ADALET BAKANI TUNÇ, MESLEKİ UYGULAMA YARIŞMALARI ÖDÜL TÖRENİ'NE KATILDI

3 Ocak 2024
Türkiye Adalet Akademisi

Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen “Mesleki Uygulama Yarışmaları Ödül Töreni”, Yargıtay İsmail Rüştü Cirit Konferans Salonunda, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un katılımıyla gerçekleştirildi. Törene, Tunç'un yanı sıra Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, Danıştay Başsavcısı Nevzat Özgür, HSK Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci, HSK Üyeleri ile hâkim ve savcı adayları katıldı.

BAKAN TUNÇ: HÂKİM VE SAVCILARIMIZ HER DAİM MİLLET ADINA, MİLLET İÇİN KARAR VERİR

Törende konuşan Tunç, adaletin, mülkün temeli ve toplumsal barışın sigortası olduğunu vurguladı.

Adaletin olduğu yerde insanın, ailenin, toplumun ve topyekûn milletin güçlü olacağını kaydeden Tunç, "Adaletin tam anlamıyla tesisi için en gerekli şart, hukuk devleti olmaktır. Hukuk devleti, kararlarında iş ve işlemleri tamamıyla yargı denetimine tabi olan bir devlettir. Hukuk devletinin de olmazsa olmaz şartı, bağımsız ve tarafsız yargıdır. Bağımsız ve tarafsız yargı için de gerekli olan en önemli unsur insan unsurudur. İyi işleyen bir adalet sistemi için gerekli olan en önemli unsur insan unsurudur." diye konuştu.

Son 21 yılda adalet alanında fiziki şartlar ve mevzuat konusunda iyileştirmeler yapıldığını aktaran Tunç, teknolojinin bütün imkânlarını yargının hizmetine sunmak için çalışmaların sürdürüldüğünü dile getirdi.

Mevzuatın, çağın gerekliliklerine uygun hale getirilmesi adına yapılan reformlardan bahseden Tunç, "Sadece mevzuatın iyi olması yetmez. İyi bir mevzuat, kötü bir uygulayıcının elinde kötü bir mevzuat haline gelebilir." değerlendirmesinde bulundu.

Reform iradesini sürekli diri tuttuklarını belirten Tunç, "Bundan sonra da milletimizin ihtiyacı olan reformlarımızı gerçekleştirmeye devam edeceğiz. Yargı Reformu Strateji Belgeleri ve İnsan Hakları Eylem Planları noktasındaki hazırlıklarımızı sürdürüyoruz. İnşallah Türkiye Yüzyılı'nın belgeleri olarak hazırlıkları tamamlandığında Sayın Cumhurbaşkanımız kamuoyuyla paylaşacak ve orada belirlenen hedefleri de teker teker gerçekleştirmenin gayreti içerisinde olacağız." ifadesini kullandı.

Önümüzdeki dönemde, yargıdaki insan unsurunu daha da geliştirme ve güçlendirme anlamında önemli projelerin hayata geçirileceğini vurgulayan Tunç, bunlardan birinin de hukuk eğitimi olduğunu anlattı. Daha önce hukuk fakültelerine girişte başarı sırasının 190 binden 125 bine yükseltildiğini anımsatan Tunç, mevcut hukuk fakültelerinin kalitesinin arttırılması adına da çalışmalara YÖK'le birlikte devam edildiğini söyledi.

İNSAN HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİNİN ALANINI DAHA DA GENİŞLETTİK

Adalet Bakanı Tunç, Türkiye Adalet Akademisinin hâkim ve savcı adaylarına yönelik eğitimlerinin devam ettiğini, Mesleki Uygulama Yarışmaları'nda kurgusal duruşma, gerekçeli karar yazımı ve insan hakları olarak belirlenen konuların önemli olduğunu kaydetti.

Hukuk alanındaki çalışma ve reformların temelini insan haklarının oluşturduğuna dikkati çeken Tunç, "Devleti yaşat ki insan yaşasın zihniyetinden 'insanı yaşat ki devlet yaşasın' idealine geçmek için reformlarımızın temeline insan onurunu koyduk. İnsan hak ve özgürlüklerinin alanını daha da genişlettik." sözlerini sarf etti.

"Mahkeme kadıya mülk değildir" ifadesini kullanan Tunç, şöyle devam etti:

"Hâkimlik ve savcılık mesleği, aynı zamanda hukuku uygulayarak, toplumun huzurunu amaçlayan büyük bir sorumluluğu gerektirir. Bu sorumluluğu yerine getirirken hâkim ve savcı, milletin hizmetinde olduğunu da unutmamalıdır. Millet adına, millet için karar verdiğini, her daim aklında bulundurmalıdır. Her hareketinde, davranışında, kararında buna dikkat etme zorunluluğu vardır. Çünkü hâkimlik ve savcılık mesleği yalnızca hukuki bilgi ve tecrübeye dayalı bir meslek değildir."

ÖZDEMİR: KANUNİ KÜTÜPHANESİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE HİZMETE AÇILACAK

Törende konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir: “Türkiye Adalet Akademisi, öncelikli hedefi nitelikli hâkim ve savcılar yetiştirmek olan eğitim kurumudur. Akademinin belirlenen görev tanımı doğrultusunda faaliyetlerimizi gerçekleştirirken asıl hedefimiz, eğitimin kalitesini artırmaktır. 

Akademide son dönemde eğitime ilişkin birçok yeni proje hayata geçirildi. Uygulamaya dayalı eğitim amacıyla; UYAP Sınıfları ile Savcılık Uygulama Atölyesi oluşturduk. Ancak, uygulamalı eğitim açısından en önemli projemiz hiç şüphesiz “Akademi Uygulama Adliyesi”dir.

İnşaatı tamamlanan 1800 m2 alana sahip, 60.000 kitabın raflarında yer alacağı, 4 farklı ulusal ve uluslararası veri tabanını barındıran, cafe kütüphane konseptindeki “Kanuni Kütüphanesi” önümüzdeki günlerde hizmete açılacak. HeinOnline, Turcademy, Jurix ve Lexpera veri tabanlarına üç yıllığına üye olduk. Kütüphane otomasyon sistemi kurduk.

YAPAY ZEKÂYI EĞİTİM ALANINDA KULLANMAYA BAŞLAYACAĞIZ

‘Herkes için Hukuk Eğitimi’ sloganı ile Akademimizin güçlü eğitim sistemini E-Devlet üzerinden tüm vatandaşlarımıza açmaya yönelik çalışmalara başladık. UYAP üzerinden hizmet verecek platformda temel hukuk bilgilerinin yanı sıra uzmanlık içeren sertifikalı eğitim programları olacak. Bu yıl Aile Hukuku, 6284 Sayılı Kanun Uygulamaları, İş Hukuku, Sosyal Güvenlik Hukuku ve İnsan Hakları Hukuku konularında içerik geliştireceğiz. Her 6 ayda yeni içeriklerle çalışmalarımız devam edecek. TÜBİTAK ile gerçekleştirdiğimiz proje ile yapay zekâyı eğitim alanında kullanmaya başlayacağız.” dedi.

Konuşmaların ardından, ödül almaya hak kazanan hâkim ve savcı adaylarına ödülleri takdim edildi.