FİLİSTİN ADALET BAKANI MOHAMMED SHALALDEH TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNİ ZİYARET ETTİ

9 Kasım 2022
Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Filistin Adalet Bakanı Mohammed Shalaldeh, Türkiye Adalet Akademisine bir çalışma ziyareti gerçekleştirerek Akademinin faaliyetleri hakkında, Akademi Başkanı Muhittin Özdemir’den bilgi aldı. Türkiye Adalet Akademisine ziyaretinde Filistin Adalet Bakanı Mohammed Shalaldeh’e, Filistin Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa ve beraberindeki heyet de eşlik etti.

Türkiye Adalet Akademisinin faaliyetleri, hâkim ve savcı eğitimleri, meslek öncesi ve meslek içi eğitimler ile ilgili bilgi alan Filistin Adalet Bakanı Mohammed Shalaldeh, Türkiye Adalet Akademisinde bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını ve Türkiye Adalet Akademisi ile iş birliği yapmayı arzuladıklarını belirtti.

 

BAŞKAN ÖZDEMİR: FİLİSTİN DEVLETİNE, FİLİSTİN ADALETİNE, FİLİSTİN HÂKİM-SAVCILARINA KATKI VERMEYE HAZIRIZ

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Filistin Adalet Bakanı Mohammed Shalaldeh ve beraberindeki heyeti Türkiye Adalet Akademisinde ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Türkiye Adalet Akademisi olarak bizler, Türkiye’deki hâkim savcı adaylarının eğitimleri, meslek içi eğitimler ve kardeş ülkelerimizden gelen yabancı hâkim-savcıların eğitimlerini gerçekleştiren bir kurum olarak faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Özellikle, Türkiye Cumhuriyeti’nin yakın ilişkiler içerisinde olduğu gönül coğfrafyamızdaki ülkelerle çok yakın iş birliğimiz var. Adalet Akademisi olarak 72 ülkeyle bilfiil ilişkilerimiz var; bununla birlikte 44 ülkeyle de eğitim alanında iş birliği mutabakatımız var. 

Bugün burada, kardeş ve dost ülke; İslam dünyasının göz bebeği Filistin Devleti’nin Adalet Bakanını ağırlamak bizler için gurur verici. Filistin Adalet Bakanı olarak Kurumumuzu ziyaret eden en değerli ziyaretçilerden birisisiniz; ziyaretiniz için çok teşekkür ediyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ve Sayın Adalet Bakanımızın, Filistin ülkesiyle hem gönül bağları var hem de iş birliğine açık temel politikalar gerçekleştiriyorlar. Biz de bu çerçevede Türkiye Adalet Akademisi olarak; Filistin Devleti’ne, Filistin adaletine, Filistin hâkim-savcılarına yönelik bir katkımız olacaksa her zaman hazırız.

Adalet alanında iş birliği yapmak, insanlığın geleceğine yapılan en büyük yatırımların başında gelir ve adalet alanındaki hizmetler, devlet için de olmazsa olmaz bir değer taşımaktadır. Ünlü İslam düşünürü İbn Haldun, mukaddimesinde şöyle der: ‘Her millet devlet kuramaz; ancak ve ancak, ‘adaletle ilgili bir sistem kurabilen’ milletler devlet kurabilir.’ Türkiye Cumhuriyeti de, hem adalet alanında hem de devlet yönetimi alanında ciddi bir tarihi tecrübeyi haiz olan bir devlettir. Ve bizler de burada, adalet alanında, ülkemizin daha iyi yerlere gelmesi için çaba sarf ediyoruz. 

Hem insanlığın geleceği, hem de devletlerin daha güçlü olması için adalet sistemlerinin mükemmelleşmesine, insan haklarının korunmasına ihtiyaç var; bu noktada yapılan her iş birliğinin kıymetli ve değerli olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı. 

BAKAN SHALALDEH: TÜRKİYE’DEKİ ADALET SİSTEMİ, ULUSLARARASI HUKUKA UYGUN OLARAK ÇALIŞMAKTADIR. 

Filistin Adalet Bakanı Mohammed Shalaldeh, Türkiye’de ve Türkiye Adalet Akademisinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek; “Bugün, Türkiye Adalet Akademisini ziyaret ediyorum ve bu ziyaretten dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum. Ve tüm bölümlerinde şunu gördük ki; Türkiye’deki yargı ve adalet sistemi, uluslararası hukuka uygun olarak çalışmaktadır. Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ’a Sayın Başkanımız Mahmut Abbas ve Sayın Başbakanımızın saygı ve takdirlerini iletmek istiyoruz. Özellikle Filistin halkının geleceğini belirleme ve Filistin’deki hem Müslüman, hem Hristiyan kutsallarını savunma konusu başta olmak üzere her alanda Filistin’i destekliyorlar.

