Seri Muhakeme ve Basit Yargılama Usulleri Eğiticilerin Eğitimi Programı'nın Ardından Yargı Paketinin Getirdiği Yenilikler Sempozyumu Düzenlendi
Türkiye Adalet Akademisi ve Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğünün yaptığı işbirliği çerçevesinde, 21-22 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılan “Yargı Paketinin Getirdiği Yenilikler, Seri Muhakeme ve Basit Yargılama Usulleri Eğiticilerin Eğitimi Programı”nı müteakip, 23.11.2019 tarihinde bir sempozyum gerçekleştirildi.
YARGI PAKETİ BİRÇOK YENİLİĞİ DE BERABERİNDE GETİRİYOR
Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan ve Akademi Başkanı Muhittin Özdemir’in açılış konuşmalarının ardından; dört milyonun üzerinde dosyanın bulunduğunu mahkemelerin işleyişini hızlandıracak ve daha rasyonel hale getirecek düzenlemelerin önemine temas edildi. Usul hükümlerine ilişkin düzenlemeler getirildiğine değinilen sempozyumda; “Yargı Reformu Kapsamında Adli Görüşme Odaları ve Çocuk İzlem Merkezleri Hakkında Getirilen Yenilikler” ve “Ön ödeme, İddianamenin İadesi ve Uzlaştırma Uygulamalarına İlişkin Yapılan Değişiklikler” hakkında değerlendirilmelerde bulunuldu.
YENİ SORUNLARA YENİ ÇÖZÜMLER
Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen sempozyuma katılan Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, yaptığı konuşmada gelişen teknoloji ile birlikte toplumda yeni sorunların ortaya çıktığını bunun da yeni tip çözümleri zorunlu kıldığını dile getirerek önceden sorun olmayan bir takım konuların artık bir sorun olarak adaletin karşına geldiğini belirtti. Yargı Reformu Strateji Belgesi’ne de değinen Bakan Yardımcısı Birkan, belgenin hazırlanış aşamasında yargı camiasından siyasete, vatandaştan meslek gruplarına kadar çok geniş bir katılımla belgenin hazırlandığını kaydetti. Birkan konuşmasına şöyle devam etti: “İlk paketi geçtiğimiz günlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden kanunlaşarak geçti. Bu geçen pakette de ifade özgürlüğüne ilişkin istinaf ile alakalı bazı düzenlemeler var.” dedi.
SEMPOZYUM KİTAPLAŞTIRILARAK HAKİM VE SAVCI ADAYLARINA DAĞITILACAK
Sempozyumun açılışında konuşan Akademi Başkanı Muhittin Özdemir de güven veren adalet için etkin eğitim anlayışıyla çalışmalarını sürdürdüklerini kaydederek, toplumun adalet ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte hâkim ve savcılar yetiştirmek üzere, Adalet Akademisinin dört farklı kulvarda çalışmalarını sürdürdüğünü dile getirdi. Başkan Özdemir konuşmasında sempozyumun amacına değinerek; “Sempozyumun temel amacı yargı paketinin getirdiği yenilikler içerisindeki en önemlisi olan ‘Basit ve Seri yargılama Usulü’nün her yönüyle ele alınması ve burada alınan kamera kayıtlarıyla birlikte çıkacak kitabın meslektaşlarımızla paylaşılmasıdır.” dedi.
Sempozyum sunulan tebliğler sonrasında konuşmacılara sertifika takdimi ile sona erdi.