SOMALİ ADALET BAKANI HASSAN MOALLİN MOHAMOUD SHEİKHALİ TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNDE

5 Ocak 2023
Türkiye Adalet Akademisi

Somali Adalet Bakanı Hassan Moallin Mohamoud Sheikhali beraberindeki heyet ile birlikte Türkiye Adalet Akademisine bir ziyaret gerçekleştirdi. Somali Adalet Bakanı Sheikhali ve Akademi Başkanı Özdemir yapılan görüşmede, iki ülke arasındaki adli iş birliğinin güçlendirilmesine ilişkin görüş alışverişinde bulundu. 

ÖZDEMİR: ELİMİZDEN GELEN DESTEĞİ VERMEYE HAZIRIZ

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Somali Adalet Bakanı Hassan Moallin Mohamoud Sheikhali ve beraberindeki heyeti karşılayarak, ziyaretlerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Başkan Özdemir; “Türkiye Adalet Akademisi Türkiye’deki hâkim-savcı adaylarının yetiştirilmesinden ve görevi başındaki hâkim-savcılara yönelik meslek içi eğitimlerin yapılmasından sorumlu bir kurumdur. Adalet Akademisi, ayrıca dost ülkelere yönelik adalet ve hukuk alanında eğitimler sağlayan bir kurumdur.

Ülkemiz coğrafi konumu nedeniyle Avrupa ve Asya arasında bir köprü vazifesi görüyor. Türkiye Adalet Akademisi olarak bizlerde hukuk ve adalet alanında yapmış olduğumuz eğitimlerle Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nden Balkan coğrafyasına, Afrika’dan Rusya’ya, Arap ülkelerine kadar değişik ülkelere yönelik eğitim programları gerçekleştirmekteyiz. Adalet Akademisinin 72 ülke ile iş birliği var. Bunun yanında 36 ülke ile de iş birliği mutabakatımız var. Akademimiz bu coğrafyada sayılı bir eğitim kurumu olarak hizmetlerini sürdürmektedir. Somali Cumhuriyeti ile de adalet iş birliği ilişkilerimiz sürüyor. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Adalet Bakanımız Sayın Bekir Bozdağ’ın destekleriyle Somali hâkimlerinin eğitim programlarımıza katılımlarını sağladık. Bugünkü ziyaret sonrasında, iş birliğimiz daha da artacak. Düzenlenecek programlar ile daha fazla Somalili hâkim ve savcıyı akademimizde ağırlamak istiyoruz. 

Somali’de Adalet Teşkilat yapısının oluşturulması, adalet akademisi sisteminin kurulması noktasında elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Öğrenci değişim programları ile de Somalili hâkim ve savcıları Akademimizde ağırlayarak tüm eğitim içeriklerimizi paylaşabiliriz. ” dedi. 

BAKAN SHEİKHALİ: ADALET AKADEMİSİNDEN SİSTEMİMİZİ KURMAK İÇİN İŞ BİRLİĞİ BEKLİYORUZ

Somali Adalet Bakanı Hassan Moallin Mohamoud Sheikhali ise Türkiye’ye misafirperverliği için teşekkür ederek, “Türkiye Adalet Akademisine bizleri ağırladığı için teşekkür ediyorum. Biz buraya Türk kardeşlerimizin tecrübelerinden yararlanmaya geldik. Adalet Sistemimizi ve hâkim-savcılarımızın eğitim merkezini sıfırdan kurmaya çalıştığımız için sizin bize verdiğiniz bilgiler çok önemli.  Benim için burada bulunmak büyük onur. Türkiye’nin en prestijli ve saygın eğitim kurumunda bulunmaktan dolayı çok memnunum. Bu ziyaretin bizim ikili ilişkilerimize çok büyük katkıda bulunacağını düşünüyorum. Kurduğumuz bu kardeşçe dostluk, adalet alanında iş birliğimize de yansıyacak ve kurumlarımızın kapasitesinin geliştirilmesi, adaletin teminini sağlama konusunda bize destek verecektir. 

 

Şunu da ekleme isterim ki, Akademi Başkanımız sayın Muhittin Özdemir’in teklifinden büyük mutluluk duydum. Türkiye Adalet Akademisinin kendi kurumumuzu geliştirme konusunda sağlayacağı yardım ve yarardan oldukça memnun oldum. Bu kardeşçe ilişkinin devamı konusunda minnettar olduğumuzu da eklemek isterim. Zor bir duruma düştüğünüzde kardeşiniz sizden ‘yardım et’ demenizi beklemez. Türkiye’de bizim için bu denli öneme sahip. Ve biliyoruz ki Türkiye Adalet Akademisi bizden hiçbir şekilde desteğini esirgemeyecek. Şimdiden destekleri için Türkiye Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ’a ve Akademi Başkanımız Muhittin Özdemir’e teşekkür ediyoruz” dedi.