyetini, adil ve etkin adalet için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bugün imzalanacak olan mutabakat zaptı bir nevi yükümlülüklerimizi belirliyor. Bu alanda tecrübe kazanmamız için güzel bir zemin hazırlıyor. Eminim ki bu iş birliği ileride yeni iş birlikleri için zemin hazırlayacaktır ve bizler de yeni iş birliklerini desteklemek için yöntemler geliştireceğiz. Çünkü bu durum sadece bilgi ve tecrübe paylaşımı anlamına değil, işine sadık profesyonellerin desteklenmesi anlamına geliyor. Herkese teşekkür ediyorum. Umarım bu eğitim neticesinde elde edilecekler hepimiz için faydalı olur.” dedi.
TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ İLE MOLDOVA CUMHURİYETİ ULUSAL ADALET ENSTİTÜSÜ ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Konuşmaların ardından, Türkiye Adalet Akademisi ile Moldova Cumhuriyeti Ulusal Adalet Enstitüsü arasında, hâkimlerin ve hâkim adaylarının/yardımcılarının eğitimine yönelik iş birliği hakkında mutabakat zaptı imzalandı.