ÖĞRETİM GÖREVLİSİ ENGİN ŞAFAK, HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE MESLEK SÖYLEŞİSİNE KATILDI

02 Aralık 2021
Kişisel Gelişim Eğitimi Merkezi

Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Emekli Yargıtay Hâkimi Engin Şafak, Türkiye Adalet Akademisi Kişisel Gelişim Eğitimi Merkezi tarafından “Akademi Söyleşileri” kapsamında 02 Aralık 2021 tarihinde düzenlenen etkinlikte “İslam’da ve Günümüzde İnsan Hakları ve Özelde Yaşam Hakkı”  başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.

Türkiye Adalet Akademisi Kişisel Gelişim Eğitimi Merkezi tarafından “Akademi Söyleşileri” kapsamında düzenlenen etkinlikte hâkim ve savcı adayları ile bir araya gelen Öğretim Üyesi Engin Şafak, tüm adaylara başarılar diledi.

Kişisel Gelişim Eğitimi Merkezi tarafından düzenlenen Akademi Söyleşilerine, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, Anayasa Mahkemesi Üyesi Muharrem Topal, , Yargıtay Genel Sekreteri Fevzi Yıldırım, Eski Danıştay Üçüncü Daire Başkanı Mehmet Ali Samur, Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Prof. Dr. Uğur Uslu ile Akademi Daire Başkanları ve hâkim-savcı adayları katıldı.

TÜM ADAYLARIMIZA BAŞARILAR DİLİYORUM

Öğretim Üyesi Şafak; “Hâkim ve Savcı adaylarımız ile bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduk. Hepinizi teker teker tebrik ediyorum. Çok ulvi bir mesleği tercih ettiniz, hepinize başarılı bir süreç diliyorum. Türkiye İnsan Hakları konusunda tarihi bir süreçten geçtiğini ifade etmek isterim. Ancak bizler bugün burada İslam’daki yaşam hakkı ile ilgili mukayese, insan haklarının neler olduğunu genel olarak ifade ederek, özel olarak yaşam hakları konusunda bilgilendirme yapacağım. Hepsinden önce bilmemiz gereken Hak ve Özgürlükler konusudur. Bunu bütün taraf devletler kabul etmişlerdir. Türkiye Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin taraf devletlerinden biridir. Herkesin yaşam hakkı yasanın koruması altındadır.

Yaşam hakkı konusunda idam, kürtaj ve ötenazi konularına da değinmek istiyorum. İdam konusu 13 nolu protokolün imzalanması sonucu pozitif hukukta söz konusu değildir. Bunun yerini ağırlaştırılmış müebbet hapis cezaları almıştır. Aynı şekilde ötenazi konusunda da, kişinin yakınları tarafından karar verilmesi ilkesini kapsıyor bu da bizim pozitif hukukumuzda söz konusu değildir. Bir canlıyı kendi isteğiyle yakınlarının isteğiyle ötelere göndermek gibi bir anlayışı taşıyamayız. Kürtaj konusunda da bazı ülkelerde sıkı tedbirler var. Türkiye’de 10 haftalık bir süreyi kapsamaktadır” ifadelerine yer verdi.

Şafak, hâkim ve savcı adaylarına insan hakları ve özelde yaşam hakkı ile ilgili bir sunum gerçekleştirerek, çok çalışmaları tavsiyesinde bulundu.