ADALET BAKAN YARDIMCISI ZEKERİYA BİRKAN, ADLİ YARGI HÂKİM VE SAVCI ADAYLARI İLE MESLEK SÖYLEŞİSİNE KATILDI

09 Haziran 2022
Türkiye Adalet Akademisi

Türkiye Adalet Akademisi tarafından düzenlenen “Akademi Söyleşileri”  etkinliklerinde Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Adli Yargı Hâkim ve Savcı adayları ile bir söyleşi gerçekleştirdi.

Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, Hâkim ve Savcı adaylarıyla yaptığı söyleşide, avukatlık mesleği anlamı ile savunma hakkı ve savunmanın önemine değindi.

YARGININ ÜÇ KURUCU UNSURU DA DEĞERLİDİR

Adalet Bakan Yardımcısı Zekeriya Birkan, avukatların adil yargılama hakkının sigortasını olduğunu vurgulayarak; “ Muhakeme faaliyeti, üçlü bir sacayağı üstüne kurulmuştur. Yargının bu üç kurucu unsuru, eşit derecede önemli ve değerlidir. Avukatlar olmadan hakları etkin biçimde koruyamayız ve kullanamayız. Avukatlar, bireylerin yanında toplumunda haklarını koruyan, adalet tasavvurunu yaşatan kamusal aktörlerdir. Mülkün temeli adalet, adaletin temeli ise savunmadır. Savunmanın can damarı ise avukatlardır. Savunma makamı müdafiye aittir. Müdafiye biz Bakanlık olarak ödeme yapıyoruz, neden? Çünkü bu iş bir kamu görevidir, özünde toplum yararı bulunmaktadır. Dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünen bir itiraz, bir dilekçe, bir hak ısrarı insan hayatında büyük mağduriyetlerin önüne geçmek anlamına gelebilir. Bu onurlu cübbeyi taşıyanlar için bu anlam her şeyin üzerindedir.

DURUŞMA SALONLARINA EMPATİ KATALIM

Sizler yarının hâkimleri ve savcıları olarak adaleti tecelli ettirmek, yargı yetkisi kullanmak gibi çok hayati bir görev ifa edeceksiniz. Bu görevi bihakkın yerine getirmenin yolu savunma hakkını eksiksiz sağlamaktan geçer.  Her şey kitaplarda yazmaz. Pratik bilgi ile tamamlanmamış teorik bilgi, soyut ve eksik kalır. İşte bu yüzden bu adaylık süreçleri, Akademimizde ve adliyelerdeki eğitimleriniz çok önemli. İşte bu yüzden hâkim savcı yardımcılığı müessesesi de çok önemli bir işlev görecek. Şüphesiz, yargı kendisine başvuranlar için çaredir, dermandır, devadır. Adliye ortamı, vatandaşımızın derdine dert katan değil, derdini gören yerler olmalıdır. Bu nedenle adliye koridorlarına, duruşma salonlarına baştan başa empati katalım. Görev yapacağınız adliyelerde, bir insan olarak kendimize nasıl muamele edilmesini bekliyorsak, vatandaşlarımıza da öyle muamele edelim. İddia makamı, hüküm makamı ve savunma makamının bir bütün olarak adalet amacının neferleri olduğunu unutmayalım. Hepinize mesleğinizde başarılar dilerim” dedi.