AZERBAYCAN ADALET BAKANI FARİD AHMEDOV TÜRKİYE ADALET AKADEMİSİNİ ZİYARET ETTİ

31 Mayıs 2024
Dış İlişkiler Dairesi Başkanlığı

Adalet Bakanlığının davetlisi olarak ülkemizde bulunan Azerbaycan Adalet Bakanı Farid Ahmedov ve beraberindeki heyet, 31 Mayıs 2024 tarihinde Türkiye Adalet Akademisini ziyaret etti. Ziyarette heyete, Akademinin faaliyetleri hakkında bilgi aktarıldı.

MUHİTTİN ÖZDEMİR: TÜRK YARGI EĞİTİM AĞI PROJESİNİ HEM KURULUŞ SÜRECİNDE HEM DE DÖNEM BAŞKANLIĞIMIZ SÜRECİNDE ÇOK ÖNEMSEDİK, ÖNEMSİYORUZ

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Azerbaycan Adalet Bakanı Farid Ahmedov ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek: “Bir millet iki devlet şiarıyla birlikte yaşayan, Türk Dünyası’nın iki büyük devleti olan Türkiye ve Azerbaycan kardeşliğini, Akademimizi ziyaret ederek de bizlere gösterdiniz. İki ülkenin ilişkileri Karabağ Zaferi’yle taçlandı, Sayın İlham Aliyev’in sözleri, beyanatları hepimize gurur verdi ve bu zafer bizleri gerçekten çok mutlu etti. Sonrasında Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev arasında imzalanan Şuşa Beyannamesi’yle iki ülkenin ilişkileri zirveye ulaştı. 

Biz Adalet Akademisi olarak hem hâkim-savcı adaylarının eğitimlerinden sorumluyuz hem de Türkiye’deki 25 Bin hâkim-savcının meslek içi eğitimlerinden sorumluyuz. Ayrıca bizim dost ve kardeş ülkelerle birlikte yürüttüğümüz yurt dışı eğitimlerimiz de var. Tüm kardeş hukukçularımızla, hâkim-savcı meslektaşlarımızla tercümansız yalın Türkçeyle konuşuyoruz. Bu bizim için gurur verici bir şey. Her dönem Azerbaycan Akademisinin hâkim adaylarını da Türkiye’de ağırlıyoruz ve onlara burada bir hafta süreyle eğitim veriyoruz.

Önümüzdeki hafta biz de Bakü’de olacağız. 2019 yılında çalışmalarına başladığımız ve 2022 Aralık ayında imzalanan mutabakat zaptıyla temelleri atılan Türk Yargı Eğitim Ağı’nın geçtiğimiz yıl dönem başkanlığını yaptık. Hem kuruluş sürecinde hem de dönem başkanlığımız sürecinde bu çalışmayı çok önemsedik ve bu çalışma kapsamında geçtiğimiz yıl Türk devletlerinden gelen konuklarla Bursa’da Siber Suçlar Çalıştayı gerçekleştirdik. Devamında ise Ankara’da Uluslararası Türk Hukuk Tarihi Sempozyumu gerçekleştirdik. Sonrasında dönem başkanlığını Azerbaycan’a devrettik. Önümüzdeki hafta Azerbaycan tarafından düzenlenecek “Yargıda Dijitalleşme” konulu programın, Türk devletlerinin hâkimlerinin ve savcılarının katılımıyla çok üst düzey bir başarıyla gerçekleşeceğine inanıyorum.” dedi.

FARİD AHMEDOV: BİLDİĞİNİZ GİBİ BİZİM İKİ DEVLET TEK MİLLET ŞİARIYLA BUGÜNE KADAR BİRÇOK ORTAK FAALİYET GERÇEKLEŞTİRDİK

Azerbaycan heyeti olarak Türkiye Adalet Akademisini ziyaret etmelerinden ötürü memnuniyet duyduklarını ifade eden Adalet Bakanı Farid Ahmedov: “Öncelikle Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’a bizi buraya davet ettiği için ve dünden bu yana gösterdiği misafirperverlik için çok teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi bizim iki devlet tek millet şiarıyla bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz birçok ortak faaliyet var. İnanıyorum ki bundan sonra da birçok başarılı faaliyete hep birlikte imza atacağız. Türkiye Adalet Akademisinde bulunmaktan dolayı çok memnunum. Bizi bu şekilde sıcak karşılamanızdan ötürü müteessirim. Önümüzdeki hafta Bakü’ye gerçekleştireceğiniz ziyarette de sizleri aynı şekilde ağırlamaktan büyük bir memnuniyet duyacağımı ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.