KÜBA YÜKSEK HALK MAHKEMESİ BAŞKANI TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNİ ZİYARET ETTİ

26 Kasım 2022
Türkiye Adalet Akademisi

Küba Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı Dr. Ruben Remigio Ferro, Yargıç – Uluslararası İlişkiler Müdürü Dr. Pedro Medina Gütierez ve Küba Büyükelçilik Müsteşarı Luis Javier Cabanas Alvares ile birlikte, Türkiye Adalet Akademisine bir çalışma ziyareti gerçekleştirerek Akademinin faaliyetleri hakkında Akademi Daira Başkanı Tubanur Karakurt Akkaya’dan bilgi aldı.

Türkiye Adalet Akademisinin faaliyetleri, hâkim ve savcı eğitimleri, meslek öncesi ve meslek içi eğitimler ve yurt dışı eğitimlerle ilgili bilgi alan Küba Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı Dr. Ruben Remigio Ferro, Türkiye’de bulunmaktan dolayı memnuniyet duyduklarını ve Türkiye Adalet Akademisi ile iş birliği yapmayı arzuladıklarını belirtti.

AKADEMİ DAİRE BAŞKANI AKKAYA: AKADEMİMİZİ KÜBA’DAN ZİYARET EDEN İLK HEYET OLUŞUNUZ BİZİM İÇİN MUTLULUK VERİCİ.

Türkiye Adalet Akademisi Daire Başkanı Tubanur Karakurt Akkaya, Küba Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı Dr. Ruben Remigio Ferro, Yargıç – Uluslararası İlişkiler Müdürü Sayın Dr. Pedro Medina Gütierez ve Küba Büyükelçilik Müsteşarı Luis Javier Cabanas Alvares’i Türkiye Adalet Akademisinde ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu ifade ederken misafir heyete yaptığı hitapta; “Bildiğimiz kadarıyla, kendileri, Akademimizi Küba’dan ziyaret eden ilk heyet; bu da bizim için ayrıca mutluluk verici. Bizler, Türkiye Adalet Akademisi olarak hâkim ve savcı adaylarının meslek öncesi eğitimi ile meslekteki hâkim ve savcıların meslek içi eğitimlerinden sorumluyuz ve de bu kapsamda faaliyetlerimizi sürdürmekteyiz. 

Akademimiz hukuk ve adalet eğitimi alanında, yurt içi ve yurt dışında faaliyet gösteren kurum ve kuruşlarla, mesleki ve akademik iş birliği yapma görevi kapsamında, yargı eğitimlerinde daha yüksek standartlara ulaşmak amacıyla ulusal ve uluslararası iş birliğine büyük önem vermektedir. Bu kapsamda da kendileriyle hukuk ve adalet deneyimlerimiz konusunda bilgi paylaşımı yapmak bizi ayrıca mutlu edecektir. 

İş birliğinden çok mutlu oluruz. İş birlikleri ve deneyim paylaşımları hem profesyonel anlamda iletişimi güçlendiriyor hem de ortak programlar konusunda iyi örneklerin yaygınlaşması anlamında da çok faydalı oluyor. iş birliği bizi de çok memnun eder. Başkanımıza da ileteceğiz.” ifadelerine yer verdi. 

 

BAŞKAN FERRO: BİZDEN ÇOK DAHA FAZLA DENEYİMİNİZ VAR; İŞ BİRLİĞİ OLUŞTURALIM

Küba Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı Dr. Ruben Remigio Ferro, Türkiye Adalet Akademisinde bulunmaktan ve Akademide verilen eğitimlerle ilgili bilgi sahibi olmaktan dolayı son derece memnun olduğunu belirtti. Küba Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı Ferro; “Bu ziyarette gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyoruz. Gerçekten bu ziyaret de bir eğitim programı olarak değerlendirilebilir. Bu örnekte de öğrenci yerine ben kendimi koyuyorum. Uluslararası bir eğitim programı olarak değerlendiriyorum bu ziyareti. Ben kasıtlı bir şekilde Türkiye’ye öğrenmeye geldim. Meslektaşlarımın deneyimlerinden öğrenmeye geldim. Yargıtaydan, Yargıtay Başsavcılığından, Adalet Akademisinden… Türkiye’de adalet faaliyetlerinin ne şekilde yürütüldüğüne dair bilgi almaya ve öğrenmeye geldim. Karşılaştığım bütün meslektaşlarım çok iyi birer öğretmen oldular benim için. 

Türk hükümeti ve Küba hükümeti arasındaki ilişkiler çok kuvvetli. Adalet ve hukuk alanındaki faaliyet gösteren kurumların arasındaki iş birliğinin de daha da güçlenmesine ihtiyaç duyuyoruz. Bağlarımızı kuvvetlendirmek amacıyla bu ziyareti önemsiyoruz. Türkiye Adalet Akademisi ve Küba Adalet Akademisi arasında bağları güçlendirmek isteriz.

 Sunumunuzu izlerken, iki akademi arasında bir amaç benzerliği olduğunu gördüm. İşlev benzerliğimiz mevcut bir fark var; savcılık organizasyonları ile hâkimlik organizasyonları farklı. Savcılığın ve hâkimliğin kendilerina ait, birbirlerinden farklı akademileri var. İçerikler birbirine benzer olsa da iki farklı yapı var. Biz bunları birleştirsek fena olmaz mı diye çok konuştuk. Bu anlamda düşünüldüğünde siz bizden çok daha ileri durumdasınız. Uluslararası protokollerinizi ve çok sayıda farklı organizasyonlardaki katkılarını gördüm; daha büyük bir bilgi evrenini kapsıyorsunuz. 

Gerçekten de sunumuzda yer alan bazı kilit noktaları not ettim. Onları Küba’da değerlendireceğim. İki Akademi arasındaki bağları ve ilişkileri güçlendirme konusunda daha da inancım arttı. Sunumuzunuzda çok enteresan gelen bir şey; uluslararası kurumlardan gelen talebe göre eğitim programları düzenliyorsunuz, eğitimler veriyorsunuz. Mesela bizim böyle bir uygulamamız yok. Ve çok ilginç geldi bana bu. Bize de kurum olarak çok talep geliyor. Ben, sizin bu uygulamanızı görünce, bizim de kullanabilecek olduklarımızdan bir tanesi olduğunu görüyorum. 

Küba’nın, orada görüşmesi gereken hamleleri yapacağım. Sizin bizden çok daha fazla deneyiminiz olduğu için, eğer izin verirseniz bir işbirliği oluşturalım, bu deneyimi de bir iş birliğine dönüştürelim. Lütfen sayın başkanınıza önerimizi iletin. Her iki tarafta bir alışverişin başlaması için sürecin bir protokol üzerinde çalışmaya başlamak isteriz.” şeklinde konuştu. 

 

Ziyaret, Akademi Daire Başkanı Tubanur Karakurt Akkaya’nın, Küba Yüksek Halk Mahkemesi Başkanı Dr. Ruben Remigio Ferro’ya hediye takdim etmesinin ardından sona erdi.