BÜYÜKELÇİ BERGER İLE TELEKONFERANS

24 Haziran 2020
Türkiye Adalet Akademisi

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger ile telekonferans yöntemi ile bir toplantı gerçekleştirdi.

Türkiye Adalet Akademisi’nin Avrupa Yargı Eğitim Ağı (EJTN)’na başvuru süreci hakkında bilgi alışverişinin yapıldığı toplantıda, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin yargı okullarının oluşturduğu EJTN’ye gözlemci üye sıfatı ile başvuru yapılmasına ve yürütüle projelere ilişkin görüşmeler yapıldı.  

AB TÜRKİYE DELEGASYONUNU İLE İŞBİRLİĞİ YAPIYORUZ

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Akademi bünyesinde COVİD-19 dolayısıyla tedbirlerin sürdüğünü, mevcutta 305 adaya eğitim verildiğini belirterek; “ Türkiye Adalet Akademisinde çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Salgın nedeniyle eğitimlere ara vermiştik. Bu süreçte uzaktan eğitim yaptık, modül çalışmalarımıza devam ettik, mevzuat çalışmalarını bitirdik ve 2021-2025 yıllarını kapsayan Stratejik Plan taslağını hazırladık. Avrupa Konseyi ile yürüttüğümüz projemiz online çalışmalarla devam ediyor.

İşbirliğimizi kurumsal olarak daha üst seviyelere çıkartmak amacıyla; Avrupa Yargı Eğitim Ağı (EJTN)’na gözlemci statüsünde üyelik için başvurduk.  Pandemi dolayısıyla planlanan görüşmelerimizi ertelemek zorunda kaldık. Üyelik başvurumuzu e-posta ile yaptık. Başvurumuzun gerekli araştırmalardan sonra Eylül ayında karara bağlanacağı bilgisi tarafımıza ulaştı.” dedi.

STANDARDIN YÜKSELMESİNE KATKI SAĞLAYACAK

Akademi Başkanı Muhittin Özdemir, gözlemci statüsünün kazanılmasıyla, temel haklar, insan hakları gibi uluslararası alana yansıyan konularda özellikle eğitim programlarıyla Akademinin kurumsal tecrübe kazanacağı, adaylara ve hâkim savcılara düzenlenen eğitim programları ile daha iyi eğitim sunulabileceği,  AB içindeki eğitim örneklerinin görülerek eğitim standardının yükselmesine katkı sağlanacağını vurguladı.

Özdemir ; “Avrupa Konseyi ile yürüttüğümüz İnsan Hakları Eğitim (HELP)’inin bu anlamda pozitif bir referans olduğunu düşünüyorum. Hâkim ve savcı adaylarının bu eğitimlere katılımı insan hakları alanında bilgi ve uygulama pratiğine katkı sağlarken ayrıca dil öğrenimini de teşvik ediyor. İnsan Hakları alanında HELP kapsamında eğitim alan 50 adayımız ERASMUS+  kapsamında AİHM e çalışma ziyareti yapacaklardı. Ancak COVİD-19 salgını nedeniyle ziyaretleri iptal etmek zorunda kaldık. Türkiye Adalet Akademisi olarak hâkim savcı eğitiminde geliştirilmesi gereken alanları tespit ederek çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Avrupa Yargı Eğitim Ağı (EJTN)’na gözlemci statüsünde üyelikte bu amaçla yapıldı. Başvurucu sürecinde  sayın büyükelçiden işbirliği ve destek bekliyoruz.” dedi.

AKADEMİYE TAM DESTEK SAĞLAYACAĞIZ

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Akademi ile bir araya gelmekten ve paylaşımlarda bulunmaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek; “Akademi’nin özellikle yeniden kurulması sürecindeki çabaların farkındayız. Yargı alanında güzel işlerin başarıldığını gözlemliyoruz ve Eylül ayındaki genel toplantıda desteklerimizi sağlayacağız. Gözlemci statüsünün kazanılması için iş birliğine hazırız. Ayrıca kurumun kendi değerlendirme raporlarının da iletilmesinin iki taraf açısından da faydalı olacağını düşünüyorum. Akademinin yeni faaliyetleri ile ilgili gerekli bilgi ve belge paylaşımı sonrasında, EJTN’ye AB Türkiye Delegasyonu tarafından yapılacak temaslarda destek ve iş birliğinin gerekli olması halinde de bir referans mektubu da iletebiliriz. AB Türkiye Delegasyonu olarak bu konuda Türkiye Adalet Akademisine tam destek sağlayacağız.” ifadelerine yer verdi.