TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ İLE TÜRKİYE İNSAN HAKLARI VE EŞİTLİK KURUMU İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI

30 Aralık 2022
Türkiye Adalet Akademisi

Türkiye Adalet Akademisi ile Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu arasında “Ortak Eğitim İş Birliği Protokolü” imzalandı. Protokol imza töreninde konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK)  ile eğitim alanında çok önemli bir protokole imza atıldığını belirterek, hâkim-savcılar ile hâkim-savcı adayları/ yardımcıları ve TİHEK personeli eğitimlerinde adına bu protokolün imzalandığını belirtti.

ÖZDEMİR: İNSAN HAKLARI KONUSUNA FARKINDALIK OLUŞTURMAYI HEDEFLİYORUZ

İnsan Haklarına olan bakış açısının geliştirilmesi noktasında farkındalık oluşturulması gerekliğine vurgu yapan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir; “ Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile protokol imzalamak için bir araya geldik. Bu protokol ile ‘İnsan Hakları’ anlamında hâkim ve savcılarımızın eğitilmesi ile beraber, Türk milletinin de insan haklarına karşı bakış açısının geliştirilmesi, farkındalık oluşturulmasına yönelik programların icrasını amaçlıyoruz.  Bu iş birliği çerçevesinde iki kurum kendi çalışmalarına yönelik faaliyetlerini sürdürürken, insan hakları konusunda çalışanların farkındalığını arttırma amacındayız. 

Türkiye Adalet Akademisi olarak bizler insan hakları alanındaki eğitim programlarına özel önem gösteriyoruz.  Avrupa Konseyi’nin insan hakları eğitim programı olan ‘Hukuk Profesyonelleri İçin İnsan Hakları Eğitim Programı’ (HELP) kapsamında Adalet Akademisi üzerine düşen görevi yerine getirerek, Türkiye’ye birincilik kazandırarak, Avrupa Konseyi birincisi olmuştur.  Genç hukukçuların özellikle bu eğitimlerden faydalanmalarını, sertifika almalarını akademideki hâkimlerimiz aracılığıyla sağlıyoruz. 

Bu hareketliliği kürsüdeki meslektaşlarımıza da yansıtmayı başararak, görevi başındaki hâkim ve savcılarımızın da HELP eğitimi almalarını sağladık. İnsan hakları bağlamında da zaman zaman konferans ve sempozyumlar düzenliyoruz. Bu anlamda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinden misafirlerimiz oluyor. Onların fikirlerini, çalışmalarını genç hukukçularımıza ulaştırıyoruz. Adalet Akademisinin eğitim müfredatında da bildiğiniz gibi ‘İnsan Hakları ve Anayasa Yargısı’ diye temel eğitim bileşeni var. Bu eğitim bileşeninde de üç farklı derste tüm adaylarımız insan hakları bağlamında eğitim almış olmaktalar. Bu eğitim çalışmaları bizim için çok önemli. Sadece kendi kurumumuzun verdiği eğitimler değil, Türkiye’nin insan hakları alanında çalışan emek veren, üreten kurumlarıyla da iş birliği yapmak istiyoruz. Bu protokol Türkiye’nin çok güzide bir kurumu olan İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu ile Türkiye Adalet Akademisi iş birliği yapmasına vesile olacak. Protokolün imzalanmasında emeği geçen tüm meslektaşlarımıza teşekkür ediyorum, hayırlara vesile olur inşallah.” dedi.  

KILIÇ: İKİ KURUM ARASINDA ORTAK BİR SİNERJİ YARATILACAKTIR

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç, bir ülkenin hukukunun özünü, esasını ve idealitesini oluşturan yegâne unsurun İnsan Hakları olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Kılıç; “ Türkiye’de yargı camiasının eğitim merkezi olarak Türkiye Adalet Akademisi, gurur duyacağımız bir eğitim kapasitesine, eğitim potansiyeline ve eğitim süreçlerinin yönetilmesi noktasında büyük bir müktesebata sahip. Ne kadar övünsek azdır. Hâkim ve Savcı adaylarımızın eğitim süreçlerinin hukukunda özüne, esasına, idealitesini oluşturan İnsan Hakları konusu büyük önem arz ediyor. Çünkü her şey insan için.

 İnsan hak ve hukukunun korunması, amacıyla bu görevler icra ediliyor. İş birliğimiz bu noktada önemli çünkü esastan bir kesişim noktası var iki kurum arasında. Bu eğitim sürecinin tabi ki bir teknik tarafı da hem hukuk alanında hem ceza ayağında insan hakları bağlamında önemli. Bu noktada TİHEK olarak belli bir kapasitede insan haklarının kurulması ve geliştirilmesi özellikle ayrımcılıkla mücadelede çok ciddi bir kapasite gerektiriyor. Hem insan kaynağı açısından hem kurumsal anlamda hem de ortaya koymuş olduğumuz operasyonel iş kapasitesi itibariyle tek bir kapasiteye sahip olduğumuzu ifade etmeyelim. Bu noktada iki kurum arasında ortak faaliyetlerin bilindiği ve tecrübe aktarımının olması ciddi bir sinerji yaratacaktır. Bu güç birlikteliği sadece evrak-kağıt üzerinde değil, her yıl sürdürülebilir biçimde başka eğitim farkındalıkları olmak üzere ortaklaşa çalışmalara, etkinliklere, aktivitelere, birlikteliklere imkan sağlayacağına inanıyorum.  

Biz kendi imkân ve kaynaklarımız ölçüsünde hâkim ve savcılarımıza başta eğitim faaliyetlerinde olmak üzere gereken desteği istekli bir şekilde sunmak için elimizden geleni sunmak için gayret sarf edeceğimizi bilmenizi isteriz. Sizlerin de geniş imkânlarınız doğrultusunda hem bu öğrenim sürecine, bizim uzmanlarımızın hizmet için eğitimleri ile yetiştirilme noktasında çok kıymetli katkılar sunacağınıza inanıyorum. Bu vesile ile tekrar bu sürecin hazırlanmasında emeği geçen meslektaşlarımıza başkan yardımcımıza ve sizlere yürekten çok teşekkür ediyorum. Hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”  dedi. 

Açıklamaların ardından Özdemir ve Prof. Dr. Kılıç tarafından protokol imzalandı.