MESLEKİ UYGULAMA YARIŞMALARI ÖDÜL TÖRENİ DÜZENLENDİ
25. Dönem Adli Yargı Hâkim ve Savcı Adayları’na yönelik olarak düzenlenen ‘Mesleki Uygulama Yarışmaları Ödül Töreni’ 10 Ocak 2023 tarihinde Türkiye Adalet Akademisinde gerçekleştirildi.
‘Mesleki Uygulama Yarışmaları Ödül Töreni’ne, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci, Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, Danışma Kurulu Üyesi Danıştay 10. Dairesi Başkanı Yılmaz Akçil, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Üyesi Ergün Şahin, Hâkimler ve Savcılar Kurulu Üyesi Havvanur Yurtseven, Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürü Turhan Kuloğlu, Ankara Batı Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse, Adalet Akademisi Sınav Komisyon Üyeleri, Akademi öğretim görevlileri, hâkimleri ile hâkim ve savcı adayları katıldı. Ödül töreninde dereceye giren adaylara ödülleri takdim edildi.
EKİNCİ: MESLEK ÖNCESİ EĞİTİMDE GÖSTERDİĞİNİZ BAŞARI İÇİN SİZLERİ TEBRİK EDİYORUM
Hâkimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci, eğitimlerini tamamlayan hâkim ve savcı adaylarına görevleriyle ilgili tavsiyelerde bulundu. Ekinci; “Her birinizi Türkiye Adalet Akademisinde aldığınız meslek öncesi eğitimde gösterdiğiniz gayret için tebrik ediyorum. Mesleğin en önemli adımlarından biri olan meslek öncesi eğitimi bugün tamamlıyorsunuz. Başladığınız bu uzun yolculuğun ülkeye, devlete, millete, hak, hukuk, adalet çerçevesinde vazife yapmak suretiyle neticelenmesini talep ediyorum. Oksijenin olmadığı bir yerde insanın yaşama imkânı nasıl mümkün değilse aynı şekilde adaletin olmadığı bir toplumun da ve toplumun örgütlenmiş şekli olan devletin de ayakta kalması mümkün değildir. Dolayısıyla sizler çok meşakkatli bir mesleğe adım atarak bu yola çıktınız. Mesleğinizin hakkını vererek yapmaya çalışın. Bu meslek için gerekli özveride bulunun. Türkiye Adalet Akademisi mesleğe başlamadan önce hepimiz için hayati öneme haiz çok önemli bir kurumumuz. Burada aldığınız teorik ve uygulamalı eğitimlerin faydalarını göreve başladığınızda fark edeceksiniz. Çünkü aldığınız eğitimler takdire şayan. Hepinize meslek yaşamınızda saygı sevgi çerçevesinde başarılı bir süreç diliyorum” dedi.
YILMAZ: KURGUSAL DURUŞMALAR SİZLERE KÜRSÜ TECRÜBESİ GETİRECEK
Adalet Bakan Yardımcısı Hasan Yılmaz, eğitimleri tamamlanan 25. Dönem Adli Yargı ve Savcı adayları Kapanış ve Mesleki Uygulama Yarışmaları Ödül Törenine katkı sunan tüm adaylara teşekkürlerini sundu. Bakan Yılmaz; “Türkiye Adalet Akademisinde Eylül ayında başlayan ve dört ay süren eğitiminizi tamamlamış bulunuyorsunuz. İki yıllık staj sürecinizin en verimli şekilde geçmesi için Adalet Akademisi ve Adalet Bakanlığı olarak bizler gerekli tedbirleri aldık. Üç ay hazırlık, dört ay da son dönem eğitimleri olmak üzere yedi aylık bir süreç tamamlandı. Adalet Akademisi sizleri mesleğe hazırlama noktasında çok önemli bir rol üstlenmekte. Akademi, rutin eğitim müfredatı yanında destekleyici eğitimlerle de sizleri mesleğe hazırlamak için elinden geleni yaptı. Son dönem eğitimlerinizde uygulamaya dayalı eğitimler aldınız. Bu yoğun eğitim programı yanında Akademi bünyesinde çeşitli yarışmalar da düzenlendi. Bu yarışmalar öğrendiklerinizi pekiştirmek için yapılan çalışmalardır. Bu vesile ile özellikle kurgusal duruşma yarışmasının önemine değinmek isterim. Bu yarışma sizlerin ilk kürsü heyecanınızı yenmenize, kürsü tecrübesi edinmenize katkı sağlaması yönünden son derece önemlidir.
