Danıştay Onuncu Daire Başkanı Yılmaz AKÇİL, Hâkim Adayları İle Söyleşi Gerçekleştirdi

19 Şubat 2020
Kişisel Gelişim Merkezi

Türkiye Adalet Akademisi Kişisel Gelişim Merkezi tarafından düzenlenen “Akademi Söyleşileri” etkinliklerinin bu haftaki konuğu Danıştay Onuncu Daire Başkanı Yılmaz Akçil,  14. Dönem İdari Yargı Hâkim Adayları ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

“İDARİ YARGI HÂKİMLİĞİ EN ÇOK TERCİH EDİLEN MESLEKLER ARASINDA”

İdari hâkimliğin çok ulvi bir meslek olduğunun altını çizen Akçil: “Bu kutsal mesleğe girmenizden dolayı hepinizi kutluyorum. İdari yargı hâkimliği tercih edilen, ülkemiz açısından bakıldığında en çok tercih edilen mesleklerden birisi. Yani şu anda sizin oturduğunuz yerlerde oturmak isteyen yüzbinlerce insan var.  İdari hâkim olmak hakikaten zor.  Bugünkü konumuzun özellikle  ‘Adalet Bilinci’ olmasını istedim. Son yıllarda yaşanılan darbe olayları bize gösterdi ki; mesleki tecrübeden önce ahlaki vasıflar, bunun da üstünde adalet bilinci daha ön plana çıkıyor. Biz bunu ülke olarak acı bir şekilde tecrübe ettik. Adalet bilincine sahip olmayan bir hâkim ve savcının başkaları tarafından nasıl yönlendirileceğini, iradesinin nasıl satın alınacağını 15 Temmuz öncesinde de yaşadık. Bundan dolayı konunun adalet bilinci olmasını istedim. Dünya devletlerine baktığımızda hep deriz “adil olan devlet uzun yaşar.” Osmanlı 600 sene gibi uzun bir zaman boyunca var olmuş. Hep Osmanlı’nın adaleti ile anıldığını bilirsiniz. İnsan da öyle Adil insan uzun yaşar, adil olamayan insanın ölümü gerçekleşir. Hayatınızın her döneminde adil olmaya dikkat edin. Kur’an-ı Kerimde de adil olmakla ilgili ayetler vardır, ne diyor ‘Adil Olunuz’. Bunun için adaletli ve adil olmaya özellikle dikkat edeceğiz.” dedi.

“TEK İLKENİZ ÇALIŞMAK OLSUN”

Samimiyetle çalışanın önünde hiçbir engelin kalmayacağını vurgulayan Akçil; “Sizler hâkimlik mesleğinin ete kemiğe bürünmesi için gerekli olan eğitimi burada, Akademi’de alıyorsunuz. Şu an derslerinize giren hocalarınız mesleklerinde en iyi olanlar arasından seçilmiş hukukçulardır. Bu meslekteki tek ilkeniz çalışmak olsun. Samimi bir şekilde çalışırsanız Allah’ın izniyle mahcup da olmazsınız. Eninde sonunda istediğiniz,  gönlünüzden geçen makamlar, mevkiler size sunulur. Mesleğinizle ilgili mutlaka ‘Karar Arşivi’ oluşturun. Çalışma grupları oluşturun. 14. Dönem olarak birbirinizi tanıyın, iletişimde olun. Kendi aranızda tek vücut olun. Meslek hayatınız boyunca birbirinizden hep haberiniz olsun.  Eğitimlerinizde birbirinize destek olun. Mutlaka yüksek lisans yapın, dil öğrenin. Bir dergiyi okuyup anlayacak kadar dil bilgisine sahip olmalısınız. Özellikle vurgulamak istiyorum,  idari yargı hâkimleri mutlaka makale yazabilmeli.  Kararlarınızın güzelliği kaleminizin güzelliğinden geçiyor bunu da unutmayın. Yazdığınız makalelerinizi yayınlatın, hakemli dergilere gönderin. Yazabilmek için okuyabilmek gerekli. Bunun içinde yakın tarihimizi mutlaka okumanız gerektiğini düşünüyorum. Ülkemiz üzerinde hain planları olanlara fırsat tanımayacak olanlar sizlersiniz çünkü. Yılda en az bir kez mutlaka Kur’an-ı Kerim’i okuyun. Adil bir hâkim olabilmeniz için Kur’an’da yazılan emirlerden haberdar olun. Bununla birlikte bana göre Mecelleyi okumalısınız, özellikle ilk 100 kaidesini ezberlemelisiniz. Ve çok çok önemli olduğunu düşündüğüm bir diğer konu da, anne babalarınızın hayır dualarını mutlaka alın. Özellikle annelerinize olan hakkı ödemeniz mümkün değil. Ancak ilk maaşlarınızla lütfen onları gururlandıracak hediyeler alın, helallik isteyin. Bu mesleğe gelmenizde en büyük pay emin olun ki annelerinize ait.” dedi.

Söyleşi Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir’in yaptığı teşekkür konuşması ve Danıştay Onuncu Daire Başkanı Yılmaz Akçil’e plaket vermesi ile sona erdi.