Türkiye ile adalet konusunda iş birliğini arttırmanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Tabii, anlatımlarınızdan çok güzel şeyler gördük. Özellikle elektronik sistemler bizim için çok önemli. Çünkü biz bu sistemleri yeni yeni uygulamaya başlıyoruz. Bu konuda Türkiye’nin tecrübelerinden yararlanmak istiyoruz. Bu da Filistin’den yargıç ve savcıların Türkiye Adalet Akademisinde eğitimler almasıyla, kurslar görmesiyle mümkün olacaktır. Biz Filistin’de insan hakları ihlaline maruz kalanlar için taşınabilir bir hukuk ünitesi kurduk. İnsan hakları konusunda daha ileriye gitmek için Türkiye Adalet Akademisiyle bir iş birliği yapmak istiyoruz. 

Adalet orantılı bir kavramdır, ancak uluslararası sistemde bizim halkımız bir adalet görmüyor.  Bizim adaletimiz iyidir, ama uluslararası sistemde halkımız adil bir durumda değil, yani adaletsizliğe uğruyor. Uluslararası Adalet Divanının tarafsız davranmadığını görüyoruz. Divan, Filistin konusunda, Rusya ve Ukrayna konusunda davrandığı gibi davranmıyor. Bu nedenle, bütün dünyanın Türkiye’yi örnek almasını istiyoruz. Türkiye, bizim en temel haklarımızdan olan geleceği belirleme hakkımızı savunuyor, yanımızda yer alıyor, bütün ülkelerin de bu konuda Türkiye’yi örnek almasını istiyoruz. 

Güzel ve sıcak karşılamanızdan dolayı teşekkür ediyorum, inşallah iş birliğini daha fazla arttıracağız. Filistinli yargıçların akademinizde eğitim alabilmesi için gerekli bütün çalışmaları başlatmak istiyoruz. Yaşasın Türkiye-Filistin halklarının dostluğu.” ifadelerini kullandı. 

 

BÜYÜKELÇİ MUSTAFA: ADALET, TÜM TÜRK DEVLETLERİNDE HER ZAMAN EN ÖNEMLİ NOKTALARDAN BİRİ OLMUŞTUR.

Filistin’in Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, Türkiye Adalet Akademisinde gösterilen konukseverlikten duyduğu memnuniyeti dile getirerek: “Bu gün, bizim için özel bir gündü ve biz biliyoruz ki bu güzel adımların devamı da gelecek. Türkiye ile Filistin arasındaki, adalet konusundaki iş birliği artarak devam edecek. 

Biz, Filistinliler olarak Türkiye ile olan ilişkilerimizi stratejik ilişkiler olarak görüyoruz ve en üst düzey siyasi yetkililerimiz de bize bu yönde talimatlar veriyorlar. En başta Sayın Başkanımız Mahmut Abbas ve hükûmet Başkanımız Sayın Muhammed Iştiyye… Türkiye’nin de bizimle olan ilişkilerini stratejik olarak gördüğünü biliyorum. Bu da Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla gerçekleşiyor Türkiye’de. 

Bizim görevimiz bu siyasi talimatları somut adımlara dönüştürmek, ilişkileri en ileri noktaya götürmek. Biz, Türkiye’deki kurumlarla Filistin’deki kurumlar arasındaki ilişkileri çok iyi bir düzeye getirdiğimizi düşünüyoruz. Bugün de adalet konusuna geldik; adalet konusunda da bu güzel görüş ve fikirler olduğu sürece, pozitif fikirler olduğu sürece geleceğimizin de güzel olacağına inanıyorum. 

Siz değerli dostum; Türk milleti olarak şüphesiz, çok büyük adımlar attınız ve çok büyük işler başardınız; on altı devlet kurdunuz; bunlardan en sonuncusu Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir. Önümüzdeki yıl inşallah sizinle birlikte 100. yılını kutlayacağız. Adalet, tüm Türk devletlerinde her zaman en önemli noktalardan biri olmuştur ve hâlen de adalet sizin en gözde noktanızdır. Biz, Filistinliler olarak sizi seviyoruz; gelişmelerinizi ve başarılarınızı takip ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti olarak İslam dünyası için bir örnek teşkil ediyorsunuz. Adalet konusunda, bizden herhangi bir desteği esirgemeyeceğinizi biliyoruz.” şeklinde konuştu. 

Ziyaret, karşılıklı hediye takdimi ve iyi niyet dileklerinin ardından sona erdi.