TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ İLE CEZAYİR ARASINDA İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI
Türkiye Adalet Akademisi ile Cezayir Hâkimlik Yüksek Okulu arasında hâkimlerin, savcıların, hâkim ve savcı adaylarının yargı eğitimine yönelik iş birliği mutabakat zaptı imzalandı.
Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir ile Cezayir Hâkimlik Yüksek Okulu Genel Müdürü Abdülkerim Cadi arasında imza altına alınan eğitim iş birliği protokolü ile mesleki ve bilimsel konularda uluslararası ilişkiler geliştirilecek.
Protokol imza töreninde konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, mutabakat zaptının yargısal alandaki işbirliğinin yanı sıra hâkim, savcı ve hâkim eğitmenlerinin eğitimini kapsadığını söyledi. Cezayir Adalet Bakanlığı’nda düzenlenen imza törenine Cezayir Adalet Bakanı Abdurreşid Tıbbi, Türkiye Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Cezayir Hâkimlik Yüksek Okulu Genel Müdürü Abdülkerim Cadi ile Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş katıldı.
YILMAZ: CEZAYİR İLE İLİŞKİLERİMİZİN 506’NCI YILDÖNÜMÜ
Protokol imza töreninde konuşan Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, Cezayir Hâkimlik Yüksek Okulu ile eğitim ve bilimsel alanlarda çok önemli bir protokole imza atıldığını belirterek, hâkim-savcılar ile hâkim-savcı adaylarının yargı eğitiminin ve hukuk ana bilim dalının güçlenebilmesi adına bu protokolün imzalandığını belirtti. Bakan Yılmaz: “ Türkiye İle Cezayir arasındaki ilişkilerimizin köklü bir tarihe dayanıyor ve bu yıl 506’ncı yıldönümü. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 2018’de Cezayir’e gerçekleştirdiği ziyaretle birlikte iki ülke arasındaki ilişkiler büyük ivme kazanarak sürüyor. Ülkelerimizin ortak tarihi önemli miraslarımızdandır. Türkiye ve Cezayir arasında karşılıklı yakınlık duyguları bugün de canlılığını korumaktadır. Kasbah bölgesindeki İznik çinileriyle süslü eski Osmanlı evleri, tarihimizdeki birlik ve kardeşlik hislerini bugün dahi hissettirmektedir.
Türkiye ile Cezayir arasındaki ilişkiler ticari ve kültürel alanda da artarak devam ediyor. Bu kapsamda biz de bugün Türkiye Adalet Akademisi ile Cezayir Hâkimlik Yüksek Okulu arasında hâkim ve savcıların eğitimi ve hâkim eğitmenlerinin eğitimi, bilgi alışverişi, yargısal alandaki işbirliği üzerinde mutabakat zaptı imzaladık. Bu kapsamda diğer alanlarda, ticari, siyasi ve ekonomik alandaki işbirliğini yargı alanına da taşımış olacağız.
"Cezayir’de çok faydalı bir diyalog ve görüşme gerçekleştirdik"
Türkiye’nin Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktaş’a da çabalarından dolayı teşekkür etmek istiyorum. Cezayir’de çok faydalı bir diyalog ve görüşme gerçekleştirdik. Sayın Cezayir Adalet Bakanı Tıbbi tarafından da yüksek bir ilgiyle karşılandık. Buradaki temaslarımız devam ediyor. Umarım bundan sonra mutabakat zaptında imzaladığımız hususları bir bir gerçekleştirmiş oluruz.” ifadelerine yer verdi.
ÖZDEMİR: KARDEŞLİK HUKUKUNU ARTTIRMAYA YÖNELİK İŞ BİRLİĞİ ZAPTINI İMZALADIK
Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir’de, Cezayir ile uzun bir tarihi olan Türkiye’nin dostluğunu yargısal alanda da devam niteliğinde olan eğitim iş birliği protokolünü imzaladıklarını belirtti. Başkan Özdemir; “Bugün burada, iki ülke arasında tarihe dayanan dostluğunun devamına ilişkin hâkimler ve savcılar arasındaki kardeşlik hukukunu artırmaya yönelik bir işbirliği mutabakat zaptını imzalamış bulunmaktayız. Türkiye ile Cezayir ülkeleri adalet temelinde kurulan iki ülke. Her iki ülkenin de temelinde İslam medeniyetine bağlı adalet kavramı yatıyor. Bütün büyük devletler adalet kavramıyla daim olabilir. Türkiye ile Cezayir’in de bu çerçevede adalet kurumlarını daha güçlü kıldıkları sürece daha güçlü, daha müreffeh topluma ve devlete sahip olabilecektir. Cezayir’in çok güçlü bir adalet sistemi mevcut. Türkiye’nin de yargı alanında Cezayir dahil, dost ve kardeş ülkelerle iş birliğini güçlendirme çalışmaları artarak devam edecektir. İki ülke kurumları arasında imzaladığımız eğitim iş birliği anlaşmasının gereklerini yerine getirmek için ve bu çalışmayı en kısa sürede hayata geçirmek için çalışmalarımız hızlı bir şekilde başlayacaktır. Karşılıklı iş birliği ile çok başarılı işlere imza atacağımızı düşünüyorum. Her iki ülkenin yargı camiasına da hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
CADİ: BİLGİ VE TECRÜBE PAYLAŞIMI OLACAK
Cezayir Hâkimlik Yüksek Okulu Genel Müdürü Abdülkerim Cadi, Türkiye Adalet Akademisi ile yapılan iş birliği protokolü çerçevesinde çalıştayların yapılacağını vurguladı. Genel Müdür Cadi; “ Türkiye Adalet Akademisi ile böyle bir protokole imza atmaktan son derece memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek istiyorum. Bu protokol ile iki ülke hâkim-savcıları ile hâkim-savcı adayları arasında bilgi ve tecrübe paylaşımı sağlanacak. İmzaladığımız bu iş birliği çerçevesinde, iki kurum arasında ortak sempozyumlar, konferanslar, çalıştaylar, kurslar, araştırmalar ve dersler düzenleyerek yargı alanına büyük bir katkı sunacağız. Ayrıca karşılıklı ziyaret ile de sahada araştırma ve inceleme fırsatı da yakalayacak hem adaylarımız hem de meslekte olan hâkim ve savcılarımız. Türkiye’ye teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Öğrenci hukukçuların bu imkânlardan yararlanması bizim için çok önemli.
Kardeş ülkemiz Türkiye ile imzaladığımız mutabakat zaptının tüm yargı camiasına hayırlı olmasını diliyorum. Protokol metninin gereklerini en kısa sürede hayata geçirerek, hukukçuların istifadesine sunacağız” dedi.