TÜRKÇE KONUŞAN HÂKİM-SAVCI ADAYLARI/YARDIMCILARI DEĞİŞİM PROGRAMI BAŞLADI

23 Eylül 2024
Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Türkiye Adalet Akademisi ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) iş birliğinde Ankara’da düzenlenen “Türkçe Konuşan Hâkim-Savcı Adayları/Yardımcıları Değişim Programı” başladı. 

23-29 Eylül 2024 tarihleri arasında gerçekleştirilecek program kapsamında; Bosna-Hersek, Kosova, Kuzey Makedonya ve Romanya’dan gelen toplam 5 hâkim yardımcısı, Türkiye Adalet Akademisinde eğitimleri devam eden hâkim yardımcıları ile birlikte derslere katılacaklar. Açılış konuşmaları ile başlayan programda, eğitimlerin yanı sıra kurum ziyaretleri de yapılması planlanıyor. 

MUHİTTİN ÖZDEMİR: BU PROGRAM SAYESİNDE PROGRAMA KATILAN MİSAFİRLERİMİZİN ÜLKEMİZİN GÖNÜLLÜ KÜLTÜR ELÇİLERİ OLMALARINI BEKLİYORUZ

Program açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir: “Türkiye Adalet Akademisi ile Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının iş birliği neticesinde, Balkan ülkelerinden gelen kıymetli hâkim adaylarıyla bir aradayız. Bu program, Adalet Akademisi tarafından ilk kez düzenleniyor. Türkiye Cumhuriyeti’nin adalet alanındaki kültürel birikimlerini ve uygulamalarını farklı ülkelerle paylaşma hedefimiz doğrultusunda, Akademi olarak birçok ülke ile protokoller imzalamaktayız.

Ayrıca, Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde kurduğumuz Türk Yargı Eğitim Ağı ile Türk Devletlerindeki hâkim ve savcıların tecrübelerini birbirleriyle paylaşmalarına olanak tanıyoruz. Bu çalışmaların önemi, geçtiğimiz yıl Türk Devletleri Teşkilatı zirvesinde de vurgulanmıştır.

Bugün ise farklı bir alanda ilk kez bir program gerçekleştiriyoruz. Türkçeyi başarılı bir şekilde öğrenmiş olan hâkim adaylarını burada ağırlamaktan büyük gurur duyuyoruz. Balkan ülkelerinden gelen değerli genç meslektaşlarımıza hoş geldiniz diyorum. Bu program sayesinde, Türkçeye olan ilgilerinin ve Türkiye'nin adalet alanındaki uygulamalarına dair bilgi birikimlerinin artmasını, ülkemizin gönüllü kültür elçileri olmalarını bekliyoruz.

Adalet Akademisi olarak, TİKA iş birliğiyle yurt dışındaki hâkim ve savcılara yönelik birçok program düzenlemekteyiz. Bu yılın ilk altı ayında farklı ülkelerden yaklaşık 350 hâkim ve savcıya eğitim verdik. Bu eğitimlerin başarısı ve etkisiyle, Yurt Dışı Türkler Başkanlığı ile başlattığımız bu yeni iş birliği, çalışma alanlarımızı genişletmemize olanak sağlayacaktır.” dedi.

ABDULHADİ TURUS: TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİ İLE İŞ BİRLİĞİ İÇERİSİNDE ÜLKEMİZİN ADALET SİSTEMİNİ VE TECRÜBEMİZİ YURT DIŞINDAKİ HÂKİM VE SAVCILARLA BULUŞTURACAĞIZ.

Program açılışında konuşan Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Başkan Yardımcısı Abdulhadi Turus: Başkanlığımız adına Balkanlardan gelen kıymetli hâkim ve savcı adaylarımıza hoş geldiniz diyoruz. Türkiye Adalet Akademisi bugüne kadar yaptığı çalışmalar doğrultusunda dünyanın dört bir tarafındaki ülkelerle kendi adalet tecrübelerimizi anlatmaya çalışıyor. Bizler de Yurt Dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı olarak gerek yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza, gerek akraba topluluklarımıza yönelik birçok alanda çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmalarımız onların kültürel altyapılarına bir destek anlamı da taşımaktadır. Bundan sonra da Adalet Akademisi ile iş birliği içerisinde ülkemizin adalet sistemini ve tecrübemizi yurt dışındaki hâkim ve savcılarla buluşturacağız.” diye konuştu.