LİBYA HEYETİ TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNİ ZİYARET ETTİ

28 Kasım 2022
Türkiye Adalet Akademisi

Libya Yargıtayı Hukuk Dairesi Yargıcı Mahmoud Maraja Mahmoud Abu Shaala ve beraberindeki heyet, “Adalet Yönetimi Ve İhtisas Mahkemeleri Uluslararası Eğitim Programı” çerçevesinde Türkiye Adalet Akademisine bir çalışma ziyareti gerçekleştirerek Akademinin faaliyetleri hakkında, Akademi Başkanı Muhittin Özdemir’den bilgi aldı.

Türkiye Adalet Akademisinin faaliyetleri arasında bulunan; hâkim-savcı eğitimleri, meslek öncesi ve meslek içi eğitimler ile yurt dışı eğitimleri hakkında bilgi alan Libya Yargıtayı Hukuk Dairesi Yargıcı Mahmoud Maraja Mahmoud Abu Shaala, Türkiye’de bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını ve Türkiye Adalet Akademisi ile iş birliği yapmayı arzuladıklarını belirtti.

 

BAŞKAN ÖZDEMİR: 

Adalet Yönetimi Ve İhtisas Mahkemeleri Uluslararası Eğitim Programı’nın açılışında konuşan Başkan Özdemir, Libya Yargıtayı Hukuk Dairesi Yargıcı Mahmoud Maraja Mahmoud Abu Shaala ve beraberindeki heyeti, Türkiye Adalet Akademisinde ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederek; “Dost, kardeş ve Müslüman iki ülkenin yargı mensuplarının, yargı eğitimi çerçevesinde Türkiye Adalet Akademisinde bir arada olmasından duyduğumuz mutluluğu belirtmek isterim. Türkiye Cumhuriyeti, Libya’yla çok yakın ilişkileri olan bir ülke. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi, her zaman, Libya’nın bağımsızlığını, huzurunu ve kuvvetli olmasını destekliyor. 

Bizler de bu kapsamda, Türkiye Adalet Akademisi olarak, Libya’dan gelecek olan her türlü talebi karşılamak üzere hazırız; Libya Devleti’nin eski gücünü tekrar kazanmasını arzu ediyoruz. Bunun yanı sıra ülkedeki yargı kurumlarının her türlü ihtiyacını desteklemek konusunda hazırız. Umarım Libya tekrar şanlı günlerine geri döner; ülkede huzur hâkim olur; biz de Libyalı Müslüman kardeşlerimizle iş birliği yapmaya devam ederiz. 

Ziyaret süreci boyunca adalet yönetimi ve ihtisas mahkemeleri konulu bir eğitim programıyla birlikte olacağız. Kıymetli meslektaşlarım, Türkiye Adalet Akademisi, hâkim-savcı adaylarının eğitimiyle sorumlu bir kurumdur. Bunun yanı sıra hâlihazırda görevinin başında mesleklerini icra eden 23 bin hâkim-savcının da meslek içi eğitimlerinden sorumlu bir kurumuz. Kamu kurumlarının hukuk ve adalet alanlarında ihtiyaç duyduğu eğitimlere yönelik de hizmet içi eğitimleri yerine getirmekteyiz. 

Tabi bunun yanı sıra Türkiye Cumhuriyeti ile ilişkileri iyi olan dost ve kardeş ülkelere yönelik, bu ülkelerin hâkim-savcılarına yönelik yapmış olduğumuz eğitim programları olmak üzere yurt dışı eğitimler de vermekteyiz. Bizler, bu dört eğitim alanında, Türkiye Cumhuriyetinin kanunlarıyla, mevzuatıyla görev almış bir kurum olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 

Bugün bizleri burada bir araya getiren yurt dışı eğitimlerimizden de biraz bahsetmemiz gerekirse; yurt dışı eğitimler bağlamında da özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin yakın ilişkiler içerisinde bulunduğu ülkelere yönelik eğitim programları uyguluyoruz. Balkan ülkelerinin hepsiyle birebir yakın ilişkilerimiz var. Zaman zaman eğitimler gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimleri yaparken özellikle, konuları, uluslararası hukuka uygun başlıklardan seçmekle birlikte, yine Türkiye’nin adalet ve hukuk alanında geliştirdiği ve geliştirmekte olduğu meseleleri paylaşmak suretiyle gerçekleştiriyoruz. Türkiye Adalet Akademisi olarak 72 ülkeyle çok yakın ilişkilerimiz var; bu ilişkilere, geçen hafta Yargıtayımızın konuğu olarak ilk kez Küba’dan gelen Küba heyetini de eklediğimizde, sayımız gittikçe artmaktadır.

