TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ VE TİSK’TEN İŞ HUKUKU ALANINDA İŞ BİRLİĞİ

18 Mart 2021
Türkiye Adalet Akademisi

Türkiye Adalet Akademisi ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), “İş Hukuku Alanında Güncel Gelişmeler” konulu bilimsel toplantılar düzenlenmesine ilişkin iş birliği protokolü imzaladı.

Türkiye Adalet Akademisi ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) arasında imzalanan protokol ile bireysel ve toplu iş hukuku, sosyal güvenlik hukuku ile iş sağlığı ve güvenliği hukuku alanındaki güncel gelişmeler konusunda her yıl toplantı düzenlenmesi planlanarak, bu toplantıların çalışma hayatına yön veren çıktılarının olması hedefleniyor.

ÖZDEMİR: SAYGIN KURUMLARLA İŞ BİRLİĞİMİZ SÜRÜYOR

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu ile “İş Hukuku” alanında protokol imzalanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek; “Tüm tarafların, işçi sendikaları ve akademik camianın da içinde olduğu iş birliğinin oluşumu, iş hukuku alanında adil, tarafların söz sahibi olduğu , toplumla barışık yargılama düzenine katkı sağlayacağını bizlere gösteriyor” ifadelerini kullandı. Başkan Özdemir; “ Türkiye Adalet Akademisi hukuk ve adalet alanında eğitim konularında hâkim ve savcılara yönelik temel eğitim faaliyetlerini yürüten bir kurum. Bunun yanında meslek içi eğitimleri ve aday eğitimlerimizi de sürdürürken, hâkim savcılardan eğitici olarak faydalanmanın yanında diğer kurumlarında ortaya koyduğu bilgi birikiminden faydalanma ve birlikte ortak eğitim programları inşa etme, uygulama amacını da taşıyan bir kurumuz. Bu kapsamda Türkiye’de saygın yeri olan kurumlarla iş birliği anlaşmaları bugüne kadar sahasında, kendi alanına hâkim olan kurumların çalışmalarını hâkim savcı eğitim organizasyonlarında ortak bir değer olarak ortaya koyma amacıyla iş birliği protokolü geliştiriyoruz.

İŞ HUKUKU DİNAMİK BİR HUKUK ALANI

İş Hukuku alanında da işçi sendikaları katılımı ile ilerleyen süreçlerle düzenlenecek programlarla yargı sisteminin ortaya koyduğu kararların uygulamalarını değerlendirmek bu iş birliğinin önemli hedefi olacak. Bunu değerlendirirken sadece hâkim savcıların bakış açısıyla değil, işçi ve işverenleri de karar nasıl etkiliyor ve bu anlamda çalışan akademisyenlerin de yorumlarının değerlendirilmesi gerekiyor.

İş hukuku dinamik bir hukuk alanı.  İş hukuku alanında ayrı bir uzmanlaşma, bilgi birikimi gerekiyor. Büyük şehirlerde hizmet veren, özellikle uzman hâkimlerin çalıştığı İş Mahkemeleri var. İş Mahkemelerinde yoğunluk var. Buna bağlı yeni yeni arayışlar var. Zaten zorunlu arabuluculukta ilk olarak iş hukuku alanında başladı. Ve başarılı bir şekilde ilerliyor. İlerleyen süreçlerde uygulama ve  yargılama faaliyetleri anlamında yeni arayışlar yeni öneriler de bu iş birliği sonucu yapılacak çalışmalardan sonra ortaya çıkabilir. Faydalı bir çalışma olacağına inanıyorum.

TİSK ile imzaladığımız bu protokolü aktif bir şekilde uygulayarak faaliyetlerimize devam edeceğiz. Protokol, ülkemize iş hukuku alanında çalışan hâkim savcılara, iş hukuku alanında çalışma hayatında yer bulan sendikalarımıza ve işçilerimize ve işverenlerimize hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.  

KOÇ: “ SOSYAL BARIŞ OLMAZSA OLMAZIMIZ”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, Türkiye Adalet Akademisi ile iş birliği protokolünün imzalanmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek; “ Akademi ile iş birliğimiz TİSK için çok önemli bir icraat” ifadelerine yer verdi. Genel Sekreter Koç; “ Yaklaşık 59 yıllık bir işveren teşkilatı olarak gönüllülük esası ile kurulmuş bu ülkeye gönül vermiş, işverenlerin temsilcisi olarak buradayız. Yaklaşık 12 bin işyerimiz, 2 milyon çalışanımız, çok büyük sayıda toplu sözleşmeli sendikal düzende yer alan işletmelerin temsilcileriyiz. 59 yıldır çeşitli toplantılarda misafir olarak katıldığımız, bu önemli seminer ve sempozyumların artık sizlerin de büyük katkısı ve desteği ile sizlerle birlikte ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyacağız. İşçi ve İşveren tırnak gibidir. Bizi tamamlayan da kamudur. Yani işçi işveren ve kamu olmadan hiçbir adım atamayız. Olmazsa olmazlarımızın başında sosyal diyalog ve çalışma hayatındaki barış geliyor. Muhataplarımız zaten TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ olmak üzere bağlı sendikalar. Bundan sonra yaptığımız çalışmalarımızın üzerine ne koyabiliriz, zaman zaman yaşadığımız sorunları TÜRK-İş ve HAK-İŞ Konfederasyonlarımızla ve sizlerin büyük katkısı ve desteği ile nasıl sonuç aldırabiliriz, nasıl çözümleyebilir onun çabasını sarf edeceğiz.  Bu protokolün gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Geleneksel hale getirilecek bu toplantılarda çalışma hayatına etki eden önemli yargı kararları tartışılacak. Toplantılar, Yargıtay, Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Daireleri Başkan ve Üyeleri başta olmak üzere hâkim, avukat ve akademisyenlerin katılımları ile gerçekleştirilecek.