TÜRK YARGI EĞİTİM AĞI (TYEA) YOL HARİTASI BELLİ OLDU

7 Şubat 2023
Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Türk Yargı Eğitim Ağı (TYEA)’nın kuruluş sürecinin tamamlanması, WEB Sitesi ve Sosyal Medya Hesapları ile kurumsal logosunun belirlenmesi ve faaliyetlerin planlanması amacıyla çevrimiçi toplantı, üye ülkeler Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan yetkililerinin yanı sıra gözlemci ülke Macaristan’ın temsilcilerinin de katılımıyla gerçekleştirildi.  Çevrimiçi toplantı 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza saygı duruşu ile başladı.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, merkez üssü Kahramanmaraş olan 7.7 ve 7.4 şiddetinde ardada yaşanan ve 11 ili içine alan deprem felaketinde hayatını kaybeden tüm vatandaşlara rahmet, yaralılara acil şifalar diledi.  Başkan Özdemir;  “ 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ilimizde yaşadığımız deprem felaketi ile birçok vatandaşımızı kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz. Siz değerli Türk devletlerimizin Adalet Akademisi Başkanlarını, Eğitim Merkezi Müdürlerini ve eğitimlerden sorumlu saygıdeğer konuklarını selamlıyorum.  Yaşadığımız bu felakette bizlere gösterdiğiniz dostluk için de ayrıca teşekkürlerimi bir borç biliyorum. Türkiye Adalet Akademisi tarafından yaklaşık iki yıl öncesinde gündeme getirilen, Türk Dünyası devletlerinin adalet eğitimi alanındaki iş birliğini sağlamayı amaçlayan çalışmanın devamına ilişkin görüş alışverişinde bulunmak amacıyla bu toplantıyı aylar öncesinde organize etmiştik. 

Türk Devletleri Teşkilatına üye olan tüm ülkelerin, hukuk ve adalet alanında faaliyet gösteren, hâkim ve savcılara yönelik eğitim veren kurumlarının temsilcileri ile online toplandık. Bu toplantı ile Türk Yargı Eğitim Ağının kuruluş sürecinin tamamlanması, internet sitesi kurulması, 2023 Kurultay konularının görüşülmesi, üye ülkeler tarafından önerilecek faaliyetlerin görüşülmesi ve görüş birliğine varmayı amaçlıyoruz. Gözlemci ülkelerden Macaristan’ın adalet eğitiminden sorumlu temsilcileri de aramızda.  Çevrimiçi toplantımıza katılan tüm ülkelerle ve bu ülkelerin kurumlarıyla dönem dönem birlikte çalıştığımız faaliyetler oldu ve olmaya da devam edecek.  Türk Devletleri Teşkilatı’nın kuruluş amacında olduğu gibi bizlerde hukuk ve adalet alanında, Türk dünyası içinde bulunan devletlerimizle yeni iş birliklerini geliştirme amacındayız. Bu amaçla sürdürdüğümüz çalışmalarımızla Türk Devletleri için resmi bir WEB sitesi ile sosyal medya hesaplarımıza yönelik çalışmalarımız oldu, ayrıca Türk Yargı Eğitim Ağı kurumsal logo çalışmasını da tamamladık. Sizlerin de uygun görmesi halinde sistemi bir an önce aktifleştirmek istiyoruz.” İfadelerine yer verdi. 

Toplantı, üye ülke temsilcilerinin görüş ve önerilerinin alınmasıyla sona erdi.