KANSER İLAÇ BEDELİNİN GERİ ÖDENMESİNDEN KAYNAKLANAN DAVALAR SEMPOZYUMU BAŞLADI

8 Temmuz 2024
Meslek İçi Eğitim Müdürlüğü

Türkiye Adalet Akademisi ve Kişiselleştirilmiş Onkoloji Derneği iş birliğinde, 08 Temmuz 2024 tarihinde Ankara’da düzenlenen “Kanser İlaç Bedelinin Geri Ödenmesinden Kaynaklanan Davalar Sempozyumu” başladı.

Üç oturum olarak gerçekleştirilecek Sempozyum kapsamında; “Kanser Hastalarının Tedavi Süreçleri, Onkoloji Hekimleri Açısından Karşılaşılan Sorunlar, Onkoloji Hastaları Açısından Karşılaşılan Sorunlar, Kanser İlaç Bedelinin Fiyatlandırılması ve Geri Ödeme Süreci, Kanser İlaç Bedelinin Geri Ödenmesinde Sosyal Güvenlik Kurumu Süreci, Kanser İlaç Bedelinin Geri Ödenmesine İlişkin Adli Davalar ile Kanser İlaç Bedelinin Geri Ödenmesine İlişkin İdari Davalar” konu başlıkları ele alınacak.

MUHİTTİN ÖZDEMİR: BU ALANDA YAŞANAN SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN HÂKİMLER İLE HEKİMLERİ BİR ARAYA GETİRDİK

Sempozyum’un açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Kişiselleştirilmiş Onkoloji Derneği ile iş birliği içerisinde bu Sempozyum’u düzenlemekten dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Adalet dediğimiz kavram insanlıkla yaşıt, insanlıkla eşdeğer bir kavram. İnsanlık tekâmül ettikçe adalet de tekâmül ediyor. Adalet güneş gibidir, güneş nasıl ki tüm insanlara, tüm doğaya istisnasız ışık verir, ısı verir ve onlara hayata dair, geleceğe dair, umut verir adalet de tüm insanlık için istisnasız uygulanması gereken temel değerlerin başına gelmektedir.

Türkiye Adalet Akademisi olarak güven veren adalet için etkin eğitim sloganıyla çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Adalet Akademisi olarak hâkim-savcı adaylarının, Eylül ayından itibaren, hâkim savcı yardımcılarının eğitimlerinden sorumluyuz. Yine görevi başındaki hâkim ve savcıların meslek içi eğitimlerinden de sorumluyuz. Adalet alanında arayış içerisinde olan kamu kurumlarının, işte bugün burada bir araya geldiğimiz gibi, sivil toplum kuruluşlarının adalet alanındaki ihtiyaçlarına yönelik programlar da düzenlemekteyiz. Ayrıca ülkemizin dostu ve müttefiki olan ülkelerdeki yani yurt dışındaki hâkimlere ve savcılara da eğitim programları düzenliyoruz. 

Adalet Akademisi olarak toplumun ihtiyaç duyduğu ve adalet alanındaki ortaya çıkan sorunların çözümüne katkı sağlamayı temel hedef olarak belirtiyoruz. Bu anlamda birçok konuda çözüm ürettiğimiz mekanizmalar kurduk ve sonuca ulaştık. Geçtiğimiz yıllarda milletlerarası özel iş hukuklarına ilişkin problemlerin çözümüne yönelik de bir dizi çalışma gerçekleştirdik ve Yargıtay’ımızın içtihat değişikliğiyle sonuçlanan bu çalışmalar sonrasında iş hukukunda, özellikle uluslararası alanda yaşanılan birçok meseleyi çözmüş olduk. 

Bugün ise burada çok önemli bir konuya ilişkin olarak birlikteyiz. Malumunuz olduğu üzere sağlıkla ilgili meseleler insan hayatıyla ilgili meselelerdir. Özellikle kanser hastalıkları gerçekten çağımızda giderek yaygınlaşan hastalıklar arasında yer almaktadır. Bu hastalıkların tedavisi hem hekimler için hem de hastalar için çok zor ve yıpratıcı bir süreçtir. Bu alanda yaşanan sorunların çözümü için bu alanda çalışan hâkimlerle hekimleri bir araya getirilerek, yine çalışma bakanlığımızın uzmanlarının katılımıyla katkı sunmasıyla, iş birliği çerçevesinde bu konuların ele alınmasının faydalı olacağını düşündük. Çünkü bazen yargı mensupları teknik konularda sadece bilirkişinin görüşüyle hareket etmek zorunda kalıyor. Bilirkişilerin verdiği raporları denetleyebilmek için de bu tarz sempozyumlarla, bilgi dağarcığının konuya özel olarak gelişmesine ihtiyaç var. 

Bugün burada gerçekleştirilen Sempozyum çerçevesinde ortaya konulan fikirlerin siz kıymetli meslektaşlarımızın konuya ilişkin davalardaki yaklaşımlarına olumlu yansıyacağını düşünüyoruz.”