Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Erol PARLAK, Hâkim ve Savcı Adayları İle Söyleşi Gerçekleştirdi
Türkiye Adalet Akademisi Kişisel Gelişim Merkezi tarafından düzenlenen “Akademi Söyleşileri” etkinliklerinin bu haftaki konuğu Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erol Parlak, hâkim ve savcı adayları ile “Müzik ve Kültür” konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.
Hâkim ve Savcı adaylarına hitap eden Prof. Erol Parlak, “ Sizlerle bu platformda bir arada olmak beni çok mutlu etti. Kültür sanat denilince çok zengin bir kültür coğrafyası içerisinde olduğumuzu görüyoruz. Ülkemiz içinde bulunduğu bunca birikime, kültüre, güzelliğe, tutkuya rağmen maalesef hâlâ sanat nedir ne değildir, ne kadar gereklidir tartışmaları sürüyor. Özellikle de mesleki alanlarda ne kadar gereklidir gibi tartışmalara giriyoruz. Toplumun kültürel hafızasından, manevi evreninden kaynaklı müziklerin ne olduğu ile ilgilendiğimizde sanata verilen değer anlaşılacaktır.” dedi.
KÂİNAT TAMAMEN SESTEN OLUŞUYOR
Müziğin geniş bir alan olduğuna değinen Prof. Parlak, “Hep bir öğrenci havasında, amatör düzeyde ilgi ile müziğe yaklaşmak gerekir. Sanatın tamamı inanç kaynaklıdır, insanın kendi varoluşunu anlamayla ilgili bir anlamda da... İnsanın dünyadaki mevcudiyetinin, ruhundaki sırra ermenin ve manevi evrenini anlamaya çalışmasının ifade ediliş tarzıdır sanat. Doğadaki her canlının bir sesli ifadesi var. Sesi ile kendini ifade ediyor ve doğada kendini bir yere yerleştiriyor. Her canlı doğada kendine uygun bir ses ile ifade eder kendini. Canlıların en tekâmül etmişi ses konusunda da insandır. Sesi alıp onu düzenleyerek yeni birleşimler meydana getirir, daha sonra melodiler oluşturarak müzik sanatı dediğimiz uçsuz bucaksız bir evreni oluşturabilecek bir yeteneğe sahiptir insanoğlu.” dedi.
Söyleşi Akademi Başkanı Muhittin Özdemir’in yaptığı teşekkür konuşmasını müteakip Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektörü Prof. Erol Parlak’a plaket vermesi ile sona erdi.