AİLE HUKUKU DEĞERLENDİRME KURULU KURULDU

5 Ağustos 2024
Türkiye Adalet Akademisi

Anayasa’nın 41. maddesinde yer alan “Ailenin korunması ve çocuk hakları” ilkesi çerçevesinde, aile yapısının korunması ve güçlendirilmesi amacıyla önemli bir adım atılıyor. Türkiye Adalet Akademisi tarafından, aile hukuku alanında yaşanan sorunlara çözüm üretmek ve aile bireylerinin haklarını daha iyi korumak amacıyla “Aile Hukuku Değerlendirme Kurulu” kurulmasına karar verildi. Kurulun, aile hukuku alanında çalışan kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları, yargı mensupları, adli destek görevlileri ve üniversite mensuplarıyla iş birliği içinde faaliyet göstermesi planlanıyor.

Aile hukukunda yaşanan hızlı değişimlerin, mahkemelere yansıyan uyuşmazlıkları çeşitlendirdiği ve yeni çözümlere ihtiyaç duyulduğu göz önünde bulundurularak, Kurulun başlıca görevi, bu alanda çalışan kurumlar arasında etkili bir iş birliği sağlamak olacak. Aile hukukuna dair güncel konuların ele alınacağı sempozyumlar, çalıştaylar ve eğitimler düzenlenerek, farklı yaklaşımlar ve çözüm önerileri sunulacak. Kurul, bu faaliyetler sayesinde, aile hukuku alanındaki eğitim ihtiyaçlarını tespit ederek, ilgili birimlere tavsiyelerde bulunacak. 

Türkiye Adalet Akademisi tarafından aile mahkemelerinin etkinliğinin artırılması amacıyla Avrupa Konseyi ile iş birliği yapılarak “Aile Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması: Aile Bireylerinin Haklarının Daha İyi Korunması” projesi geliştirilerek uygulanmıştır. Uygulanan proje kapsamında yapılan çalıştaylar, sempozyumlar, odak grup toplantıları ve eğitim faaliyetleri neticesinde, aile hukukuna ilişkin ülkemizde yaşanan sorunların bir kısmının aile hukuku alanında görev yapan ilk derece mahkemeleri, bölge adliye mahkemeleri, Yargıtay, barolar, ilgili bakanlıklar arasındaki iş birliği eksikliğinden kaynaklandığını gözler önüne serdi. Bu doğrultuda, kurulun temel amacı, aile hukuku ile ilgili konularda uyumlu ve yeknesak uygulamaların sağlanması olacak. Nafaka, tazminat, boşanma ve velayet gibi konularda ülke genelindeki uygulamaların uyumlu hâle getirilmesi için destekleyici çalışmalar yürütülecek.

Bu girişimle, aile bireylerinin haklarının korunması ve güçlendirilmesi yolunda daha etkin ve kapsamlı çözümler üretilmesine katkı sağlanması; bu kapsamda Kurulun, Türkiye’deki aile hukuku sistemine yeni bir soluk getirmesi ve uluslararası uygulama örneklerini de göz önünde bulundurarak bu alandaki eksiklikleri gidermesi yönünde çalışmalar yürütmesi amaçlanıyor.

Adalet Bakanı Yılmaz TUNÇ’un imzasıyla kurulan Kurul önümüzdeki günlerde toplanarak faaliyetlerine başlayacak…