TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDEN KIRGIZİSTAN VE ÖZBEKİSTAN HÂKİMLERİNE EĞİTİM
Türkiye Adalet Akademisince, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) iş birliğinde, Kırgızistan ve Özbekistan hâkimlerine yönelik düzenlenen “Çocuk Adaleti Uluslararası Eğitim Programı”, Türkiye Adalet Akademisinde başladı.
Kırgızistan ve Özbekistan hâkimleri, 28-30 Nisan 2025 tarihleri arasında Türkiye Adalet Akademisinde verilecek “Çocuk Adaleti Uluslararası Eğitim Programı”na katılacak. Açılış konuşmaları ile başlayan programda, eğitimlerin yanı sıra kurum ziyaretleri de yapılması planlanıyor.
BEKİR ALTUN: PROGRAMIN AMACI, ÇOCUK DOSTU VE ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN BİR ADALET SİSTEMİNİN OLUŞTURULMASINA KATKIDA BULUNMAKTIR
Program açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Bekir Altun: “Türkiye, yeni dış politika perspektifi ile dünya çapında saygınlığı artan, bölgesinde de etkin bir güç olma yolunda ilerleyen bir ülke olarak, bütün dünyada yeniden umut haline gelmiştir. Bütün ülkelerle olduğu gibi Kırgızistan ve Özbekistan ile yakın ilişkiler ve iş birliği; çok boyutlu Türk dış politikasının temel ilkelerinden birini teşkil etmektedir.
Tarihi mirası, kültürel zenginliği ve ortak diliyle Türkiye, Orta Asya coğrafyasında müstesna bir konuma sahiptir. Bu çerçevede, Türkiye'nin Kırgızistan ve Özbekistan ile kurduğu çok boyutlu ve derin ilişkiler, yalnızca ikili düzeyde değil, aynı zamanda bölgesel ve küresel ölçekte de stratejik bir önem arz etmektedir.
Türkiye’nin dış politikasına paralel olarak, Türkiye Adalet Akademisi de özellikle Orta Asya, İslam coğrafyası ve Afrika’dan birçok ülke ile birlikte yüze yakın ülkenin yanı sıra; Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşla da çeşitli seviyelerde iş birliği yapmaktadır.
Türkiye Adalet Akademisi; hâkim ve savcı yardımcısı eğitimi, hâkim ve savcı eğitimi, kamu kurumlarına yönelik hukuk ve adalet konularında düzenlenen hizmet içi eğitimler ile yabancı ülke hâkim ve savcılarına yönelik yurt dışı eğitimler olmak üzere; dört alanda eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.
Yurt dışı eğitimler kapsamında; sadece 2024 yılında Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna-Hersek, Cezayir, Gambiya, Hırvatistan, Karadağ, Kırgızistan, Kosova, Kuzey Makedonya, Lübnan, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Tunus, Ürdün, Romanya ve Sırbistan’dan 623 yargı mensubu ve uzmana eğitim verilmiştir. 2025 yılında da eğitimlerimiz devam etmektedir.
Kırgızistan ve Özbekistan’ın hâkimleriyle hukuk profesyonellerine yönelik düzenlediğimiz “Çocuk Adaleti Uluslararası Eğitim Programı”nın amacı, genel olarak çocuklarla temas halinde olan profesyonellerin çocuk hakları ve çocuk adaleti alanındaki bilgi ve becerilerini artırarak, çocuk dostu ve uluslararası standartlara uygun bir adalet sisteminin oluşturulmasına katkıda bulunmaktır. Bu eğitim programı, hukuk sistemlerimize büyük katkılar sunmanın yanı sıra ülkelerimiz arasında yeni ve güçlü diyaloglar geliştirme imkânı da sunacaktır.
Türkiye ile Kırgızistan ve Özbekistan arasındaki adli iş birliğini güçlendirmek, hâkimlerimizin bilgi ve deneyimlerini paylaşmak amacıyla gerçekleştirdiğimiz eğitim programının, ülkelerimiz arasında, zaten iyi olan ilişkilerin daha da gelişmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum.” dedi.
RAHMAN NURDAN: AKADEMİ İLE UZUN YILLARDIR ORTAK PROJELER YÜRÜTÜYOR, BAŞARILI ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Program açılışında konuşan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkan Yardımcısı Rahman Nurdan: “TİKA olarak 2009 yılından bu yana birçok proje gerçekleştirdik. Örnek vermek gerekirse, 38 ülkede 2.640 hâkim, savcı ve hukuk alanında çalışan uzmana, ihtiyaç ve talepler doğrultusunda çeşitli konularda 136 eğitim programı düzenledik.
Kırgızistan ve Özbekistan’da da uzun yıllardır faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Türkiye’de ise birçok kurumla yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Bu kurumlardan biri de Türkiye Adalet Akademisidir. Akademi ile uzun yıllardır ortak projeler yürütüyor, başarılı çalışmalar gerçekleştiriyoruz
Bugün burada, Kırgızistan ve Özbekistan’dan gelen değerli hukukçularla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Tecrübelerimizi paylaşacak, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunacağız. Bu programın ev sahibi olan Türkiye Adalet Akademisine teşekkür ediyor, bu değerli tecrübe paylaşımının hepimiz için verimli ve faydalı geçmesini temenni ediyorum.” dedi.