TÜRK DEVLETLERİ TEŞKİLATI İŞ BİRLİĞİYLE TÜRK YARGI EĞİTİM AĞI (TYEA) KURULMASINA DAİR MUTABAKAT ZAPTI İMZALANDI

12 Aralık 2022
Türkiye Adalet Akademisi

Türk Yargı Eğitim Ağı Kuruluş Mutabakat Zaptı, Türkiye ile Özbekistan, Kırgızistan, Macaristan, Azerbaycan ve Kazakistan'dan gelen yargı mensuplarının katıldığı törenle imzalandı.

Adalet Bakan Yardımcısı ve Hâkimler ve Savcılar üyesi Hasan Yılmaz: ”Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Macaristan ile birlikte Türk Yargı Eğitim Ağı kurma hedefimizi inşallah bugün burada gerçekleştirmiş oluyoruz. İlerleyen zamanlarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan yargı eğitim kuruluşlarını da aramızda görmeyi umuyoruz” ifadelerine yer verdi.

BAKAN YARDIMCISI YILMAZ: TÜRK YARGI EĞİTİM AĞI KURMA HEDEFİMİZİ BAŞARDIK

İstanbul’da düzenlenen Türk Yargı Eğitim Ağı Toplantısı'nda konuşan Adalet Bakan Yardımcısı, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) üyesi Hasan Yılmaz, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ülkeler arasındaki bağın güçlenmesine önem verdiğini söyledi. Kendilerinin de yargı alanındaki iş birliğini güçlendirmek adına üzerlerine düşeni yapmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Yılmaz, son 20 yılda yürütülen çalışmalarla hâkim, savcı ve personel sayısını yüzde 200'ün üzerinde artırdıklarını kaydetti. Yılmaz, 2019 yılında başlattıkları reform süreci kapsamında kanunlaşan yargı paketleriyle hukuk ve bilhassa hâkimlik ile savcılık mesleklerine giriş sistemiyle birçok yenilik getirdiklerini anlattı.

Bu doğrultuda hâkim ve savcılık mesleklerine girişteki mülakatın daha geniş bir heyet tarafından yapıldığına dikkati çeken Yılmaz, "Mesleki kalitenin artırılması için hukuk mesleklerine giriş sınavı uygulamasını getirdik. Hâkimlik, savcılık, avukatlık, noterlik mesleklerine giriş için hukuk mesleklerine giriş sınavında başarılı olmak gerekiyor artık." dedi.

REFORMCU KİMLİĞİMİZİN BİR GÖSTERGESİDİR

Bakan Yılmaz, tüm dünyada yargı mensuplarının eğitimin çok önemli bir konu olduğunu vurgulayarak, "Yargı eğitimi konusundaki reformcu kimliğimizin bir göstergesi olarak Türk Yargı Ağı kurulması fikrini baştan beri destekliyorduk. Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Macaristan ile birlikte Türk Yargı Eğitim Ağı kurma hedefimizi inşallah bugün burada gerçekleştirmiş oluyoruz. İlerleyen zamanlarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkmenistan yargı eğitim kuruluşlarını da aramızda görmeyi umuyoruz. Türk Yargı Eğitim Ağı ile hukuk alanında kalıcı ve etkin bir uluslararası iş birliğinin tesis edileceğine inancım tam. Ortak yargı kültürü geliştirmede önemli gelişmeler sağlanacaktır. Ayrıca Türk dünyasına dahil ülkeler arasında ortak bir hukuk sözcüğü oluşturarak ortak hukuk dili ile ülkelerin yakınlaşacağını da düşünüyorum” dedi. 