Hem hukuk hem ceza alanında gerçekleştirilen yarışmalar sonunda dereceye giren meslektaşlarımıza ödüllerini bugün takdim edeceğiz. Sizlerin kazandığı en büyük ödül kazandığınız bilgi ve tecrübelerdir. Her birinizin bu yarışmalara katılarak ve bilgi depolayarak donanım kazandığınıza inanıyorum. Bu nedenle göstermiş olduğunuz bu başarıdan dolayı sizleri tebrik ediyorum. Akademimizin hem fiziki hem uzmanlık hem de tecrübe bakımından önceki dönemlere göre fersah fersah geliştiğini görüyoruz. Bu vesileyle akademiyi bu seviyeye getiren kıymetli başkanıma ve ekibine, ilgisi olan Adalet Bakanlığımıza çok çok teşekkür ediyorum.” dedi.
ÖZDEMİR: UYGULAMALI EĞİTİME AĞIRLIK VERİYORUZ
25. Dönem Adli Yargı Hâkim ve Savcı adaylarının eğitimlerinin sona erdiğini vurgulayan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir; “Genç meslektaşlarımıza yönelik gerçekleştirdiğimiz uygulamaya dayalı eğitim modeli kapsamında, ‘ceza da kurgusal duruşma’, ‘hukukta gerekçeli karar’, ‘idari yargıda gerekçeli karar’ ve ‘insan hakları’ alanında 2 yıldır düzenlediğimiz mesleki uygulama yarışmalarında dereceye giren sınıflarımıza ödüllerini vermek amacıyla toplandık.
Türkiye Adalet Akademisi ‘Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim’ anlayışı ile çalışmalarını sürdürmektedir. 2022 yılında aday eğitimi alanında 9 farklı grup halinde Akademiye gele 2438 hâkim adayına hazırlık ve son dönem eğitimleri olmak üzere eğitim verdik. Meslek içi eğitimler bağlamında, 2022 yılında 21 programda 1954 hâkime yüz yüze eğitim verdik. Yerinden eğitimlerde ise 9 farklı programda 618 meslektaşımıza eğitim verdik. Pandemi sürecinden önce kurmuş olduğumuz Uzaktan Eğitim Platformu üzerinden 87 farklı konuda 12.055 meslektaşımıza eğitim verdik. Projeler ve sempozyumlar kapsamında da 21 ayrı programda 2.081 meslektaşımıza eğitim verdik.
2022 yılında 16 bin 708 hâkim ve savcıya eğitim vermiş bulunmaktayız. Adalet Akademisinin görevine giren hizmet içi eğitimler bağlamında ise dış kurumlara yönelik de özellikle Milli Savunma Bakanlığı ve Kamu Denetçiliği Kurumu gibi kurumlardan gelen eğitim talepleri kapsamında 7 programı kendimiz organize ederek 186 kişiye eğitim verdik. Yurtdışı eğitimler kapsamında da ise yapmış olduğumuz 6 eğitim programında 153 yabancı ülke hâkim ve savcısına eğitim verdik.
Erasmus+ kapsamında 25. Dönem Hâkim ve Savcı Adaylarımıza yönelik ilk kez yurtdışı eğitim programı düzenledik. Bu kapsamda da 23 hâkim-savcı adayımıza Paris, 23 hâkim-savcı adayımıza da Viyana’da değişik adliyelerde ve eğitim kurumlarında eğitim alma şansı sağlamış olduk.
Haziran ayında yapılan kanun değişikliği ile hâkim-savcı yardımcılığı müessesesi ihdas edildi. Ayrıca görevi başındaki hâkim ve savcıların da üç meslek içi eğitime katılma şartı getirildi. Adalet Akademisi olarak, hâkim yardımcılığı dönemine ilişkin dört farklı dönemde 10 aylık sürede eğitim planlamamızı yaptık. Yaklaşık 6 yazılı sınavın, mülakatın olacağı yoğun bir süreç olacak.
Genç meslektaşlarımızın kürsüye çıktıklarında çözüm üretebilmelerini sağlamak amacıyla da ‘uygulamalı eğitimlere’ ağırlık verdik. Bunun için de ‘Savcılık Uygulama Atölyesi’ ile ‘Akademi Uygulama Adliyesi’ni kurduk. Savcılık uygulama atölyesinde savcı adaylarının dokuz farklı vaka üzerinden, olay yeri incelemesi ve otopsi de dâhil olmak üzere değişik alanlarda pratik eğitimler almalarını sağladık. Uygulama adliyesinde de kurgusal duruşmalar yaparak, genç meslektaşlarımızın kürsüye daha iyi bir şekilde hazırlanmalarını sağladık.
Eğitimlerini tamamlayan tüm adaylarımıza mesleki kariyerlerinde başarılar dileyerek, Sokrates’in tavsiyesi ile sizlere veda etmek istiyorum. ‘Nezaketle dinleyiniz, akıllıca düşününüz, dikkatlice konuşunuz ve tarafsızca karar veriniz’. Bu öğütlere uyduğunuz zaman çok başarılı hâkimler ve savcılar olarak yargı tarihine geçeceksiniz. Hepinize başarılar diliyorum” dedi.