HAKİM-SAVCI ADAYLARINA UZAKTAN EĞİTİM BAŞLADI

14 Nisan 2020
Türkiye Adalet Akademisi

Tüm dünyada etkisini göstermeye devam eden Koronavirüs (Covid 19) ile mücadele kapsamında Türkiye Adalet Akademisi (TAA) yeni bir adım atarak, hâkim savcı adaylarının eğitiminde süreklilik için uzaktan eğitim modelini başlattı.

Türkiye Adalet Akademisi virüsün yayılma hızı ve sosyal mesafelerin önemini dikkate alıp, Bilim Kurulu kararlarını göz önünde bulundurarak 12 Mart’ta eğitimleri ertelemişti. Kısa süre içinde gerekli ihtiyaçlar giderilerek, hâkim savcı adayları için dijital eğitime geçildi, sistem üzerinden canlı dersler de 13 Nisan Pazartesi gününden itibaren başladı.

UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ KURULDU

Türkiye Adalet Akademisinin Teşkilatı İle Çalışma Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik uyarınca  Uzaktan Eğitim Merkezi kuruldu. Teknik donanım ihtiyaçları giderilerek stüdyo oluşturulmasının ardından konunun uzmanı personeller ile eğitim kadrosu kamera karşısına geçti.

ADAYLAR SİCİL NUMARALARI İLE SİSTEME GİRİYOR

Hâkim, savcı ve adayların sicil numaraları ile üye olabilecekleri platform, Forum, Aday Eğitimi, Meslek İçi Eğitim ve Uzaktan Eğitim bölümlerinden oluşuyor. Forum bölümünde katılımcılar ve eğitmenler bilgi, belge paylaşabilecek, aynı zamanda uygulamada ortaya çıkan sorularına cevap bulabilecekleri sosyal bir platform da oluşturuldu. Hâkim ve savcı adayları eğitim platformuna uzem.taa.gov.tr adresinden bilgisayar, tablet ve diğer cihazlardan giriş yapabiliyor.

240 HAKİM SAVCI ADAYI ONLİNE EĞİTİMDEN YARARLANIYOR

Adalet Akademisinde 7 sınıftan oluşan 240 hakim ve savcı adayları sistem üzerinden online ders kayıtlarını yaptırdı. Eğitim, TAA Öğretim Üyesi Hâkim Onur Utku Sevim’in ‘Savcılık Uygulamaları’ konusunu anlattığı ilk dersle başladı.

Uygulama kapsamında TAA Öğretim Üyeleri Ersel Aslan, Fethullah Soyubelli, Gamze Ünal, Zehra Tunçer Bardakçı,  Aburrahman Gün, Zuhal İlhan,  Savcılık Uygulamaları, HMK Uygulamaları, CMK Uygulamaları, Hukuk Yargılamasında Harç ve Giderler konularında eğitim verecek.

GÜVEN VEREN ADALET İÇİN ETKİN EĞİTİM ANLAYIŞI

TAA Başkanı Muhittin Özdemir, “Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim” anlayışı ile çalışmalarını sürdürdüklerini belirterek, akademinin hukuk ve adalet alanında uygulayıcılara verdiği eğitimle ulusal ve uluslararası düzeyde model alınan, özgün, saygın ve yenilikçi bir kurum olduğunu kaydetti.

Hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız, bağımsız, hür vicdanıyla karar veren, toplumun adalet ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte hâkim ve savcılar yetiştirmeyi amaçladıklarını vurgulayan Başkan Özdemir, “Hâkim ve savcı eğitimi, adaletin, yargının kaderini değiştirecek derecede öneme haizdir. Dijital eğitim platformu geliştirmek, ihtiyaç duyulan konularda bu dijital platform aracılığıyla çevrimiçi ve çevrimdışı uzaktan eğitim organizasyonları düzenlemek hedeflerimiz arasında. Çok kısa sürede platformu ve stüdyoyu kurmak suretiyle UZEM alt yapısını tamamlayan bilgi işlem ve UZEM çalışanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Türkiye Adalet Akademisinin ‘Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim’ hedefi doğrultusunda akademimiz çalışmalarına ve Türk yargı sistemine önemli katkı sunacağını düşündüğüm UZEM’in hayırlı olmasını diliyorum.” diye konuştu.

CANLI DERSLER BAŞLADI

Türkiye Adalet Akademisi Uzaktan Eğitim Platformunda “Canlı” derslerde 13 Nisan 2020 Pazartesi gününden itibaren başladı. Bu kapsamda “Savcılık Uygulamaları dersi öğretim üyesi Hâkim Ersel Aslan, “HMK Uygulamaları” dersi ise öğretim üyesi Hâkim Zehra Tunçer Bardakçı tarafından verildi.