Bizler, bu anlamda, Türkiye Cumhuriyeti adına hukuk ve adalet alanında her türlü ülkeyle ilişki kurma potansiyelindeyiz. Tabii biz bunu yaparken çok sayıda ülkeyle protokol de imzalamaktayız. Bu kapsamda en son Arnavutluk Hâkim Okuluyla bir eğitim iş birliği protokolü imzaladık; onun öncesinde kuzey Makedonya Hâkim Okulu, Özbekistan Hâkim Okulu, Sırbistan ve Karadağ yargı eğitim kurumlarıyla da ayrı ayrı protokollerimiz imzalandı. Aralık ayının sonunda da Cezayir Hâkim Okuluyla mutabakat zaptımız olacak. 

Biz bu programları yaparken tek amacımız var; o da Sayın Cumhurbaşkanımızın zaman zaman söylediği “Dünya beşten büyüktür.” sözüdür. Dünyada adalet olduğu sürece, ülkelerde; ne savaş ne açlık ne yokluk ne mülteciler ne göç herhangi bir problem olmaz. Yani Türkiye Cumhuriyeti olarak biz, İslam’ın adalet anlayışının tüm kurallarımıza, ülkemizin uygulamalarına yansımasını ve Müslüman coğrafyasının gerçekten adil ülkeler tarafından yönetilmesini arzuluyoruz. Bu noktada da adaleti güçlü kılmak için ortak eğitim programları yapıyoruz. Tek hedefimiz var; adaletle ilgili iş birliği yapmak, kurumların adaletle ilgili kapasitelerini yükseltmek.

 Bu anlamda gerçekten öğrendiğimiz bilgileri paylaşıyoruz, yeni şeyler öğreniyoruz, programlarımızı zenginleştiriyoruz. Değerli katılımcılar, gerçekten Türkiye Cumhuriyeti ile Libya Devleti’nin ve halkının çok kadim bir dostluğu ve birlikteliği vardır. Osmanlı döneminde başlayan münasebetler Libya’nın 24 Aralık 1951 tarihinde kurulmasıyla ve Türkiye tarafından tanınmasıyla diplomatik ilişkilerde de yeniden ivme kazanmıştır. İnşallah bugün bu eğitimle bu savaş sürecinden barışa giden yolda biz Libya hükûmetinin yanında olduğumuzu göstereceğiz ve Libya yargı kurumlarına yönelik her türlü desteği vermeye hazırız.” şeklinde konuştu. 

 

YARGIÇ SHAALA: TÜRK YARGI SİSTEMİNİN ULAŞTIĞI NOKTAYI ÖĞRENMEK İÇİN BURADAYIZ

Libya Yargıtayı Hukuk Dairesi Yargıcı Mahmoud Maraja Mahmoud Abu Shaala, Türkiye’de bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını ve Türkiye Adalet Akademisi ile iş birliği yapmayı arzuladıklarını belirterek; “Çok değerli Türkiye Adalet Akademisi Başkanı ve çok değerli yetkililer; bize karşı göstermiş olduğunuz yakın ilgi ve misafirperverlikten dolayı teşekkür etmek isterim. Aslında Türkiye gibi asaletiyle ünlü, konukseverliğiyle ünlü bir ülkede alıştığımız bir durum bu.

 Bizler burada, hem din kardeşlerimizle hem de meslektaşlarımızla bir arada bulunmaktayız. Bizler, Libya’nın en üst derece mahkemesi olan Yargıtay Mahkemesinin üyeleriyiz. Libya ve Türkiye’yi tarihi bağlamda bir araya getiren birçok ortak nokta bulunmakta. Bizler, yargı bağlamında da iş birliği yapmak için buradayız. Ve yine Türk yargı sisteminin ulaştığı noktayı ve gelişmeleri de öğrenmek için burada bulunmaktayız. Birçok anlamda yapılan yenilikleri; özellikle de elektronik hukuk sistemi içerisindeki gelişmeleri de öğrenmeyi arzulamaktayız. Şahsen, tüm heyet adına sizlere içten teşekkürlerimi ve saygılarımı yinelemek isterim. Tekrar görüşmek ümidiyle Allah’ın selamı ve rahmeti üzerinize olsun diyorum.” ifadelerini kullandı. 

 

Açılış toplantısı, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir ve Libya Yargıtayı Hukuk Dairesi Yargıcı Mahmoud Maraja Mahmoud Abu Shaala’nın, birbirlerine hediye takdim etmesinin ardından sona erdi.