AVRUPA KONSEYİ HELP EĞİTİMLERİNDE TÜRKİYE AVRUPA İKİNCİSİ OLDU
Türkiye Adalet Akademisinde İnsan Hakları Eğitimi
Avrupa Konseyi HELP E-Konferansında 8-9 Temmuz 2020 tarihlerinde ülkemizi Türkiye Adalet Akademisi temsil ederek etkili bir sunum yaptı.
2 Mayıs 2019 günü yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle tekrar kurulan Türkiye Adalet Akademisi (TAA), yeni vizyonuyla Avrupa Konseyi ile iş birliği yaparak, insan hakları alanında etkin bir şekilde eğitim vermeye başladı. Bu çerçevede TAA, İnsan Hakları Merkezinin faaliyetleri kapsamında, Avrupa Konseyinin Hukuk Uygulayıcıları İçin İnsan Hakları Eğitimi Programı (European Programme for Human Rights Education for Legal Professionals, HELP), eğitim programları düzenlemektedir. Söz konusu eğitimler TAA’da görev yapan –Avrupa Konseyi tarafından eğitici sertifikası verilmiş- eğitici hâkimlerce icra edilmektedir.
Verdiği eğitimlerde temel hak ve özgürlükleri esas alan Türkiye Adalet Akademisinde HELP eğitimlerinin verilmeye başlanması Avrupa Konseyinde büyük bir memnuniyetle karşılanarak, konuyla ilgili gelişmeler Konsey’in resmi internet sayfasında yer aldı.
8-9 Temmuz 2020 tarihinde düzenlenen ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric ve AİHM Başkanı Robert Spano’nun da yer aldığı E-Konferansa davet edilen Adalet Akedemisi İnsan Hakları Merkezi adına Dr. Musa Tanrıseven sunum yaptı. HELP eğiticileri olan Akademi Öğretim Üyeleri Onur Utku Sevim, Süleyman Kaynar ve Yasin Işık da e-konferansa katılım sağladı.
REKOR BAŞARI ORANI
Konferansa katılan Avrupa Konseyi yetkileri ve HELP birimi temsilcileri tarafından takdirle karşılanan sunumda, geçen bir yıllık süre içinde Türkiye Adalet Akademisi insan hakları alanında gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri ile bir yıl önce başlatılan HELP eğitimleri hakkında bilgi verildi. Bir yıllık süre içinde toplam yedi HELP kursu açılarak 759 hâkim ve savcı adayından 733’ü eğitimlerini başarıyla tamamladı. Diğer bir ifadeyle, HELP eğitimi alan hâkim ve savcı adaylarının % 96,6’sı eğitimlerini başarıyla tamamlamış olup, Avrupa Konseyi ve Türkiye Adalet Akademisi onaylı sertifika almaya hak kazandı. Konferansta verilen istatistiklere göre, 47 Avrupa Konseyi üyesi ülke arasında HELP kullanıcı sayısında Türkiye ikinci sıraya yükselerek önemli bir başarı kazandı.