TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDEN CEZAYİR, LÜBNAN, TUNUS VE ÜRDÜN HÂKİM-SAVCILARINA EĞİTİM

4 Mart 2024
Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Türkiye Adalet Akademisince, TİKA iş birliği ile Cezayir, Lübnan, Tunus ve Ürdün’de görev yapan hâkim ve savcılara yönelik düzenlenen “İnsan Ticareti ve Mülteci Hukuku” konulu eğitim programı, Türkiye Adalet Akademisinde başladı.

Cezayir, Lübnan, Tunus ve Ürdün’de görev yapan hâkim-savcılar, 04-08 Mart 2024 tarihleri arasında Türkiye Adalet Akademisinde verilecek “İnsan Ticareti ve Mülteci Hukuku” konulu eğitim programına katılacak. Açılış konuşmaları ile başlayan programda, eğitimlerin yanı sıra kurum ziyaretleri de yapılması planlanıyor.

MUHİTTİN ÖZDEMİR: BİZLER, ADALET KAVRAMINI TÜRKİYE’DE YÜCELTMEK VE ADALETE OLARAK GÜVENİ ARTIRMAK AMACIYLA, FAALİYETLERİMİZİ ARA VERMEDEN SÜRDÜRÜYORUZ

Program açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir: “Adalet dediğimiz kavram insanla yaşıt ve insanlıkla eş değer bir kavram. Bu kavram, toplumun ve devletin olmazsa olmaz temellerini oluşturmakta. Bizler de Türkiye Adalet Akademisi olarak, adalet kavramını Türkiye’de yüceltmek, adalete olan güveni artırmak amacıyla, faaliyetlerimizi ara vermeden sürdürüyoruz. Türkiye Adalet Akademisi, 4 alanda temel eğitim programları düzenlemektedir. Akademi olarak biz, hâkim adaylarının ilk eğitimlerinden ve son eğitimlerinden sorumluyuz ve şu an Adalet Akademisi içerisinde 1.500 hâkim adayına eğitim vermekteyiz. İkinci görev alanımız ise Türkiye Cumhuriyeti’nde şu an görevi başında bulunan 24 binin üzerindeki hâkim ve savcıya eğitimler vermek. Geçtiğimiz yıl, yaklaşık 16 bin kişiye bu anlamda meslek içi eğitim verdik. Bu çalışmalar gerçekten emek sarf ederek ortaya koyduğumuz çalışmalar. Üçüncü alanımız ise Türkiye’de adalet alalında çalışan kamu kurumlarına, sivil toplum kuruluşlarına ve avukatlara yönelik yaptığımız hizmet içi eğitimler. Bu alanda da geçtiğimiz yıl 3.500 kişiye eğitim verdik. Dördüncü faaliyet alanımız ise Türkiye Cumhuriyeti’nin dostu, kardeşi ve müttefiki olan ülkelerle birlikte gerçekleştirdiğimiz yurt dışı eğitim faaliyetlerimizdir. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl 350 kişiye eğitim verdik.

Bugün burada sizlerle, Türk Hukuku’nun, mülteci hukuku alanında ve insan ticareti alanında ortaya koyduğu tecrübeleri paylaşacağız ve sizlerin de geri dönüşleriyle bir fikir alışverişinde bulunmuş olacağız. Bilgi dediğimiz şey paylaştıkça güzel, özellikle adalete dair bilgiler ülkeler arasında paylaşıldıkça insanlığın, toplumun ve devletin mutluluğu ve refahı artmaktadır. Bizler bu programları çok önemsiyoruz, sizleri de burada görmekten dolayı mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. Programın gerçekleştirilmesinde bize katkı sağlayan TİKA’ya, bizleri burada yalnız bırakmayan Cezayir ve Tunus Büyükelçilerimize verdikleri desteklerden dolayı ayrıca teşekkür ediyorum umarım programımız hepimiz için faydalı olur.” diye konuştu.

 

UĞUR TANYELİ: ÜLKELER ARASI BİLGİ VE TECRÜBE PAYLAŞIMI ÇOK ÖNEMLİ

Program açılışında konuşan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Uğur Tanyeli:” Adalet Akademisi ile düzenlediğimiz 2024 yılının bu ilk programında Adalet Akademisine böyle bir konuyu seçtiği için teşekkür ediyoruz. Gerçekten göç ve göçmenlik hususu ve bunların hukuku birçok ülke için can sıkıcı bir sorun. Çünkü dünyamız şu an içinden geçtiği dönemde çok hızlı değişimlere gebe ve çok hızlı değişimler yaşıyor. Hem teknolojik anlamda, hem siyasi sosyal anlamda bu değişiklikler olumlu olduğu kadar aynı zamanda bunların olumsuz yanları da birçok ülkenin güvenliğini, siyasetini, hukukunu etkiliyor ve sadece bir ülkeyi değil bölgeyi ve tüm dünyayı etkiliyor. Bu tarz suçlar yapısı gereği genellikle örgütlü suçlar ve profesyonel kişilerce işleniyor, tek bir ülkenin aldığı önemler bu suçla mücadeleyi yeterli kılmıyor. Dolayısıyla günümüzde bu alanlarda bölgesel ve hatta küresel iş birliği daha da önem kazanıyor. Bu sorunlar hiçbir ülkenin kendi kendine çözebildiği bir sorun olmadığı için bu noktalarda dayanışma ve tüm ülkeler arası bilgi ve tecrübe paylaşımı çok önemli. Bu programın amacı tam da bu bilgi paylaşımının ve tecrübe aktarımının gerçekleşmesini sağlamak. Bu düşüncelerle eğitim programının başarılı geçmesini diliyorum.” dedi.