AVRUPA KONSEYİ HELP EĞİTİMLERİNDE TÜRKİYE AVRUPA BİRİNCİSİ OLDU

01 Temmuz 2022
Türkiye Adalet Akademisi

2022 Avrupa Konseyi HELP (Hukuk Profesyonelleri için İnsan Hakları Eğitimi) yıllık toplantısına ülkemizi Türkiye Adalet Akademisi temsil ederek rekor bir başarıya imza attı. Avrupa Konseyi HELP Eğitimlerinde Türkiye Avrupa birincisi oldu.

2 Mayıs 2019 günü yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle tekrar kurulan Türkiye Adalet Akademisi (TAA), yeni vizyonuyla Avrupa Konseyi ile iş birliği yaparak, insan hakları alanında etkin bir şekilde eğitim vermeye başladı. Bu çerçevede TAA, İnsan Hakları Merkezinin faaliyetleri kapsamında, Avrupa Konseyinin Hukuk Uygulayıcıları İçin İnsan Hakları Eğitimi Programı (European Programme for Human Rights Education for Legal Professionals, HELP), eğitim programları düzenlemektedir.  Söz konusu eğitimler TAA’da görev yapan –Avrupa Konseyi tarafından eğitici sertifikası verilmiş- eğitici hâkimlerce icra edilmektedir.

Verdiği eğitimlerde temel hak ve özgürlükleri esas alan Türkiye Adalet Akademisinde HELP eğitimlerinin verilmeye başlanması Avrupa Konseyinde büyük bir memnuniyetle karşılanarak, konuyla ilgili gelişmeler Konsey’in resmi internet sayfasında yer aldı.

Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, TAA İnsan Hakları Merkezi Koordinatörü Hâkim-Öğretim Görevlisi Onur Utku Sevim, Eğitici-Hâkim-Öğretim Görevlisi Süleyman Kaynar 2022 HELP (Hukuk Profesyonellleri için İnsan Hakları Eğitimi) yıllık toplantısına katılım sağladı. Türkiye, 47 Avrupa Konseyi üye ülke arasında kayıtlı kullanıcı ve bitirme oranı itibarıyla 1. olarak rekor bir başarıya imza attı.

TÜRKİYE’DEN REKOR BAŞARI

2022 HELP Yıllık Toplantısına katılan Avrupa Konseyi yetkileri ve HELP birimi temsilcileri tarafından takdirle karşılanan sunumda, geçen bir yıllık süre içinde Türkiye Adalet Akademisi insan hakları alanında gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri ile bir yıl önce başlatılan HELP eğitimleri hakkında bilgi verildi. Yıllık toplantıda verilen istatistiklere göre, 47 Avrupa Konseyi üyesi ülke arasında HELP kullanıcı sayısında Türkiye Adalet Akademisi 16 bin 216 kişi ile büyük bir rekora imza atarak birinci olarak başarı kazandı.

ÖZDEMİR ZİYARETLERDE BULUNDU

Avrupa Konseyi HELP (Hukuk Profesyonelleri için İnsan Hakları Eğitimi) yıllık toplantısına katılan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Avrupa Konseyi nezdinde Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Kaan Esener, AİHM nezdinde Türkiye Hâkimi Saadet Yüksel’i, Demokrasi ve Hukukun Üstünlüğü Genel Direktörlüğü Proje İşbirliği Başkanlığını ve Hukuk Profesyonelleri için İnsan Hakları Eğitimi Merkezini ziyaret etti.