ADALET AKADEMİSİ İLE DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI DİPLOMASİ AKADEMİSİ İŞ BİRLİĞİ PROTOKOLÜ İMZALADI
Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Türkiye Adalet Akademisi arasında Diplomasi Eğitimi Programı düzenlenerek İş Birliği Protokolü imzalandı.
Türkiye Adalet Akademisi ile Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi arasında ortak eğitim faaliyetleri düzenlenmesi amacıyla düzenlenen protokolü, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan ve Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir imzaladı.
ÖZDEMİR: HEDEFİMİZ TOPLUMUN İHTİYACINA CEVAP VEREBİLECEK HÂKİM VE SAVCILAR YETİŞTİRMEK
Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Diplomasi Akademisi ile eğitim iş birliğinin imzalanmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek; “ Dışişleri Bakanlığı ile ortaklaşama düzenlediğimiz bu eğitimin ve imzalanan iş birliği protokolünün her iki tarafa da hayırlı olmasını temenni ediyorum.
Türkiye Adalet Akademisi; yenilenen ve güçlenen yapısı, “Güven Veren Adalet İçin Etkin Eğitim” anlayışını temel alan vizyonuyla çalışmalarını sürdürmektedir. Akademi, adayların eğitimi, hâkim ve savcıların eğitimi, kamu kurumlarına yönelik hukuk ve adalet konularında düzenlenen hizmet içi eğitimler ile yabancı ülke hâkim ve savcılarına yönelik yurt dışı eğitimler olmak üzere; dört alanda eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir. Hedefimiz; hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız, bağımsız, hür vicdanıyla karar veren, meslek etik ilkelerini benimseyen, toplumun adalet ihtiyacına cevap verebilecek nitelikte hâkim ve savcılar yetiştirmektir.
Türkiye Adalet Akademisi tarafından ayrıca, ilgili ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla yapılan işbirlikleri kapsamında protokoller imzalanmakta, projeler üretilmektedir. Bu projeler sonucunda; insan haklarına ve hukukun üstünlüğüne ilişkin farkındalığın arttığı, temel haklar ve özgürlüklerin korunması ilkesinin yargı kararlarına yansıdığı görülmektedir. Türkiye Adalet Akademisi, 72 ülke ile yakın işbirliği içerisinde ve sürekli irtibat halindedir. Bu noktada uluslararası eğitim faaliyetlerimizden kısaca bahsetmek isterim. Yabancı hâkimler, savcılar ve adalet uzmanları için: Adalet Yönetimi ve İhtisas Mahkemeleri, İnsan Ticareti ve Mülteci Hukuku, Terörizm Suçlarıyla Mücadele, Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Suçlarıyla Mücadele, İnsan Hakları Hukuku, Fikri Mülkiyet Hukuku konularında uluslararası eğitim programları düzenlemekteyiz.
2022 YILINDA ULUSLARARASI EĞİTİM FAALİYETLERİMİZ DEVAM EDECEK
2022 yılında bu tematik konularda, 8 adet uluslararası eğitim programı düzenlemeyi planlamaktayız. Bu çerçevede, 2022 yılının ilk yarısında; Kuzey Makedonya hâkim adaylarına yönelik “Adalet Yönetimi, İnsan Ticareti ve Mülteci Hukuku”, Güneydoğu Avrupa ülkelerinin hâkim adaylarına yönelik “İnsan Hakları Hukuku”, Azerbaycan hâkim adaylarına yönelik “Adalet Yönetimi”, Orta Asya ülkelerinin hâkim, savcı ve uzmanlarına yönelik “İnsan Ticareti ve Mülteci Hukuku” konularında uluslararası eğitim programlarını planladık. Türkiye Adalet Akademisi olarak hem yurt içi hem de yurt dışı eğitim faaliyetlerimizi geliştirerek sürdürmeye ve bölgesinde örnek alınan bir eğitim kuruluşu olmaya kararlıyız. Bu kapsamda, Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında Türk Yargı Eğitim Ağı kurulmasına öncülük etmekteyiz.
