"SİBER SUÇLAR KURULTAYI" BURSA’DA GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

26 Nisan 2023
Türkiye Adalet Akademisi

Türk Yargı Eğitim Ağı (TYEA) faaliyetleri kapsamında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Türk Devletleri Teşkilatı iş birliğinde TYEA katılımcı ve gözlemci kuruluş temsilcileri ile hâkim-savcıların katılımıyla düzenlenen "Siber Suçlar Kurultayı", 26-28 Nisan 2023 tarihlerinde Bursa’da gerçekleştiriliyor.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti temsilcilerinin katıldığı kurultayda, ülkeler arasında “Uluslararası Hukukta ve Ulusal Hukuklarda Siber Suçlarla Mücadele” başlıklarında bilgi alışverişi sağlanacak.

MUHİTTİN ÖZDEMİR: ADALETİN TEMELİNİ HUKUK UYGULAYICILARI OLUŞTURUYOR

Kurultayın açılışında konuşan Türkiye Adalet Akademisi Muhittin Özdemir: Türkiye Adalet Akademisi olarak Türk Devletleri Teşkilatı çatısı altında Türk devletleri ile nasıl bir iş birliği oluşturabiliriz düşüncesiyle çalışmalara başladık. Bu çalışmalar esnasında Türk Devletleri Teşkilatı’nın kurucu anlaşması olan Nahçıvan Anlaşması’nda insan hakları ve adalet alanında Türk devletlerinin iş birliği yapmasına yönelik hedefler olduğunu gördük.  Biz de bu hedefler doğrultusunda yaklaşık iki yıllık bir çalışmanın neticesinde Türk Yargı Eğitim Ağı’nı kurduk. “Adalet Mülkün Temelidir” anlayışı çerçevesinde biz aslında şunu tespit ettik, adaletin temelini hukuk uygulayıcıları oluşturuyor. Kanunlar ne kadar iyi olursa olsun eğer uygulayıcıların kalitesi iyi tezahür etmemişse o kanunlar gerektiği gibi uygulanamıyor. Bu nedenle nitelikli hukuk uygulayıcıları yetiştirmek amacıyla eğitim alanında yapılacak iş birliğinin çok önemli olduğu kanaatindeyiz. İşte bu amaçlarla gerçekleştirdiğimiz, bugün bizi bir araya getirin kurultay aynı zamanda bu iş birliğimizin sürdürülebilirliğini de ortaya koymakta.

Bizler Türk Devletleri Teşkilatı’nı oluşturan ülkelerin yargı kurumları olarak, devletlerimiz arasındaki iş birliğini adalet ve yargı alanlarında yüceltmek istiyoruz. Bu arzu ve düşünceler çerçevesinde gerçekleştirdiğimiz bu kurultayda çok önemli bir konuyu, siber suçlar konusunu hep birlikte değerlendireceğiz. Siber suçlar, dünyada hukuk sistemleri üzerinde iş birliğinin en yoğun şekilde gerçekleştirilmesi gereken suç tipi. Umarım bu kurultay sayesinde sağlanacak bilgi alışverişi ile gerek Türkiye Cumhuriyeti hukuk sistemine gerekse katılan ülkelerin hukuk sistemlerine önemli katkılarda bulunulacaktır. Bu vesile ile tüm katılımcılara ülkemize teşrif ettikleri için ve kıymetli vakitlerini ayırdıkları için ayrı ayrı teşekkür ediyorum.” dedi.