İSTANBUL BAŞSAVCISI YILMAZ: İKİLİ İLİŞKİLERİMİZ SÜRECEKTİR

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Şaban Yılmaz ise İstanbul'un, şehrin yanı sıra yargı olarak da büyük olduğunu belirtti. Başsavcı Şaban Yılmaz, Türk Devletleri Teşkilatı İş Birliğiyle Türk Yargı Eğitim Ağı kurulmasına dair yapılan imza töreninde, tüm ülkeler ile işbirliğinin süreceğini ifade ederek; “İstanbul, kozmopolit bir şehir. Yani dünyanın neredeyse her ülkesinden insan barındıran bir yer. Özellikle Türk devletlerinden, Türk Cumhuriyetlerinden son zamanlarda çok insan da artık burada. Biz, buradaki o ülkelerin büyükelçilikleriyle, konsolosluklarıyla içli dışlı olmak durumundayız. İkili ilişkilerimiz bakanlığımız bünyesinde devam ediyor." İfadelerine yer verdi. 

ADALET AKADEMİSİ BAŞKANI ÖZDEMİR: TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN DEĞERLERİNİ PAYLAŞACAĞIZ

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir imza töreninde yaptığı konuşmada, Türk Devletleri Konseyi çatısı altında bulunan Türk devletlerinin Başsavcılık Akademileri ve Yüksek Yargı Kurumlarına bağlı Hâkim Eğitim Akademileri arasında iş birliği mutabakatına imzalandığını belirtti.

Başkan Özdemir; “Mutabakat Zaptı, Nahçıvan Anlaşması'nın hukukun üstünlüğü ve insan hakları alanında çalışma yapılması hedefine yönelik temel çalışmalardan birisidir. Geçen yıl İstanbul'da, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi'nin başkanlığında düzenlenen Devlet Konseyi Zirvesi'nde yayınlanan sonuç bildirgesinde adalet alanında iş birliği yapılması da öngörülmüştü. Bugün bu metnin somut hale geldiğinin ilk günü. İnşallah atılan imzalardan sonra Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde hâkim, savcı eğitimlerine yönelik ortak çalışmalar yürüteceğiz. Türkiye Cumhuriyeti'nin adalet ve hukuk alanında geliştirdiği değerleri inşallah kardeş ve dost ülkelerle paylaşacağız."

TARİHİ BİR DÖNÜM NOKTASI

Özdemir, beş üye devletin yanı sıra gözlemci olarak Macaristan'ın da bulunduğu imzacı ülkeler arasında iş birliği yapma sürecinin artarak devam edeceğini ifade etti. Özdemir; “ Cumhuriyet'in 100. yılında, "Türk Devletleri'nde Adalet Anlayışı" konulu, uluslararası Türk Hukuk Tarihi Sempozyumu düzenleme fikrimizde mevcut. Yargı eğitim kuruluşlarımız arasında da yakın ilişkilerimiz mevcut. Karşılıklı olarak yargı kurumlarına çalışma ziyaretleri gerçekleştirilmiş, çeşitli eğitim, toplantı ve konferanslara katılım sağlanmıştır. İkili ilişkilerimiz artarak devam edecektir. Türk Dünyasında ortak adalet anlayışının güçlendirilmesi, kaliteli yargı eğitiminin geliştirilmesi ve güçlendirilmesi için; uzun süreli ve tutarlı bir strateji oluşturmak amacıyla kurumsal bir yapı oluşturulması önemli bir adımdır.

Bugün burada temelini atacağımız Türk Yargı Eğitim Ağının söz konusu ilişkilerin daha da güçlenmesine vesile olmasını temenni ediyorum. Türk Yargı Eğitim Ağının yargı eğitimi alanında ilişkilerimizin pekiştirilmesi ve kurumsal bir hale getirilmesi açısından tarihi bir dönüm noktası olduğu kanaatindeyim. Bu ağın kurulmasında göstermiş olduğunuz içtenlik, isteklilik ve tüm emekleriniz için hepinize şükranlarımı sunarım. 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından katılımcılar, Türk Yargı Eğitim Ağı Kuruluş Mutabakata Zaptı'nı imzaladı.