DİPLOMASİNİN ÖNEMİ HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR
Hâkim ve savcılarımızın yalnızca hukuki ve mesleki becerilerinin geliştirilmesine değil, her yönüyle donanımlı, toplumda örnek alınan bireyler olarak yetiştirilmelerine özen göstermekteyiz. Süratle değişen ve yenilenen günümüz dünyasında, diplomasinin önemi de her geçen gün artmaktadır. Dünyadaki değişimi doğru okuyan, etkili çözümler üretebilen, diplomasi kültür ve geleneğini benimseyen hâkim ve savcıların yetiştirilmesi için Diplomasi Akademisi ile yapılacak iş birliğini ve diplomasi eğitimlerini son derece önemli buluyoruz. Bu kapsamda gerçekleştirilecek eğitim programlarının, özellikle idari kadrolarda görevlerini ifa eden siz kıymetli meslektaşlarımın tecrübelerine katkı sağlayacağına inanıyorum.
KALICI BİR İŞ BİRLİĞİ EN ÖNEMLİ AMACIMIZ
Düzenlediğimiz bu Eğitim Programı ile diplomasi alanında deneyimlerin ve en iyi uygulamaların paylaşılması en büyük arzumuzdur. Bilgi ve tecrübelerin paylaşılması ve kalıcı bir iş birliğinin tesisi bu Programın en önemli gayesidir. İki gün sürecek bu Eğitim Programının etkin ve verimli geçmesini temenni ediyorum. Konuşmamı bitirirken, başta Dışişleri Bakanlığının kıymetli çalışanları olmak üzere tüm emeği geçenlere, tüm konuşmacılara ve programa katılan herkese şükranlarımı sunuyorum. “ ifadelerine yer verdi.
ÖZCAN: NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜNÜ DESTEKLEMEK EN ÖNEMLİ HEDEFİMİZ
Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi Başkanı Prof. Dr. Mesut Özcan, Diplomasi Akademisinin, Türk dış politikasının ihtiyaçları doğrultusunda başta Dışişleri Bakanlığı personeli olmak üzere diğer kamu görevlilerine yönelik de önemli görevler üstelendiğini dile getirdi. Prof. Dr. Özcan; “Polis Akademisi Başkanlığımız, Türk dış politikasının her gün büyüyen vizyonu ve artan ihtiyaçları doğrultusunda Dışişleri Bakanlığımız ve ilgili diğer devlet kurumlarının nitelikli insan gücünü desteklemek adına önemli görevler üstlenmektedir.
BU EĞİTİMLER İLE KAMU PERSONELİMİZİ YURTDIŞI GÖREVLERİNE HAZIRLAMAK AMACINDAYIZ
Akademimiz Dış işleri Bakanlığımızın mensuplarına ve yabancı diplomatlara yönelik faaliyetlerinin yanı sıra diğer kamu kurum ve kuruluşlarının personeline yönelik çalışmalarda yürütmektedir. Diğer kamu kurum ve kuruluşlarına yönelik faaliyetlerimiz babında yurt dışı misyonlarımız da görev yapacak olan diğer kamu kurum kuruluş mensuplarının yeni görevlerine hazırlamak, onları programlara intibat ettirmek ve diğer kuruluşlarımızın her düzey personeline uluslararası ilişkiler ve diplomasi ile bağlantılı hususlarda, kapasitenin geliştirilmesine yönelik muhtelif eğitim ve seminer programları icra etmekteyiz. Diplomasi Eğitimi Başkanlığımız geçmiş yıllarda kimi zaman Adalet Bakanlığı ve Adalet Akademisi tarafından düzenlenen muhtelif eğitimlere katkılarda bulunmuştur. Bu vesile ile düzenlenen diplomasi eğitimi programının ve iş birliği protokolümüzün tekrardan hayırlı olmasını diliyorum.