TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDE “YARGIDA KADIN OLMAK” KONULU SÖYLEŞİ

09 Mart 2021
Türkiye Adalet Akademisi

Türkiye Adalet Akademisi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle akademi yerleşkesinde “Yargıda Kadın Olmak” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.

24. Dönem Adli Yargı Hâkim-Savcı Adayları (2. Grup) ile Avukatlık Mesleğinden Geçen 10. Dönem Adli Yargı Hazırlık Eğitim Programı adaylarının katıldığı söyleşi programında, Hâkim ve Savcılar Kurulu Üyesi Songül Yazar, Yargıtay 5. Hukuk Dairesi Başkanı Ümran Görmez, Danıştay Üyesi Aysel Demirel, Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürü Günay Albayrak, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir ve Akademi Daire Başkanları, öğretim üyeleri, hâkimleri ve personel katıldı.

BU MESLEĞİN TEK PÜF NOKTASI ÇALIŞMAK

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle düzenlenen programda Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, öncelikle şehit anneleri ve eşleri olmak üzere, yargı alanında emek veren tüm yargı mensubu kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı. Başkan Özdemir: “ 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde, yargı alanında zirveye yükselen, çok  değerli  yargı mensubu meslektaşımızı Akademimizde ağırlamaktan memnuniyet duyduğumuz ifade etmek istiyorum. Meslektaşlarımızın tecrübelerinde, zirveye giden hayat hikayelerinden Kadın hâkim savcı adaylarımızın ilham alacağına inanıyorum.  Başarılı olmanın yolu; azimle çalışmak ve de üretmek. Bu mesleğin en önemli noktası çalışmak.  Üreten, emek veren herkes başarıyı yakalayacaktır. Bugün burada misafir ettiğimiz HSK Üyemiz, Yargıtay 5. Hukuk Daire Başkanımız, Danıştay Üyemiz, Genel Müdürümüz bulundukları makamlarda  iz bırakmış, çalışmalarıyla isimlerinden söz ettiren meslektaşlarımız. Tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum, mesleki tecrübelerini bizlerle paylaştıkları için. 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüz kutlu olsun.

HAKKA GİRMEDEN İŞİNİZİN GEREĞİNİ YAPIN

Türkiye Adalet Akademisi 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliğinde Hâkim ve Savcılar Kurulu Üyesi Songül Yazar’da bayan hâkim ve savcı adaylarına mesleğe dair tavsiyelerde bulunarak, hakka girmeden işinizin gereğini yapın ifadesine yer verdi. HSK Üyesi Yazar; “ Her biriniz Adaleti gerçekleştirmek için zorlu bir yolculuğa çıktınız. Bağımsız ve tarafsız olmanız olmazsa olmaz kuralımız. Adaleti gerçekleştirmek için çıktığınız bu yolda hiç kimsenin ve hiçbir kurumun tahakkümün altına girmeden, toplumun her kesimine eşit mesafede durmak suretiyle, mesleğinizi mutlak, tarafsız bir tutum sergileyerek en iyi şekilde icra etmeye çalışın. Yeterli araştırma ve geliştirme yaparak kararlarınızı gerekçelendirin. Gerekçelerinizden emin değilseniz kıdemli olan meslek büyüklerinize mutlaka danışın. Adil karar verin ve empati kurun. Yapacağınız işin önemine binaen sosyal yaşantınızda da hâkim ve savcı kimliğinize dikkat ederek, kimlerle görüştüğünüze çok dikkat edin. Sosyal medya paylaşımlarınızda dikkatli olmanızı rica ediyorum. Aileniz ve işiniz arasındaki dengeyi çok iyi kurmanız gerekiyor. Adil, bağımsız, tarafsız, çalışkan hâkim ve savcılar olun. Devletin verdiği saygın unvanların hakkını vererek, hakka girmeden işinizin gereğini yapın. 8 Mart Dünya Kadınlar günü vesilesiyle sizlerle bir araya gelmekten çok mutlu oldum. Hepinizin Kadınlar Günü kutlu olsun.” dedi.

