TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDEN MOĞOLİSTAN’DA GÖREV YAPAN HUKUKÇULARA EĞİTİM

1 Temmuz 2024
Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Türkiye Adalet Akademisince, Moğolistan’da görev yapan hukukçulara yönelik düzenlenen “Adalet Yönetimi ve İhtisas Mahkemeleri Uluslararası Eğitim Programı”, Türkiye Adalet Akademisinde başladı.

28 Haziran-03 Temmuz 2024 tarihleri arasında düzenlenen program kapsamında yapılan kurum ziyaretlerinin ardından, Moğolistan’da görev yapan hukukçular, Türkiye Adalet Akademisinde verilecek “Adalet Yönetimi ve İhtisas Mahkemeleri Uluslararası Eğitim Programı”na katıldı.

MUHİTTİN ÖZDEMİR: TÜRKİYE İLE MOĞOLİSTAN ARASINDA KADİM BİR KÜLTÜREL BAĞI VAR

Program açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Moğolistan’da görev yapan hukukçuları ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Adalet Yönetimi ve İhtisas Mahkemeleri Uluslararası Eğitim Programı vesilesiyle sizlerle birlikteyiz. Tarihimizde adalet ile ilgili muhteşem örnekler bulunmaktadır. Adalet sistemimiz geçmişten gelen bu tecrübelerin üzerinde gelişimini sürdürmektedir. Kıymetli meslektaşlarım, geçtiğimiz yıl Moğolistan’a yaptığım ziyarette Moğolistan adalet sisteminin de sürekli bir gelişim içerisinde olduğunu gözlemleme şansım oldu. Bir devlet, ülkesindeki adaleti güçlü kıldığında o devletin hem ekonomik refahı hem de vatandaşlarının huzuru artar. Türkiye Adalet Akademisi de bu amaçlarla ‘Güven Veren Adalet için Etkin Eğitim’ sloganıyla hâkim ve savcıları yetiştirmek için var gücüyle çalışan bir kurumdur. 

Türkiye Adalet Akademisinin 4 temel alanda sürdürdüğü eğitimlerin bir parçası olan yurt dışı eğitimler kapsamında, burada sizlerle bu eğitimi gerçekleştiriyoruz. Bizler Türkiye Cumhuriyeti'nin dostu olan ülkelerin hâkimlerine ve savcılarına zaman zaman böyle eğitim programları gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda geçtiğimiz yıl yurt dışından gelen 350 meslektaşımıza Türkiye'de eğitim verdik. Bu yıl ise yılın ilk yarısında 320 meslektaşımıza eğitim verdik. Bu eğitimlerin iki amacı var, ilk amacımız eğitim verdiğimiz ülkelerdeki meslektaşlarımızla bir araya gelerek onlarla hukuk ve adalet alanındaki bilgi birikimini paylaşmak. İkinci amacı ise kültürel yakınlıklar kurmak. 

Türkiye ile Moğolistan arasında, Türk milleti ile Moğol milleti arasında kadim bir kültürel bağ var. Bu iki büyük milletin mensuplarını burada eğitim vesilesiyle bir araya getirmekten dolayı gurur duyduğumuzu da ifade etmek isterim. Kıymetli meslektaşlarım, iki gün sürecek bu eğitim umuyorum ki Türk adalet sisteminin sizlere tanıtılmasına büyük katkı sağlayacak. Türkiye, adalet alanında yapılan reformlar ile yargı alanında büyük atılımlar gerçekleştirdi. Özellikle ihtisas mahkemeleri alanında, Avrupa’da örnek gösterilecek yargılama kabiliyetini haiz bir Türk yargısı var. Bu alandaki tecrübelerimizi bu program vesilesiyle sizlerle paylaşacağız.”

ERDENETULGA BATDEMBEREL: MOĞOLİSTAN VE TÜRKİYE ARASINDA 55 YILLIK BİR DİPLOMATİK İLİŞKİ MEVCUT

Program açılışında konuşan Moğolistan Yargı Genel Konseyi Genel Sekreteri Erdenetulga Batdemberel, gerçekleştirilecek eğitim programına katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek: “Türkiye Adalet Akademisi ile Moğolistan Yargı Genel Konseyi arasında imzalanan mutabakat kapsamında düzenlenen bu eğitimi çok faydalı buluyorum. Moğolistan ve Türkiye arasında 55 yıllık bir diplomatik ilişki mevcut. Bu eğitim kapsamında Moğolistan’ı temsil eden, çeşitli alanlardan hukukçular eğitim alacaklar. İki gün devam edecek bu eğitimin faydalı olacağından hiç kuşkum yok. Burada edinilen bilgiler, ülkemizdeki meslektaşlarımızla da paylaşılacaktır. Bu eğitim vesilesiyle Türkiye Adalet Akademisine teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

GONBOSUREN MUNHBAYAR: ÜLKELERİMİZİN YARGI KURULUŞLARI ARASINDAKİ İŞ BİRLİĞİNİN PEKİŞİYOR OLMASINDAN DOLAYI ÇOK MUTLUYUZ

Program açılışında konuşan Moğolistan Ankara Büyükelçisi Gonbosuren Munhbayar da eğitim programının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek: “Çok eski tarihi ilişkilerimiz olan, güçlü devlet Türkiye Cumhuriyeti’nin Türkiye Adalet Akademisinde üçüncü kez böyle bir eğitimin düzenleniyor olmasından dolayı çok memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Türkiye ve Moğolistan arasındaki diplomatik ilişkilerin kurulmasının 55. yıldönümünü idrak ediyoruz. Bu çerçevede, ülkelerimizin yargı kuruluşları arasındaki iş birliğinin pekişiyor olmasından dolayı çok mutluyuz. Pandemi sonrasında ilişkilerimiz özellikle yargı alanında hızla devam etmektedir. Yoğun mesainize rağmen düzenlediğiniz bu eğitim programından dolayı sizlere teşekkür ediyorum.” diye konuştu.