TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDEN AZERBAYCAN HÂKİM ADAYLARINA EĞİTİM

9 Mayıs 2023
Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Türkiye Adalet Akademisince, TİKA iş birliği ile Azerbaycan hâkim adaylarına yönelik düzenlenen “Adalet Yönetimi ve İhtisas Mahkemeleri” konulu eğitim programı Türkiye Adalet Akademisinde başladı.

Azerbaycan Adalet Akademisi Rektör Yardımcısı Elçin Halefov ile Azerbaycan’da görev yapan 33 hâkim adayı, 08-12 Mayıs 2023 tarihleri arasında Türkiye Adalet Akademisinde verilecek “Adalet Yönetimi ve İhtisas Mahkemeleri” konulu eğitim programına katılarak eğitim alacak. Açılış konuşmaları ile başlayan programda, eğitimlerin yanı sıra kurum ziyaretleri de yapılması planlanıyor.

UĞUR TANYELİ: TECRÜBE SATIN ALINABİLEN BİR META DEĞİLDİR

Program açılışında konuşan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Dış İlişkiler ve Ortaklıklar Dairesi Başkanı Uğur Tanyeli: “Türkiye Adalet Akademisi ile derin iş birliğimiz çerçevesinde, bugüne kadar 120’den fazla organizasyon ile dünyanın farklı ülkelerinden 2300 hâkim ve savcı adayına yönelik tematik eğitim programları düzenledik. Bu program vesilesi ile de sizlere Türk hukukunda ihtisas mahkemelerinin işleyişi detaylı bir biçimde aktarılacak. Tecrübe satın alınabilen bir meta değildir. Bu nedenle gerçekleştirdiğimiz bu eğitim programları ile ülkeler arasındaki tecrübe paylaşımının çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. İnşallah bu program tüm katılımcıların meslek yaşamına katkı sağlayacaktır.” dedi.

ELÇİN HALEFOV: BUGÜNE KADAR 324 HÂKİM ADAYI TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDE EĞİTİM GÖRDÜ

Program açılışında söz alan Azerbaycan Adalet Akademisi Rektör Yardımcısı Elçin Halefov: “Öncelikle burada bulunmaktan ötürü son derece mutlu olduğumu belirtmek isterim. Türkiye Adalet Akademisi ile Azerbaycan Adalet Akademisi arasında hâkim ve savcı adaylarının eğitimine yönelik iş birliği çok eskilere dayanıyor. Bugüne kadar 324 hâkim adayı Türkiye Adalet Akademisinde eğitim gördü. Devletlerimizin her iki milli hukuk sistemini bilen hâkimlere ve hukukçulara ihtiyaçları var. Bu sebeple düzenlenen bu programlar çok önemlidir.” şeklinde konuştu.

MUHİTTİN ÖZDEMİR: “BİR MİLLET İKİ DEVLET” ANLAYIŞI ÇERÇEVESİNDE FAALİYETLERİNİ SÜRDÜREN HER İKİ DEVLET ÇOK YAKIN BİR İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDEDİR

Program açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir: “Türkiye Adalet Akademisi olarak hâkim-savcı eğitimleri, hâkim-savcı adaylarının yetiştirilmesi, kamu kurumlarında çalışan hukuk ve adalet alanında eğitime ihtiyaç duyan kamu görevlilerine yönelik hizmet içi eğitimler düzenlemek ve yurtdışındaki hâkim-savcı meslektaşlarımızla ortak bir adalet anlayışı tesis etme anlamında yapmış olduğumuz yurtdışı eğitim programları düzenlemek olmak üzere dört temel alanda faaliyet gösteriyoruz.

Geçtiğimiz hafta Bursa’da Türk Yargı Eğitim Ağı’nın ilk etkinliği olarak Siber Suçlar Kurultayı’nı gerçekleştirdik. Türk Devletleri Teşkilatı üye ülkelerinden gelen 45 hâkim ve savcı bu programda yer aldılar. Yine bu ülkelerle eğitim faaliyetlerimiz bundan sonra da devam edecek.

Azerbaycan ile Türkiye Cumhuriyeti’nin kadim bir dostluğu var. “Bir millet iki devlet” anlayışı çerçevesinde faaliyetlerini sürdüren her iki devlet çok yakın bir iş birliği içerisinde. Her iki devletin aynı acıda, aynı mutlulukta bir araya gelebiliyor olması bizlere gurur veriyor. Ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrası, geçen hafta Azerbaycan Cumhurbaşkanımız deprem bölgesine yönelik konut hamlesini açıkladı. Bu tutum da iki devletin nasıl bir iş birliği içerisinde olduğunun somut bir göstergesidir. İnşallah programı mutlu ve mesut bir biçimde, Türkiye’ye olan sevdanızı artırmış bir şekilde tamamlarız.” diye konuştu.