“AİLE MAHKEMELERİNİN ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASI: AİLE ÜYELERİNİN HAKLARININ DAHA İYİ KORUNMASI" PROJESİNİN KAPANIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ

13 Eylül 2024
Araştırma ve Geliştirme Merkezi

“Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması: Aile Üyelerinin Haklarının Daha İyi Korunması” Avrupa Birliği-Avrupa Konseyi Ortak Projesinin Kapanış Töreni, 13 Eylül 2024 tarihinde Ankara’da düzenlendi. 

Bu projenin, aile hukuku alanındaki değişime ışık tutulmasına vesile olduğunu belirten Türkiye Adalet Akademisi Muhittin Özdemir şunları söyledi: “Adalet, bir milleti ve devleti ayakta tutan temel değerlerin başında gelir. Aile ise toplumun temel taşıdır. Hem anayasamız hem de kanunlarımız, ailenin ve bireylerinin korunmasına yönelik birçok önlem almıştır. Aile hukuku alanında Türkiye Cumhuriyeti'nin kanunları, 2002 yılından itibaren değişiklikler yapılarak ve yenilenerek günümüze ulaşmıştır. Bu alandaki temel mevzuat, medeni kanunda ve aile mahkemelerinin kuruluşuna dair kanunda yer almaktadır. Bildiğiniz üzere, bu kanunlarla ilgili çalışmalar ve değişiklik talepleri kamuoyunda sıkça gündeme gelmektedir.

Aile, hukuk kurallarının ilk ortaya çıktığı yerdir. Adalet uygulamalarının, adil bir iş bölümünün gerektiği ilk müessese de aile müessesesidir. Bu proje, aile hukuku alanındaki değişime ışık tutulmasına vesile olmuştur. Özellikle bu proje kapsamında yapılan çalışma ziyaretleri, sempozyumlar ve Uluslararası Aile Hukuku Sempozyumu, dünya ve Avrupa’daki aile hukukunun geleceğine dair önemli bilgiler sunmaktadır. Aile hukuku ile ilgili uyuşmazlıklar, mahkemelerin en büyük iş yüklerinden birini oluşturmaktadır.

Bu projeyle amacımız, sizin bu alandaki çalışmalarınıza yol gösterici olmak ve adliyelerdeki hizmetlerinize katkı sağlamaktır. Projenin eğitim çalışmaları oldukça verimli geçti ve Adalet Akademisi olarak her yıl düzenlediğimiz meslek içi eğitimlerden birinin aile hukuku, diğerinin ise 6284 sayılı kanunun uygulanmasına yönelik olduğunu biliyorsunuz. Bu iki konu, hâkim ve savcı yardımcılarının ders müfredatında da yer almaktadır.

Proje kapsamında Dijital Sertifikalı Aile Hukuku Eğitim Programı’nı hayata geçirdik. Bu proje, Adalet Akademisi’ni dijital eğitim alanında yeni bir konsepte teşvik etti. Geçtiğimiz ay itibariyle “Herkes İçin Hukuk” sloganıyla www.sem.taa.gov.tr adresinde, e-Devlet üzerinden giriş yapılarak erişilebilen bir eğitim portalı oluşturduk. Avukatlar, hukuk öğrencileri ve hukuk alanında bilgi edinmek isteyen tüm vatandaşlar bu portaldan yararlanabilir. İlk kez bu proje kapsamında, Adalet Akademisi olarak dijital eğitim paketleri ürettik ve aile hukuku eğitim programını bu site üzerinden sizlerle buluşturacağız.

Bu projenin en önemli çıktılarından biri, Uluslararası Aile Hukuku Sempozyumu kapsamında detaylı şekilde ele alınan reform önerileridir. Bu önerileri meclisteki milletvekillerine ulaştıracak ve kamuoyuna dijital kitap olarak sunacağız.

Kurmuş olduğumuz Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu'nun yönlendirmesiyle en az iki yılda bir Aile Hukuku Sempozyumu düzenlemeyi planlıyoruz. Gelecekte, bu sempozyumların organizasyonuna Adalet Akademisi olarak öncülük edeceğiz.”

PROJENİN 7. YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI YAPILDI

Türkiye’de hukukun üstünlüğünün ve temel hakların, uluslararası standartlarla ve Avrupa standartlarıyla tam uyumlu hâle getirilmesi amacıyla gerçekleştirilen projenin 7. Yürütme Kurulu Toplantısı da Ankara’da yapıldı. Toplantıda, son Yürütme Kurulu Toplantısı’ndan bu yana proje ilerleyişinin değerlendirilmesinin yanı sıra proje faydalanıcısı Türkiye Adalet Akademisi ve proje paydaşlarının genel değerlendirme ve önerileri ele alındı.