TÜRK TARİH KURUMU İLE İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALANDI

14 Nisan 2021
Türkiye Adalet Akademisi

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ile Türkiye Adalet Akademisi arasında iş birliği protokolü imzalandı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Türk Tarih Kurumu Başkanlığı ile Türkiye Adalet Akademisi arasında imzalanan iş birliği protokolü; Hukuksal kurum ve kuralların tarihsel gelişimi konusunda hâkim-savcı adayları ile hâkim-savcılara yönelik projelerin geliştirilmesi; eğitim, söyleşi, panel, konferans, seminer, çalıştay vb. programların hazırlanması ve Türk hukuk tarihi alanında yayınlar yapılmasına ilişkin iş birliği ve koordinasyon sağlamaya yönelik genel çerçeve ve esasları düzenleme amacı taşıyor.

ÖZDEMİR: BU İŞ BİRLİĞİ TARİHİ ÖNEME HAİZ

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Türk Tarih Kurumu ile imzalanan iş birliğinin tarihi öneme haiz olduğunu belirterek; “ Türkiye Adalet Akademisi olarak Türk tarihinde yer alan hukuki metinlere ulaşma noktasında çalışma yapmayı daim arzuladık.” dedi.

Akademi Başkanı Özdemir; “Türkiye Adalet Akademisi ile Türk Tarih Kurumu arasında iş birliği yapma kararımızın somutlaştığı imza törenindeyiz. Türk tarihinde hukuki metinlere ve uygulamalara ilişkin, çalışma yapmak Adalet Akademisinin hedefleri arasında bulunmaktaydı. Ve bizler bu konuda Türkiye’nin köklü bir kurumu olan Türk Tarih Kurumu ile işbirliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz. Bu iş birliği çerçevesinde özellikle Türk kültürünün, Türk medeniyetinin hukuk alanında ürettiği değerlere ilişkin bilimsel çalışmalar yapma şansına sahip oluruz. İhtiyaç duyduğumuz en önemli konuların başında da tarihi kaynaklarımız geliyor. Çünkü tarihte yargıya yön veren kurumlarla ve kişilerle ilgili çalışma yaptığımızda çok fazla somut veri bulmakta zorlanıyoruz. Hukuk alanında tarihte  üretilen değerlere karşı bir bilimsel çalışma eksikliğimiz maalesef ki var. Bu iş birliği, bu alanda eserler ortaya konulmasına, sempozyumlar yapılmasına vesile olur diye düşünüyorum. Uzun soluklu bir çalışma yaparak, bu konularda faaliyetlerimizi sürdürürüz. Türk Tarih Kurumu sayın başkanımız başta olmak üzere tüm ekibine bizlerle yapıcı bir diyalog kurdukları için teşekkür ediyor, iş birliğimizin hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi. 

HUKUK TARİHİ ZAHMETLİ BİR ALAN

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin de, Türk Tarih Kurumu’nun yapısal işleyişinden bahsederek, 15 Nisan’da 90. Yıldönümlerini kutlayacaklarını ifade etti. Prof.Dr. Çetin: “Türk Tarih Kurumu, tarihimizin her alanında mesafe kaydetmek, tarihimizi daha ileri noktalara ulaştırmak için, hatta devletin kamu kaynaklarını da kullanmadan bizzat Atatürk’ün kendi mal varlığından finanse edilmiş bir kuruluştur. Bu sene de ayın 15’inde 90. yıldönümüzü kutlayacağız. Hukuk tarihi alanı gerçekten zahmetli bir alan. Hukuk tarihi ile ilgili elimizde hukuk alanına ışık tutacak kaynak sayımız çok çok fazla. Yeni yetişen personelimiz ile birlikte bu belgeleri sadece çevirmek değil, istatistik olarak da yararlanmak gerekli. Yıllar itibariyle birbirleriyle ilişkilerini de çıkarmak gerekli diye düşünüyorum, hangi yıllarda hangi davalarda azalma oldu, artışa geçti gibi. Türkiye Adalet Akademisi ile bu protokolde yer almaktan çok çok memnunuz. Her iki kurumumuz için de hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Birol Çetin ve Başkan Özdemir tarafından protokol imzalandı.