HEM TARAFSIZ OLMALI HEM TARAFSIZ GÖRÜNMELİSİNİZ

Yargıtay 5. Hukuk Daire Başkanı Ümran Görmez, adaylara her daim hazırlıklı olmaları tavsiyesinde bulunarak, ne kadar çok dijital kaynak olursa olsun mutlaka yanlarında kitap bulundurmaları gerektiğini vurguladı. Başkan Görmez: “Bir de üzerinde önemle durduğum bir husus da kişileri mutlaka dinleyin. Vatandaşın anlatmasına izin verin, kendini ifade etmesi önemli bizim için. Tarafsız ve dürüst olmak çok önemli.  Adil olmak çok önemli.  Vicdanlı olabilmek çok önemli. Bir hâkim savcı olarak hem tarafsız olmalı hem de tarafsız görünmelisiniz.  8 Mart vesilesi ile sizlerle bir arada olmaktan oldukça fazla mutluluk duydum. Her biriniz mesleğinizin başında bazı zorluklar yaşayacaksınız ancak çok çalışarak bilmediklerinizi meslek büyüklerinizden sorarak öğreneceksiniz. Birkaç yıl sonra sizler bizim olduğumuz noktalarda olacaksınız. Hepinize başarılar diliyor, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü kutluyorum” dedi.

HAKTAN VE ADALETTEN ASLA ÖDÜN VERMEYİN

Danıştay Üyesi Aysel Demirel ise, hâkim ve savcı adaylarına hayatlarının hiçbir döneminde geçmişe takılı kalmada, geçmişten ders alarak geleceğe odaklanmaları tavsiyesinde bulundu. Başkan Demirel; “ Adaleti tevzi etme adına öncelikle işinizi severek yapmalısınız. Donanımlı ve bilgili olmaya gayret edin. Dosyalarınızı dikkatli okuyun. Tarafları iyi dinleyin. Kararlarınızı iyi gerekçelendirin. Hal ve davranışlarınızla sevilen ve sayılan olun. Sosyal ilişkilerinizi iyi ayarlayın. Doğruluktan ve dürüstlükten ödün vermeyin. Aklınızı kiraya vermeyin. Talimat altında kalmadan baskı ve tesir altında kalmadan tarafsız ve bağımsız olarak, hukuka, akıl ve vicdanınıza uygun karar verin. Haktan ve Adaletten asla ödün vermeyin. Hepinizin 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor, mesleğinizde başarılar diliyorum” dedi.  

GECİKEN ADALET ADALET DEĞİLDİR

Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürü Günay Albayrak, Türkiye Adalet Akademisinin adaylar için büyük bir fırsat olduğunu vurgulayarak, Akademiden tüm adayların her yönüyle faydalanması gerektiğini belirtti. Genel Müdür Albayrak: “Şuan Akademi aldığınız eğitim çok çok önemli bir eğitim. Size fazla eğitim alıyormuşsunuz gibi görünse de kürsüye gittiğinizde faydalarını fazlasıyla göreceksiniz. Size söyleyebileceğim bir diğer husus da sosyal medya kullanımı. Bu konuda çok ama çok dikkatli olmanızı öneriyorum. Size.  Mesleğin saygınlığına zarar verecek paylaşımlardan kaçınmanızı da özellikle belirtmek istiyorum. Geciken adalet adalet değildir. Kürsüye gittiğinizde duruşma dosyalarına hazırlıklı çıkmanızı öneriyorum. Kararlarınızı süresinde yaparak vatandaşı mağdur etmeyin. Vatandaş bizlerden hak ve adalet bekliyor bu süreyi uzatmayın. Mesleğinizin saygınlığına halel getirecek tutum ve davranışlardan kaçının. Meslek hayatınızda hepinize başarılar diliyor, 8 Mart Dünya Kadınlar Gününüzü kutluyorum” dedi.