TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDEN GAMBİYA HÂKİMLERİNE EĞİTİM

4 Kasım 2024
Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Türkiye Adalet Akademisince, Gambiya’da görev yapan hâkimlere yönelik düzenlenen “İnsan Ticareti ve Mülteci Hukuku - Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Suçlarıyla Mücadele Uluslararası Eğitim Programı”, Türkiye Adalet Akademisinde başladı.

Gambiya’da görev yapan hâkimler, 04-08 Kasım 2024 tarihleri arasında Türkiye Adalet Akademisinde verilecek “İnsan Ticareti ve Mülteci Hukuku - Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Suçlarıyla Mücadele Uluslararası Eğitim Programı”na katılacak. Açılış konuşmaları ile başlayan programda, eğitimlerin yanı sıra kurum ziyaretleri de yapılması planlanıyor.

MUHİTTİN ÖZDEMİR: HUKUK ALANINDA BİLGİ VE TECRÜBE PAYLAŞIMININ ÖNEMİ TARTIŞILMAZ

Program açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir: “Yurt içi eğitimlerimizin yanı sıra, sizlerin de burada olduğu gibi, birçok ülkeyle yurt dışı eğitim iş birlikleri gerçekleştirmekteyiz. Eğitim kataloğumuz çerçevesinde hazırladığımız sekiz farklı programla, yabancı ülke vatandaşı meslektaşlarımızı Türkiye’ye davet ederek bilgi ve tecrübe paylaşımında bulunuyoruz. Bu yıl, çeşitli programlar aracılığıyla 380 yabancı hâkim ve savcıya Türkiye’de eğitim verme imkânı bulduk. Geçtiğimiz günlerde Kırgızistan'dan savcılar eğitime katılmıştı, bugün ise Gambiya’dan gelen siz değerli meslektaşlarımızla birlikteyiz.

Hukuk alanında bilgi ve tecrübe paylaşımının önemi tartışılmaz. Özellikle siber suçlarla mücadelede uluslararası iş birliği büyük önem taşıyor. İnsan ticareti ve mülteci hukuku gibi konularda da birlikte çalışmayı gerektiren, ulusal sınırları aşan sorunlar mevcut. 

Uyuşturucu ticareti de sınırları aşan bir suç haline geldi. Afganistan’da başlayan ve Türkiye üzerinden Avrupa’ya ulaşan uyuşturucu ticareti ağı gibi örneklerle mücadele edebilmek için ülkeler arasındaki hukuk sistemlerinin birbiriyle uyumlu olması gerekmekte. Birleşmiş Milletler, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği’nin bu alandaki direktiflerini birlikte anlamak ve uygulamak, bu suçlarla mücadelede büyük önem taşıyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin bu alanlardaki bilgi birikimini ve önceki tecrübelerimizi sizlerle paylaşacağız.” dedi.

MUSTAFA HAŞİM POLAT: TÜRKİYE İNSAN KAÇAKÇILIĞI VE MÜLTECİ HUKUKU ALANINDA ÖZEL BİR TECRÜBEYE SAHİP

Program açılışında konuşan TİKA Eğitim Projeleri Koordinatörü Mustafa Haşim Polat: “Türkiye insan kaçakçılığı ve mülteci hukuku alanında özel bir tecrübeye sahip. Coğrafi konumumuz itibarıyla yolların kesişim noktasında bulunmamız, tarihin en eski dönemlerinden beri süregelen göç hareketlerine şahitlik etmemize neden oldu. 

İnsan kaçakçılığı ve mülteci hukuku alanında Türkiye, insani ve girişimci dış politikası çerçevesinde mülteciler için dünya çapında dikkat çeken ve takdir edilen bir ülke konumundadır. Yanı başımızda, çocukların denizde boğulduğu, ailelerin göç yollarında hayatlarını kaybettiği acı tablolara şahit olan bir ülke olarak, bu konuda her türlü hukuki ve idari tedbiri almakta, bu alanda birikimini paylaşmaktadır. TİKA olarak Türkiye’nin bu tecrübelerini dost ülkelere ve ihtiyaç duyan insanlara ulaştırmak için köprü görevi üstleniyoruz. Bugün Türkiye Adalet Akademisi'nin değerli birikimlerini sizlerle paylaşma görevini üstlendik. Buradaki ziyaretinizin verimli geçmesini ve ilerleyen süreçlerde farklı iş birliklerine vesile olmasını temenni ediyorum.” dedi.

MOMODOU S.M JALLOW: BURADA EDİNDİĞİMİZ BİLGİLERİ MESLEKTAŞLARIMIZLA PAYLAŞACAĞIMIZDAN EMİN OLABİLİRSİNİZ

Program açılışında konuşan Gambiya Yüksek Mahkeme Hâkimi Momodou S.M Jallow: “Düzenlenen eğitim programının verimli bir şekilde sonuçlanmasını ümit ediyoruz. Peygamber Efendimiz, “Bilgi nerede olursa olsun, gidip öğrenin” demiştir. Türkiye Adalet Akademisi de bu öğüdü yerine getirmemize vesile oluyor. Biz de Adalet Akademisi’nde eğitim almak amacıyla yüzlerce kilometre yol kat ettik; bilginin peşinden geliyoruz. Burada edindiğimiz bilgileri meslektaşlarımızla paylaşacağımızdan emin olabilirsiniz. Ayrıca TİKA, ülkemizde birçok değerli organizasyon düzenliyor. Hepimiz buradayız ve hepimizin bu toplantıdan, bu eğitimden fayda sağlayacağını ümit ediyorum.” dedi.

ALKALI FANKA CONTEH: BU PROGRAM, SINIRLARI AŞAN VE TOPLUMLARIMIZA CİDDİ ZARARLAR VEREN ORTAK SORUNLAR ÜZERİNE ODAKLANIYOR

Program açılışında konuşan Gambiya Büyükelçisi Alkali Fanka Conteh: “Bugünkü programımız, sınırları aşan ve toplumlarımıza ciddi zararlar veren ortak sorunlar üzerine odaklanıyor. İnsan ticareti, mülteci sorunu, uyuşturucu ve uyarıcı madde suçları toplumların güvenliğini tehdit eden kapsamlı sorunlardır. Bu sorunlar büyüdükçe, çözümlerimizin ve iş birliklerimizin de aynı oranda kapsamlı hale gelmesi gerekmektedir.

Gambiya, göçmenlik kanununun taslağını hazırlama sürecindedir; tamamlandığında, yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'na sunulacaktır. Bu yasa, onaylandığında Gambiya'nın göçmen ve mülteci hukukunu daha insani ve modern bir yapıya kavuşturacaktır. Ayrıca, Gambiya hükümeti uyuşturucu suçlarıyla mücadelede aktif bir çaba sarf etmektedir. Bu suçlar, ulusal güvenliğimiz ve kamu sağlığımız için ciddi tehdit oluşturmaktadır. Kanun uygulamalarımızı güçlendirerek, uluslararası iş birlikleriyle ve kapsamlı reformlarla bu suçlarla mücadeledeki kararlılığımızı sürdürüyoruz. Bu kıymetli iş birliği, yargı mensuplarımızın kapasitelerinin geliştirilmesine ve adaletin etkin bir şekilde sağlanmasına katkıda bulunacaktır.” dedi