TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDEN SOMALİ HÂKİM VE SAVCILARINA EĞİTİM

22 Kasım 2023
Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Türkiye Adalet Akademisince, TİKA iş birliği ile Somali’de görev yapan hâkim ve savcılara yönelik düzenlenen “Adalet Yönetimi ve İhtisas Mahkemeleri” konulu eğitim programı Türkiye Adalet Akademisinde başladı.

Somali Yargı Mevzuatı Direktörü Khalif Osman Mohamed ile Somali’de görev yapan 9 hâkim ve savcı, 22-26 Kasım 2023 tarihleri arasında Türkiye Adalet Akademisinde verilecek “Adalet Yönetimi ve İhtisas Mahkemeleri” konulu eğitim programına katılacak. Açılış konuşmaları ile başlayan programda, eğitimlerin yanı sıra kurum ziyaretleri de yapılması planlanıyor.

 

MUHİTTİN ÖZDEMİR: TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN DOST VE MÜTTEFİKİ OLAN ÜLKELERE YÖNELİK EĞİTİM PROGRAMLARIMIZI ARTIRARAK SÜRDÜRÜYORUZ

Program açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir: "Kıymetli meslektaşlarım, sizleri burada ağırlamaktan gurur duyduğumuzu, mutluluk duyduğumuzu belirterek sözlerime başlamak istiyorum. Adalet dediğimiz temel değer, insanlıkla yaşıt bir değer ve bir devlet için bir millet için olmazsa olmaz değerlerin başında geliyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin geleneklerinde adaletle ilgili çok önemli tecrübe ve birikim var.

Bizler, ülkelerimizin, milletlerimizin geleceği için adalet müessesesinin önemine inanıyoruz ve bunun için çalışmalar yürütüyoruz. Türkiye Adalet Akademisi olarak hâkim adaylarının ve görevde bulunan hâkimlerin meslek içi eğitiminden sorumluyuz. Geçtiğimiz yıl rekor sayıda eğitimlere imza attık; özellikle meslek içi eğitimlerde 4 farklı kategoride toplam 16.700 meslektaşımıza eğitim verme şerefine nail olduk. Akademimizin görevlerinden birisi de özellikle kamu kurumlarının hukuk ve adalet alanındaki eğitim ihtiyaçlarını karşılamak üzere programlar gerçekleştirmektir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin dost ve müttefiki olan ülkelere yönelik eğitim programlarımızı artırarak sürdürüyoruz. Bugün sizleri de bu programlar kapsamında Türkiye Adalet Akademisinde ağırlıyoruz.

Bu programları gerçekleştirmedeki temel amacımız, Türkiye Cumhuriyeti’nin adalet alanında ortaya koyduğu kültürü, birikimi dost ve müttefik ülkelerin hâkim savcılarıyla paylaşmak, onlardan bir şeyler öğrenmek, elimizdeki bilgi ve tecrübeyi de onlarla paylaşmak. Bu noktada bu tarz iş birlikleri çok önemli çünkü her ülkenin geliştirdiği değerler ve uygulamalar var. Bizler, bu programda bunları öğreniyoruz ve öğretiyoruz.

Türkiye Adalet Akademisi olarak, biz 72 ülke ile iş birliği içerisindeyiz. Yine bu ülkelerin birçoğuyla iş birliği protokolümüz var. Bu protokollerle, bugün sizlerle de olduğu gibi birçok ülke ile karşılıklı eğitimler düzenliyoruz. 

Bugün burada başlayacak olan programla, başta arabuluculuk ve uzlaşma olmak üzere son yıllarda Türkiye’nin ortaya koyduğu üst düzey performans uygulamalarını sizlere takdim edeceğiz, umarım bu program sizler için faydalı olur.” dedi.

 

DR. RAHMAN NURDUN: SOMALİ İLE TÜRKİYE ARASINDA ÇOK ESKİYE DAYANAN BİR DOSTLUK VAR

Program açılışında konuşan TİKA Başkan Yardımcısı  Dr. Rahman Nurdun: “TİKA olarak Türkiye Adalet Akademisi ile birlikte yürüttüğümüz projemiz kapasite geliştirme projesidir. 2011 yılında Somali unutulmuş bir ülke iken, Cumhurbaşkanımız hayatını riske atarak ailesi ile birlikte Somali’ye giderek yardım götürdü. 

Somali ile Türkiye arasında çok eskiye dayanan bir dostluk var. Bu dostluk çerçevesinde biz de TİKA olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye hazırız, inşallah bu program tüm katılımcılar için verimli geçer ve devamında yeni eğitim programlarında buluşuruz” dedi. 

 

KHALIF OSMAN MOHAMED: TÜRK KARDEŞLERİMİZİN BU EĞİTİM PROGRAMLARI BİZİM İÇİN ÇOK VERİMLİ OLACAKTIR

Somali Yargı Mevzuatı Direktörü Khalif Osman Mohamed: "Burada, sizin huzurunuzda ve ülkenizde bize karşı gösterilen misafirperverlik ve yakın ilgiden dolayı ev sahiplerine en içten teşekkürlerimi iletmek isterim. Somali her zaman Türkiye’ye minnettardır; zira en zor zamanlarında dahi Türkiye, Somali’nin yanında yer almıştır. Türkiye Adalet Akademisi, ikinci kez Somali’den gelen hâkim ve yöneticilere eğitim vermektedir. İlk grubumuz 15 kişiydi; bugün itibariyle 10 kişiyiz. Şüphesiz Türk kardeşlerimizin bu eğitim programları bizim için çok verimli olacaktır." diye konuştu.