TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ “GEREKÇELENDİRME” ÇALIŞMALARINDA 4. YUVARLAK MASA TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

29 Eylül 2021
Araştırma ve Geliştirme Merkezi

“Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim” anlayışı ile çalışmalarını yürüten Türkiye Adalet Akademisi, 16 Ekim 2020 tarihinde başladığı “Yargı Kararlarında Gerekçelendirme” çalışmalarını sürdürüyor.  Türkiye Adalet Akademisi ev sahipliğinde, “ Tahkim, MÖHUK ve İcra Hukuku Alanlarında Gerekçeli Karar Unsurları ve Geliştirilmesi Gereken Alanlara Yönelik İhtiyaç Analizi” 4.yuvarlak masa toplantısı gerçekleştirildi.

4. YUVARLAK MASA TOPLANTISININ GÜNDEMİNDE TAHKİM, MÖHUK VE İCRA HUKUKU VARDI

Yargı Kararlarında Gerekçelendirme Çalışması İhtiyaç Analinize İlişkin 4. Yuvarlak Masa Toplantısı, Türkiye Adalet Akademisi yönetiminde “Tahkim, MÖHUK” alanında 28 Eylül 2021 tarihlerinde online gerçekleştirildi.  Tahkim, MÖHUK ve İcra Hukuku Alanında Gerekçeli Karar Unsurları ve Geliştirilmesi Gereken Alanlara Yönelik İhtiyaç Analizlerinin belirlenerek, hâkim ve savcıların yazım dili ve dili kullanma ile gerekçelendirme hususlarında bilgilendirme yapılması hedefleniyor. Ayrıca yazılacak kararların standartlar ölçüsünde yazılması, hesap verilebilirlik, şeffaflık, hukuk güvenliğinin güçlendirilmesi gibi ana temalar üzerine kurulması hedefleniyor.

 

ÖZDEMİR: GEREKÇELENDİRME ÇALIŞMALARININ İKİNCİ AŞAMASINA GEÇECEĞİZ

“Tahkim, MÖHUK ve İcra Hukuku Alanında Gerekçeli Karar Unsurları ve Geliştirilmesi Gereken Alanlara Yönelik İhtiyaç Analizi” 4.yuvarlak masa toplantısının açılış konuşmasını yapan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, tüm çalışmalarda olduğu gibi bu çalışmanın da çok önemli çıktıları olacağını belirterek; “ Adalet Akademisinin yaptığı çalışmalar içerisinde kamuoyunda önemli bir yer bulan, paydaş kurumlar arasında da sahiplenilen en önemli konuların başında “Yargı Kararlarında Gerekçelendirme Çalışması” gelmekte. Semere alma noktasında zor olduğunu düşündüğümüz bir çalışma bu. Aslında ilköğretim düzeyinden başlayan bir sürecin getirdiği yazı yazma birikimi ile ilgili ilişkili olan bir alan gerekçe yazabilme kapasitesi. Ama bu bizim çalışmamıza hiçbir zaman engel değil. Biz zor işleri de seviyoruz, zor konularda çalışmak bizleri mutlu ediyor. Türk Yargısının böyle bir çalışmaya ihtiyacı olduğunu bu faaliyetlere başladıktan sonra gerek paydaşlarımız gerekse kamuoyunun olumlu bakış açıları ile tescilledik. Hep birlikte güzel işler yaptık, bugüne kadar yaptığımız bu analiz çalışmalarında yapılan sunumları kitaplaştırmaya da başladık. İlk kitabımızın dijital versiyonunu artık paylaşıma açacağız. Devamında da diğer analiz çalışmalarının konu bazlı tebliğlerin yer aldığı kitapları da kullanıcıların faydalanmasına sunma şansını bulmuş olacağız. Bu anlamda bugünkü toplantımız da bu serinin son toplantısı. Bu toplantı sonrasında da bu anlamda gerçekleştirdiğimiz tüm toplantılarımızı tamamlamış olacağız. Bu toplantı sonrasında da artık yapılan çalışmalar çerçevesinde değerlendirme yapılarak ikinci aşama başlamış olacak. Bu aşamaları sizlerin katkıları ile sürdürme şansına sahip olacağız. Bu toplantının da çok olumlu geçeceğini düşünüyorum. Bu zamana kadar yaptığımız tüm toplantılarda fevkalade bir emek vardı, hazır gelinmişlik vardı. Bu noktada tüm hocalarımıza tüm katılımcılarımıza ayrıca teşekkür ediyorum.” dedi.

KATILIMCILAR SUNUMLARINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Moderatörlüğünü Özyeğin Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Mustafa Topaloğu’nun yaptığı, “Tahkim, MÖHUK ve İcra Hukuku Alanında Gerekçeli Karar Unsurları ve Geliştirilmesi Gereken Alanlara Yönelik İhtiyaç Analizi” yuvarlak masa toplantısında, Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Adnan Deynekli İç Tahkimde Gerekçe, Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi ve İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Ziya Akıncı MÖHUK ve Tahkim Kararları Işığında Gerekçeli Karar Unsurları, İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Dr.Doğan Kocabey Sigorta Tahkiminde Gerekçeli Karar, İstanbul Hakimi Dr.Ahmet Cahit İyilikli İcra Hukuku Bağlamında Gerekçe konularında sunumlarını gerçekleştirdi.